Abalone merah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Abalone merah
Bahagian dalam abalone merah. Saiz syiling ialah 23 mm.
Pengelasan saintifik
Alam: Haiwan
Filum: Moluska
Kelas: Gastropoda
Superorder: Vetigastropoda
Superfamili: Pleurotomarioidea
Famili: Haliotidae
Genus: Haliotis
Spesies: H. rufescens
Nama binomial
Haliotis rufescens

Abalone merah, Haliotis rufescens adalah satu spesies siput laut sangat besar yang boleh dimakan, sebuah moluska laut gastropod dalam keluarga Haliotidae, abalone, cangkerang ormer atau paua.

Abalone merah adalah terbesar,[1] dan abalone paling biasa didapati di bahagian utara negeri California, dan ia adalah satu-satunya spesies bagi abalone masih dituai dari segi undang-undang (pada satu asas terhad) di sana.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Abalone merah boleh dijumpai sepanjang pantai barat Amerika Utara, dari Oregon ke Baja California, dan Mexico.

Habitat[sunting | sunting sumber]

Abalone merah hidup dalam kawasan berbatu batan dengan rumpai laut. Mereka terutamanya memakan rumpai laut lembu jantan dan rumpai laut gergasi. Mereka dijumpai dari zon antara pasang surut sehingga air kedalaman 100 kaki.

Kegunaan manusia[sunting | sunting sumber]

Abalone merah telah dieksploitasi sejak masa prasejarah--cangkerang abalone merah telah dijumpai dalam tempat-tempat arkeologikal Channel Island bertarikh sejak hampir berumur 12,000 tahun.

Pertanian[sunting | sunting sumber]

Disebabkan oleh kemusnahan kebanyakan populasi abalone liar, pertanian abalone telah menjadi satu perniagaan melambung naik. Abalone merah itu adalah spesies yang paling popular berladang. Berbeza beberapa akuakultur, pertumbuhan abalone telah memberi sedikit kesan alam sekitar kerana mereka makan rumpai laut cepat-membesar, yang kembali membesar dengan cepat selepas menuai.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Red Abalone [1]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]