AKS

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
AKS Co., Ltd
Kabushiki-gaisha AKS
株式会社AKS
Nama asal
株式会社AKS
Kabushiki gaisha
IndustriPerkhidmatan
DitubuhkanTokyo, 2006
Ibu pejabatChiyoda, Tokyo, Jepun
Perancang utama
Natsuko Yoshinari (Presiden)
PerkhidmatanPengurusan artis, rancangan/penerbitan/pemgilangan/penjualan video dan muzik, pengurusan perlesenan hak cipta, pengurusan studio muzik, rancangan acara muzik dan acara radio/televisyen, rancangan/penerbitan filem, rancangan acara/promosi penjualan[1]
Laman sesawangTapak web rasmi

AKS Co., Ltd. (株式会社AKS, Kabushiki-gaisha AKS) ialah agensi bakat Jepun, yang beribu pejabat di Tokyo, Jepun. Syarikat itu terlibat dalam pelbagai aktiviti yang berkaitan dengan hiburan, termasuk penerbitan muzik, filem dan cenderamata.

AKS ialah syarikat yang menguruskan kumpulan idola Jepun AKB48SKE48, [2] dan HKT48.[3] Ia juga merupakan syarikat yang akan menguruskan aktiviti Jepun dan Korea Selatan dan kumpulan idola Jepun, Iz One.

AKB48 menggunakan sistem yang kononnya dipanggil "pemindahan". Semua peserta yang lulus peperiksaan dikontrak oleh AKS untuk seketika. Setelah memulakan kerjayanya sebagai ahli, seorang artis dalam tempoh masa yang ditetapkan harus menerima tawaran kontrak dari syarikat pengurusan artis yang lain. [4] Ia dilakukan sehingga generasi ke-10. Selepas itu, semua ahli dalam generasi akan datang dikendalikan secara langsung oleh AKS.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "株式会社AKS". AKB48. Dicapai pada 2012-08-18.
  2. ^ "お知らせ" (dalam bahasa Japanese). AKB48 TOKYO DOME までの軌跡. 1 November 2011. Dicapai pada 2015-05-01.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  3. ^ "会社情報" (dalam bahasa Japanese). HKT48. Dicapai pada 2015-05-01.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  4. ^ "【前編】AKB48"非選抜組"仲谷明香が語る「光と影」 ~総選挙の日、前田敦子の隣にいた私". Eltha (dalam bahasa Japanese). 9 March 2012. Dicapai pada 2015-05-01.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]