AUKUS

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
AUKUS
Kerangka
Jenis/bentuk sahPerikatan ketenteraan
TujuanKeselamatan bersama
Keanggotaan 
Sejarah
Dibentuk15 September 2021; 23 bulan yang lalu (2021-09-15)
Lokasi
Peta dunia, yang menggambarkan Australia, United Kingdom, dan Amerika Syarikat dengan warna hijau; semua negara yang tinggal berwarna kelabu
Penandatangan AUKUS
Kawasan perkhidmatanIndo-Pasifik
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

AUKUS (/ˈɔːkəs/; sebuah akronim untuk "Australia, United Kingdom, United States" ("Australia, United Kingdom, Amerika Syarikat")) adalah trilateral pakatan keselamatan antara Australia, United Kingdom, dan Amerika Syarikat.[1]

Di bawah perjanjian itu, Amerika Syarikat dan United Kingdom bersetuju untuk membantu Australia untuk membangun dan menyebarkan kapal selam bertenaga nuklear, menambah kehadiran tentera Barat di wilayah Pasifik.[2] Walaupun pengumuman bersama oleh perdana menteri Australia Scott Morrison, perdana menteri Britain Boris Johnson dan presiden AS Joe Biden tidak menyebut negara lain dengan nama, sumber-sumber Rumah Putih tanpa nama telah menyatakan bahawa direka untuk mengatasi pengaruh Republik Rakyat China (RRC) di wilayah Indo-Pasifik, suatu ciri yang disepakati oleh para penganalisis.[3] Beberapa penganalisis dan media juga mencirikan perikatan itu sebagai cara untuk melindungi Republik China (Taiwan) dari RRC ekspansiisme.[4][5]

Perjanjian tersebut telah digambarkan sebagai pengganti perjanjian ANZUS yang ada antara Australia, New Zealand, dan Amerika Syarikat, dengan New Zealand "dipinggirkan" kerana larangannya terhadap tenaga nuklear, tetapi tidak ada pernyataan rasmi mengenai perkara ini.[6][7][8] Pada 17 September, Perancis memanggil balik duta besarnya dari Australia dan AS kerana perjanjian itu disepakati bersama dengan pembatalan perjanjian kapal selam Perancis-Australia. [9]

Perjanjian itu merangkumi bidang utama seperti kecerdasan buatan, peperangan siber, keupayaan bawah laut, dan kemampuan serangan jarak jauh. Ini juga termasuk komponen nuklear, mungkin terbatas pada Amerika Syarikat dan Inggeris, pada infrastruktur pertahanan nuklear.[1] Perjanjian itu akan menumpukan pada kemampuan ketenteraan, memisahkannya dari Five Eyes pakatan perkongsian perisikan yang juga merangkumi New Zealand dan Kanada.[10]

Respon antarabangsa[sunting | sunting sumber]

Perancis[sunting | sunting sumber]

Kerajaan Perancis menerima pemberitahuan rasmi dari Australia bahawa projek kapal selam kelas 'Attack' akan dibatalkan hanya beberapa jam sebelum diumumkan secara terbuka.[11][12] Kerajaan Perancis marah dengan pembatalan projek kapal selam kelas Attack dan tidak disedari mengenai rundingan yang membawa kepada perjanjian AUKUS.[13] Dalam satu kenyataan bersama, menteri luar Perancis Jean-Yves Le Drian dan menteri angkatan bersenjata Florence Parly menyatakan kekecewaan terhadap keputusan Australia untuk meninggalkan program kapal selam bersama mereka dengan Perancis.[14][15]

Le Drian lebih jauh menyatakan dalam wawancara radio bahawa penamatan kontrak adalah "tikaman di belakang".[15] Pada 17 September, Perancis memanggil semula duta besarnya dari Australia dan AS.[9] Walaupun mengalami ketegangan di masa lalu, Perancis tidak pernah menarik balik duta besarnya ke Amerika Syarikat.[16] Dalam satu kenyataan, Le Drian mengatakan bahawa "keputusan luar biasa itu dibenarkan oleh pengumuman luar biasa [AUKUS]" dan bahawa pembatalan cepat kontrak kapal selam "merupakan [d] tingkah laku yang tidak dapat diterima antara sekutu dan rakan kongsi".[9] Presiden Perancis Emmanuel Macron belum memberikan komen tetapi dilaporkan "marah" mengenai pergantian peristiwa. Penganalisis dasar Lowy Institute Herve Lamahieu mengatakan kerosakan diplomatik dari pembatalan itu akan memakan masa bertahun-tahun untuk memperbaiki dan meninggalkan legasi ketidakpercayaan yang berkekalan. "[9]

China[sunting | sunting sumber]

Jurucakap jabatan luar negeri China Zhao Lijian mengatakan, "AS, UK dan Australia terlibat dalam kerjasama dalam kapal selam bertenaga nuklear yang secara serius merosakkan keamanan dan kestabilan serantau, memperburuk perlumbaan senjata dan melukai usaha pencegahan percambahan antarabangsa ",[17] sementara Kedutaan Besar China di Washington DC menuduh ketiga-tiga negara tersebut mempunyai "mentaliti Perang Dingin dan prasangka ideologi".[15] Tabloid pemerintah nasionalis Global Times, yang terkenal lebih agresif daripada pernyataan rasmi pemerintah, mengecam Australia dan mengatakan bahawa ia "telah berubah menjadi musuh China".[18] memperingatkan bahawa Australia boleh menjadi sasaran China sebagai peringatan kepada negara-negara lain jika ia bertindak "dengan berani" bersekutu dengan AS, atau dengan "tegas secara militer".[18] Lebih jauh ia memberitahu Australia untuk menghindari "provokasi" jika tidak, China pasti akan "menghukumnya tanpa belas kasihan",[19] dan menyimpulkan bahawa "Oleh itu, tentera Australia juga kemungkinan besar merupakan kumpulan tentera barat yang pertama yang membuang nyawa mereka di Laut China Selatan".[18] Menggunakan teknologi Amerika semasa menunjukkan eksport uranium kelas senjata.[20]

Malaysia[sunting | sunting sumber]

Malaysia menyuarakan kegusaran dan kebimbangan terhadap penubuhan AUKUS. Pejabat Perdana Menteri (PMO) dalam satu kenyataan memaklumkan, perkara itu dinyatakan Ismail Sabri Yaakob menerusi panggilan telefon bersama rakan sejawatnya dari Australia, Scott Morrison pada Jumaat.[21] Ismail Sabri juga menekankan kepentingan menghormati dan mematuhi pendirian dan pendekatan sedia ada Malaysia terhadap kapal selam berkuasa nuklear yang beroperasi di perairan Malaysia, termasuk di bawah Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkaitan UndangUndang Laut 1982 (UNCLOS) dan Perjanjian Zon Bebas Senjata Nuklear Asia Tenggara (SEANWFZ).[22]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b Ward, Alexander. "Biden to announce joint deal with U.K. and Australia on advanced defense-tech sharing". Politico (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 15 September 2021.
 2. ^ Sanger, David E.; Kanno-Youngs, Zolan (15 September 2021). "Biden Announces Defense Deal With Australia in a Bid to Counter China". The New York Times (dalam bahasa Inggeris). ISSN 0362-4331. Dicapai pada 16 September 2021.
 3. ^ "Pact with U.S., Britain, will see Australia scrap French sub deal-media". Reuters (dalam bahasa Inggeris). 16 September 2021. Dicapai pada 16 September 2021.
 4. ^ "China vows to resist 'interference' as Taiwan welcomes support from Aukus allies". The Guardian (dalam bahasa Inggeris). 2021-09-17. Dicapai pada 2021-09-17.
 5. ^ "Improving defence capabilities is key for Taiwan to line up with Aukus, say experts". The Independent (dalam bahasa Inggeris). 2021-09-17. Dicapai pada 2021-09-17.
 6. ^ "New Australia, United Kingdom, United States defence pact 'sidelines New Zealand', focus on nuclear capabilities". Newshub (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 15 September 2021.
 7. ^ "New Zealand is missing from AUKUS". Australian Financial Review (dalam bahasa Inggeris). 15 September 2021. Dicapai pada 15 September 2021.
 8. ^ "Aukus submarines banned from New Zealand as pact exposes divide with western allies". The Guardian. 16 September 2021.
 9. ^ a b c d Shields, Bevan (18 September 2021). "France recalls its ambassadors to Australia and United States amid submarine fury". The Sydney Morning Herald. Dicapai pada 18 September 2021.
 10. ^ "Aukus: China denounces US-UK-Australia pact as irresponsible". BBC News (dalam bahasa Inggeris). 16 September 2021. Dicapai pada 16 September 2021.
 11. ^ Probyn, Andrew (17 September 2021). "French Ambassador says Australia's decision to scrap submarine deal was a breach of trust". ABC News (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 17 September 2021.
 12. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan ABC-15-sep tidak disediakan
 13. ^ Tharoor, Ishaan (17 September 2021). "A landmark submarine deal may be aimed at China, but it has upset France". Washington Post. Dicapai pada 17 September 2021.
 14. ^ "Communiqué conjoint de Jean-Yves Le Drian et de Florence Parly". France Diplomatie (dalam bahasa Perancis). Ministère de l'Europe et des Affaires étrangères. 16 September 2021. Dicapai pada 16 September 2021.
 15. ^ a b c "Aukus: UK, US and Australia launch pact to counter China". BBC News. 16 September 2021. Dicapai pada 16 September 2021.
 16. ^ Wadhams, Nick; Adghirni, Samy; Nussbaum, Ania (17 September 2021). "France Recalls Its Ambassador to U.S. for First Time Over Subs". Bloomberg.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 18 September 2021.
 17. ^ Barrett, Chris (16 September 2021). "Australia's nuclear sub deal 'gravely undermines regional peace' says China". The Age. Nine Newspapers. Dicapai pada 16 September 2021.
 18. ^ a b c Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan coldg tidak disediakan
 19. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan outburst tidak disediakan
 20. ^ Shepherd, Tory (17 September 2021). "Australia considered buying nuclear submarines from France before ditching deal, Peter Dutton says". The Guardian. Dicapai pada 18 September 2021.
 21. ^ "Kenyataan Media Berkaitan Perdana Menteri Malaysia dan Perdana Menteri Australia Setuju Memperkukuhkan Hubungan Dua Hala". Pejabat Perdana Menteri Malaysia. Dicapai pada 19 September 2021.
 22. ^ "Malaysia nyatakan kebimbangan terhadap AUKUS". Berita Harian. Dicapai pada 19 September 2021.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]