Pergi ke kandungan

Abd-al-Dar bin Qusai

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

'Abd al-Dâr bin Qusai atau 'Abd-al-Dar bin Qusai adalah anak sulung Qusai bin Kilab, yang dirujuk oleh Qusai sendiri untuk menjadi pemimpin kota Makkah dan penjaga Kaabah setelah sepeninggalnya. Abd-al-Dar adalah nenek moyang kepada menurunkan Bani 'Abd al-Dâr.

Pemilihan oleh Qusai[sunting | sunting sumber]

Qusai bin Kilab telah memilih putera sulungnya, 'Abd al-Dâr bin Qusai sebagai penerus kepemimpinan kepada kota suci Makkah dan penjaga Kaabah, meskipun beliau dianggap kurang pandai bertitah dibanding saudaranya, 'Abd al-Manâf bin Qusai. Berikut adalah pesanan Qusai bin Kilab tatkala beliau sedang nazak:

"Anakku, aku akan menetapkan siapa yang bakal menjadi pemimpin yang harus ditaati oleh semua orang. Tidak ada yang dapat masuk Kaabah kecuali engkau yang membukakannya. Selain tanganmu, tidak ada yang boleh menandai peperangan bagi kaum Quraisy. Tidak ada yang boleh meminum air di Makkah dalam perjalanan Haji kecuali engkau yang memberinya. Tidak ada yang boleh makan kecuali engkau yang memberinya. Tidak ada yang boleh mengubah segala urusan Quraisy (perlembagaan Quraisy) kecuali di dalam rumahmu."

Qusai juga telah mewariskan seluruh hak dan kekuasaannya kepada 'Abd al-Dâr, termasuk pemilikan Dar an-Nadwah.[1]

Salasilah keluarga[sunting | sunting sumber]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kilab
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Qusai
(lahir 400)
 
 
 
 
 
 
 
Zuhrah
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Abd al-Dâr
 
 
 
 
 
'Abd al-Manâf
 
 
 
 
 
'Abd
 
 
 
 
 
'Abd al-'Uzza
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

[1]

Perebutan kepemimpinan[sunting | sunting sumber]

Keturunannya yang disebut Bani 'Abd al-Dâr berkuasa sehinggalah era pemerintahan kota suci Makkah oleh anak 'Abd al-Dâr, setelah itu terjadilah tuntutan agar tampuk kekuasaan dialihkan kepada Bani 'Abd al-Manâf, bermula oleh anak 'Abd al-Manâf bin Qusai iaitu Hâsyim bin 'Abd al-Manâf.

Akhirnya tampuk kekuasaan tersebut diberikan kepada Bani 'Abd al-Manâf yang dipimpin oleh Hâsyim bin Abd' al-Manâf. Mengikut ikatan perjanjian, keturunan 'Abd al-Dâr iaitu Bani 'Abd al-Dâr hanya berhak memegang kunci Kaabah sekaligus bertanggungjawab memelihara Kaabah sehingga hari ini dengan identiti baru dikenali Bani Syaibah. Serta Bani 'Abd al-Dâr juga mempunyai hak-hak mereka yang lain, dan tempat tinggal mereka harus diteruskan fungsinya sebagai Dar an-Nadwah atau Rumah Majlis. Sedangkan Bani 'Abd al-Manâf berhak menetapkan pajakan serta menyediakan makanan dan minuman bagi para jemaah Haji. [1]

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c LINGS, Martin. Muhammad: Kisah Hidup Nabi berdasarkan Sumber Klasik. Jakarta: Serambi, 2002. ISBN 979-3335-16-5 Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "Lings" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza