AIA Group

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
AIA Group Limited
Bahasa Cina: 友邦保險控股有限公司
Syarikat awam
Didagangkan sebagaiSEHK: 1299
Indeks Hang Seng
IndustriInsurans dan perkhidmatan kewangan
Ditubuhkan2 Jun 1919; 101 tahun yang lalu (1919-06-02)
PengasasCornelius Vander Starr
Ibu pejabatAIA Central
Central, Hong Kong
Tempat dibekalkan
Asia-Pasifik
Perancang utama
Lee Yuan Siong(Ketua Eksekutif kumpulan dan Presiden)
KeluaranInsurans hayat, kemalangan dan kesihatan, pelan simpanan, faedah pekerja, kredit dan perkhidmatan pencen
Jumlah asetUS$172 bilion (sehingga 31 Mei 2015)[1]
Laman sesawangAIA.com

AIA Group Limited,[2] yang dikenali sebagai AIA, merupakan kumpulan insurans hayat pan-Asia tersenarai awam terbesar. Ia menawarkan perkhidmatan insurans dan kewangan, menulis insurans hayat bagi individu dan perniagaan, serta insurans kemalangan dan kesihatan, dan menawarkan perancangan persaraan, dan perkhidmatan pengurusan kekayaan.

AIA berpusat di Hong Kong, dengan kehadiran di 18 pasar di Asia Pasifik, dengan cawangan dan anak syarikat milik penuh di Hong Kong, Thailand, Singapura, Malaysia, China, Korea, Filipina, Australia, Indonesia, Taiwan, Vietnam, New Zealand, Macau, Brunei, Kemboja, anak syarikat 97% di Sri Lanka, usaha sama 49% di India dan pejabat perwakilan di Myanmar. Sejak 2013, AIA mempunyai perjanjian bancassurance eksklusif dengan Citibank yang merangkumi 11 pasaran AIA di rantau Asia Pasifik.

Pada Ogos 2013, AIA menjadi rakan sepasukan rasmi kelab bola sepak Liga Perdana Tottenham Hotspur. Kontrak AIA dengan Tottenham diperbaharui pada Mei 2017 dan akan berlangsung melalui musim Liga Perdana 2021-2022.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "AIA Fact Sheet". AIA Group Limited. Diarkib daripada yang asal pada 25 September 2015. Dicapai pada 23 September 2015. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  2. ^ "AIA corporate facts". Diarkib daripada yang asal pada 10 May 2013. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]