AKQA

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
AKQA Inc.
Anak syarikat WPP plc
DitubuhkanMac 2001 (2001-03) di San Francisco, California dan London, England
Tempat dibekalkan
Seluruh dunia
Perancang utama
Ajaz Ahmed, CEO dan Pengasas
PerkhidmatanCRM, E-dagang, Perkhidmatan teknologi, Media, carian dan analisis (Digital), Transformasi Perniagaan dan Perundingan, Reka bentuk antara muka, Pembangunan produk, Penciptaan kandungan digital dan pengedaran, Pemasaran media sosial
HasilAS$ 250 juta (2012)[1]
Bilangan pekerja
2,100
Laman sesawangakqa.com

AKQA ialah agensi digital yang mengkhususkan dalam mencipta perkhidmatan digital dan produk. Ia menggunakan 2,100 kakitangan di seluruh dunia.

AKQA mempunyai pejabat di Eropah (Aarhus, Amsterdam, Berlin, Copenhagen, Gothenburg, London, Milan, Paris, Venice), Amerika Utara (Atlanta, New York, Portland, San Francisco, Washington, DC ), Amerika Selatan (São Paulo) Asia (Gurgaon, Shanghai, Singapura, Tokyo, Bali) dan Australasia (AucklandMelbourne dan Sydney).

Sejarah[sunting | sunting sumber]

AKQA ditubuhkan pada tahun 1994 di London oleh Ajaz Ahmed dan James Hilton.[2]

Pada tahun 2001, syarikat itu menjadi AKQA Holdings Inc. selepas pelaburan sebanyak $ 70 juta oleh Francisco Partners dan Accenture, dengan San Francisco sebagai ibu pejabat baru dan empat pejabat di UK, AS dan Asia. AKQA digabungkan dengan tiga syarikat lain: Citron Haligman Bedecarre, Magnet Interactive dan The AdInc.[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Living in a digital world". Business Sense. May 21, 2012. Diarkib daripada yang asal pada June 3, 2012. Dicapai pada May 23, 2012. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  2. ^ https://www.thinkwithgoogle.com/articles/executive-insight-ajaz-ahmed.html
  3. ^ "AKQA founder Ahmed gets MBE in Queen's Birthday Honours". Dicapai pada 2018-07-22.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]