Abdullah Totong Mahmud

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Abdullah Totong Mahmud
Nama lahirMasagus Abdullah Mahmud
Juga dikenali sebagai
A. T. Mahmud
KelahiranPalembang, Hindia Belanda
Meninggal duniaJakarta, Indonesia
GenreLagu kanak-kanak
PekerjaanPencipta lagu

Abdullah Totong Mahmud atau lebih dikenali dengan nama A.T. Mahmud (lahir di Kampung 5 Ulu Kedukan Anyar, Palembang, Sumatera Selatan, 3 Februari 1930 – meninggal di Jakarta, 6 Julai 2010 pada umur 80 tahun)[1][2] adalah seorang penggubah lagu dari Indonesia, yang telah menyusun lebih dari 500 lagu kanak-kanak.[3] Beberapa tajuk lagu terkenal karya beliau antara lain "Pelangi", "Ambilkan Bulan", "Anak Gembala", "Bintang Kejora", "Mendaki Gunung", "Ade Irma Suryani", dan "Amelia".[1]

AT Mahmud pernah menjadi hos dua program televisen lagu kanak-kanak ("Lagu Pilihanku" 1968-1988, "Ayo Menyanyi" 1969-1988) di stesyen televisen TVRI milik kerajaan Indonesia bersama dua orang penggubah lagu kanak-kanak lainnya Ibu Sud dan Pak Dal. Beliau juga merupakan salah seorang penerima 2003 AMI Lifetime Achievement Award. Kerajaan Indonesia menmganugerahkan pingat Darjah Budaya Parama Dharma kepadanya pada tahun 2003.[4]

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Keluarga dan nama[sunting | sunting sumber]

Mahmud adalah anak kelima dari sepuluh bersaudara. Ibu bernama Masayu Aisyah, ayah bernama Masagus Mahmud. Dia diberi nama Abdullah dan biasa dipanggil "Dola" oleh kedua orang tuanya. Nama pemberian orang tuanya tercatat pada ijazah yang dimilikinya pada sekolahSjoeritsoe Mizoeho Gakoe-en(sekolah Jepun) tahun 1945. Pada ijazah itu nama lengkapnya tertulis: "Masagus Abdu'llah Mahmoed".

Di rumah, kampung, dan rakan sekolah, ia lebih dikenali dengan nama panggilanTotong. Pada surat ijazah Sekolah Menengah Umum Bahagian Pertama (setingkat SLTP) tahun 1950, namanya tertulis "Totong Machmud". Konon menurut cerita ibunya, ketika dirinya masih bayi ada keluarga Sunda, tetangganya, sering menggendong dan menimangnya sambil berucap, "... tong! ... Otong!" Ibunya mendengarnya seperti bunyi "totong". Sejak itu, entah mengapa, ibunya memanggilnya dengan "Totong". Nama ini diterima di lingkungan keluarga dan kerabat sehingga nama lengkapnya kemudian menjadi "Abdullah Totong Mahmud", singkatan" AT Mahmud".

Waktu sekolah[sunting | sunting sumber]

Mahmud masuk ke Sekolah Rakyat (SD) ketika tinggal di Sembilan Ilir. Setahun kemudian, selepas berumur 7 tahun, ia dipindahkan ke Hollandsch-Inlandsche School (HIS) 24 Ilir. Ada kenangan yang tak dapat dilupakannya kepada guru HIS yang mengajar muzik, khususnya membaca notasi nombor. Cara guru mengajarkannya sangat menarik. Guru memperkenalkan urutan nada do rendah sampai do tinggi dengan kata-katado-dol-ga-rut-e-nak-ni-an. Kemudian, susunan nada dinyanyikan terbalik, dari nada tinggi turun ke nada rendah masih dengan kata-kata kocake-nak-ni-an-do-dol-ga-rut. Setelah murid menguasai kualiti urutan nada dengan baik, naik dan turun, melalui latihan dengan kata-kata, guru menukar perkataan dengan notasi.

Setelah itu, diberikan latihan banyak membaca notasi angka, seperti menyanyikan bermacam-macam jarak nada (interval), bentuk dan nilai not. Sesudah itu barulah murid-murid diberi nyanyian baru secara lengkap untuk dipelajari. Cara mempelajari nyanyian demikian sungguh memudahkan.

Zaman pendudukan Jepun dan zaman revolusi[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1942, Kerajaan Hindi Belanda menyerah pada bala tentera Jepun. Ketika itu ia menduduki kelas V HIS. Dalam keadaan peralihan kuasa pemerintahan itu, ia berpindah ke Muaraenim. Di sana, ia dimasukkan ke sekolah eks HIS, yang telah berganti nama menjadi Kanzen Syogakko. Di sinilah ia mulai bermain sandiwara dan mengenal muzik. Sandiwara yang pernah dia ikuti adalah ketika sekolah mengadakan persembahan pada akhir tahun ajaran bertempat di gedung bioskop. Cerita yang dipaparkan merupakan lagenda dari Sumatera Barat, berjudul Sabai Nan Aluih dan ia berperanan sebagai Mangkota Alam.

Di kota ini pula ia berkenalan dengan Ishak Mahmuddin, seorang ahli orkestra muzik Ming yang terkenal di bandar Muaraenim. Ming adalah nama pemimpin orkestra. Alat yang dikuasai Ishak adalah alat musik tiup saksofon, selain beberapa alat muzik lain. Ishak kemudian mengajarinya bermain gitar. Selain itu, Ishak yang pandai mengarang lagu itu turut membimbingnya mengarang lagu. Melihat kemampuan Mahmud yang terus meningkat, Ishak pun mengajaknya bergabung dengan Orkes Ming untuk memainkan alat muzik, dan kadang-kadang Ukulele serta bas.


Kehidupan peribadi[sunting | sunting sumber]

A.T. Mahmud berkahwin dengan Mulyani Sumarman (kelahiran Sambu 26 April 1934) di Pulau Pinang pada tarikh 2 Februari 1958. Hasil pernikahannya dia mempunyai tiga orang anak, iaitu Ruri Mahmud (lahir di Jakarta 23 Februari 1959), Rica Vitrina (Kuala Lumpur 1 Februari 1960), dan Bayah Ayu (lahir di Jakarta 13 April 1974).

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Pendidikan rasmi[sunting | sunting sumber]

Informal[sunting | sunting sumber]

Karya tulis / muzik[sunting | sunting sumber]

  • Pencipta lagu anak-anak untuk anak usia Pendidikan Dasar.
  • Buku Pelajaran Muzik:
    • Members pasukan penulis Buku Muzik 1,2,3, dan 4 untuk Sekolah Pendidikan Guru (SPG) tahun Projek 1973/1974 dan 1974/1975.
    • Members pasukan penulis Buku Seni Musik untuk KPG Projek Pembinaan KPG / PGSMTP

1982/83.

Anugerah[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Song composer AT Mahmud dies". The Jakarta Post. 6 July 2010. Diarkibkan daripada yang asal pada 2011-06-07. Dicapai pada 6 July 2010.
  2. ^ "Legendary Children's Song Writer AT Mahmud Dies at 80". Jakarta Globe. 6 July 2010. Dicapai pada 6 July 2010.
  3. ^ "Children's Songs Composer AT Mahmud Dies, but His Music Lives On". Jakarta Globe. 6 July 2010. Dicapai pada 6 July 2010.
  4. ^ "AT Mahmud Telah Tiada". Kompas (dalam bahasa Indonesian). 7 July 2010. Dicapai pada 6 July 2010.CS1 maint: unrecognized language (link)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]