Pergi ke kandungan

Abigail Fillmore

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Abigail Fillmore
Wanita Pertama Amerika Syarikat
Dalam peranan
9 Julai 1850 – 4 Mac 1853
PresidenMillard Fillmore
Didahului olehMargaret Taylor
Digantikan olehJane Pierce
Wanita Kedua Amerika Syarikat
Dalam peranan
4 Mac 1849 – 9 Julai 1850
Naib PresidenMillard Fillmore
Didahului olehSophia Dallas
Digantikan olehMary Breckinridge (1857)
Butiran peribadi
LahirAbigail Powers
(1798-03-13)13 Mac 1798
Stillwater, New York, A.S.
Meninggal dunia30 Mac 1853(1853-03-30) (umur 55)
Washington, D.C., A.S.
Tempat persemadianForest Lawn Cemetery, Buffalo, New York, A.S.
PasanganMillard Fillmore (k. 1826)
Anak-anakMillard
Mary
Tandatangan

Abigail Powers Fillmore (13 Mac 1798 - 30 Mac 1853), isteri Millard Fillmore, adalah Wanita Pertama Amerika Syarikat dari 1850 hingga 1853 dan Wanita Kedua Amerika Syarikat dari tahun 1849 hingga 1850.

Kehidupan awal

[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1819, beliau mengambil jawatan mengajar di akademi baru di New Hope, di mana murid sulungnya ialah Millard Fillmore yang berusia 19 tahun. Dunia pengetahuan dan kemajuan pendidikan Fillmore yang mantap menarik mereka bersama-sama, dan secara beransur-ansur hubungan guru dan pelajar berubah menjadi hubungan romantis.

Selepas berpacaran lama, Millard, berusia 26 tahun, dan Abigail, berusia 27 tahun, telah berkahwin pada 5 Februari 1826, oleh Reverend Orasius H. Smith di rumah abang pengantin lelaki iaitu Hakim Powers di Moravia, New York. Tanpa berbulan madu, mereka menetap di East Aurora, New York. Puan Fillmore terus mengajar sekolah sehingga kelahiran anak pertamanya dan mengekalkan minat terhadap pendidikan sepanjang hayatnya. Beliau berkongsi cita-cita suaminya terhadap buku dan membantu membina perpustakaan peribadi mereka.

Pada tahun 1849, Abigail Fillmore datang ke Washington, DC sebagai isteri Naib Presiden. Dia kemudiannya menjadi Wanita Kedua Amerika Syarikat .

Wanita Pertama Amerika Syarikat

[sunting | sunting sumber]

Enam belas bulan kemudian, selepas kematian Zachary Taylor pada kemuncak krisis, Fillmores berpindah ke White House dan dia menjadi Wanita Pertama.

Walaupun selepas perkabungan rasmi, kehidupan sosial pentadbiran Fillmore masih lemah. Penderitaan akibat pergelangan kaki yang cedera yang tidak sembuh dengan sempurna menyebabkan Abigail tidak dapat berdiri lama, dan akibat kesihatannya yang tidak seberapa, beliau mengamanahkan banyak tugas rutin sosial kepada anak perempuannya yang lebih muda (yang dikenali sebagai Abby). Setiap malam Jumaat, Rumah Putih menjadi tuan rumah majlis resepsi, di mana dia terpaksa berdiri selama berjam-jam dan bersosial dengan tetamu.

Apabila Abigail mula-mula berpindah ke Rumah Putih, dia terkejut dengan kenyataan bahawa tidak ada perpustakaan di dalamnya.[1] Dengan peruntukan istimewa sebanyak $2,000 dari Kongres, dia menghabiskan berjam-jam untuk memilih buku untuk perpustakaan Rumah Putih. Di perpustakaan itu, buku Shakespeare, sejarah dan geografi, dan pianonya, yang dia telah didiguna untuk mengajar diri sendiri. Dia menjemput penulis-penulis seperti William Thackeray, Charles Dickens, dan Washington Irving untuk berjumpa dengannya dan artis-artis persembahan seperti Jenny Lind, yang pada asasnya mewujudkan salon sastera Rumah Putih. "Beliau dilaporkan sebagai seorang ahli perbualan yang cerdas dan mesra, wanita pertama awal yang paling intelektual." [1]

Ketika suaminya bermusafir, dia merindukannya dan menulis surat-suratnya tentang politik, dan dia akan menuliskan kembali nasihat dan pendapatnya mengenai hal-hal politik. Malah, beliau menilai pendapatnya begitu banyak sehingga suaminya dilaporkan tidak pernah membuat sebarang keputusan penting tanpa terlebih dahulu merujuknya. Beberapa sejarah mencadangkan bahawa Abigail menasihati suaminya untuk tidak menandatangani Akta Hamba Ppelarian, yang beliau lakukan juga pada akhirnya, menyebabkan kehilangan pencalonannya untuk penggal kedua seperti yang dijangka Abigail jika dia menandatangani Akta itu.[1]

Persaraan dan kematian

[sunting | sunting sumber]

Teruja dengan kehidupan mereka selepas presiden, Abigail dan Millard membincangkan perjalanan merentasi Eropah pada bulan-bulan yang akan datang. Ketika majlis perasmian luar untuk Franklin Pierce pada tahun 1853, dia mendapat selsema dan pada keesokan harinya tumbang akibat demam, yang berlarutan menjadi bronkitis dan kemudian menjadi radang paru-paru. Pada usia 55, Abigail meninggal dunia hanya 26 hari setelah meninggalkan Rumah Putih, pada 30 Mac 1853, di Hotel Willard di Washington, DC, menjadikan beliau mempunyai kehidupan pasca Presiden yang paling pendek dari kalangan bekas wanita pertama. Kematiannya yang tiba-tiba dan mendadak menjadika kematian beliau sebagai kematian wanita yang paling banyak dilaporkan. Beliau dikebumikan di Tanah Perkuburan Lawn Forest di Buffalo, New York.

Pada 10 Februari 1858, lima tahun selepas kematiannya, suaminya berkahwin dengan Caroline Carmichael McIntosh, seorang janda kaya Buffalo. Mereka masih berkahwin sehingga kematian Millard pada 8 Mac 1874.

  1. ^ a b c Roberts II, John B. (2003). Rating the First Ladies. New York: Citadel Press Books. m/s. 82–88. ISBN 0-8065-2387-5.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]
Gelaran kehormat
Didahului oleh

Sophia Dallas

Wanita Kedua Amerika Syarikat

1849-1850

Kosong
Gelaran seterusnya dipegang oleh
Mary Breckinridge
Didahului oleh

Margaret Taylor

Wanita Pertama Amerika Syarikat

1850-1853

Diganti oleh

Jane Pierce