Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Abang Muhammad Salahuddin)
Lompat ke: pandu arah, cari
Tun Datuk Patinggi Hajji Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng
Tuan Yang Terutama
TYT Sarawak Abang Muhammad Salahuddin.jpg
Abang Salahuddin pada tahun 2011
Pemerintahan Yang di-Pertua Negeri Sarawak ke-6
Pertabalan 28 November 2008
Pendahulu Ahmad Zaidi Adruce
Pengganti Abdul Taib Mahmud
Pasangan Toh Puan Datin Patinggi Hajjah Norkiah
Kerabat diraja Astana, Kuching

Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng adalah Yang di-Pertua Negeri Sarawak yang ketiga dan yang ke enam, menjadi orang pertama yang menjawat jawatan tersebut dua kali.

Beliau dilahirkan di Sibu. Salahuddin memainkan aktif dalam politik Sarawak sebelum pembentukan Malaysia, membantu menubuhkan Barisan Pemuda Sarawak dan Parti Barisan Rakyat Jati Sarawak.

Perlantikan tersebit dijalankan di Bangunan Lapau, Petra Jaya, bermula dengan pembacaan surat perlantikan oleh Ketua Menteri Sarawak, Tun Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud.

Beliau yang dilantik menjadi Yang di-Pertua Negeri bagi menggantikan Tun Tuanku Bujang Tuanku Othman pada 1977 dan sekali lagi pada 1997, menggantikan Tun Ahmad Zaidi Adruce yang meninggal 5 Disember 2000.

Pada 28 November 2008,Yang di-Pertuan Agong, Sultan Mizan Zainal Abidin menyampaikan watikah pelantikan sebagai Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng (87 tahun) di Istana Negara. di sini, hari ini. [1]

Pemerintahan beliau telah tamat pada 28 Februari 2014 dan dia telah digantikan oleh bekas Ketua Menteri Sarawak, Tun Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud pada 1 Mac 2014.


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Bernama Fotoweb