Abit Joo

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Billy Abit Joo
Ahli Parlimen
untuk P216 Hulu Rajang, Sarawak
Memegang jawatan
1990
Butiran peribadi
Parti politik BN-100px.jpg BN - PRS

Billy Abit Joo merupakan ahli parlimen Hulu Rajang dari Barisan Nasional - Parti Rakyat Sarawak.

Billy Abit Joo pernah merasmikan regata mini bagi masyarakat orang Penan yang diadakan di Lusong Laku dalam daerah Belaga, yang memakan masa lapan jam perjalanan dengan kenderaan pacuan empat roda melalui jalan tanah merah.[1] Ekspedisi ini menarik penduduk bukan sahaja dari dari Lusong Laku tetapi juga dari kampung Penan di ulu termasuk Long Tanyit (sekitar dua setengah jam perjalanan bot dari Lusong Laku dengan menggunakan 'Stinting'), dari Long Abit dan Long Kajang.

Di parlimen, Billy Abit Joo pernah menyokong petisyen pembangkang supaya kerajaan mengkaji semula Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 pada Oktober 2008, satu-satunya Ahli Parlimen BN yang berbuat demikian.[2][3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Kapit organises regatta for Penans" (dalam bahasa Inggeris). The Borneo Post. 8 September 2008. Dicapai 23 Oktober 2008. 
  2. ^ Lee Yuk Peng (26 Oktober 2008). "Mystery solved - it was Billy Abit" (dalam bahasa bahasa Inggeris). TheStar Online. Dicapai 21 November 2008.  Parameter |curly= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  3. ^ Lim Kit Siang (2008). "No Umno/MCA/Gerakan/MIC MP to emulate Billy Abit Joo?" (dalam bahasa Inggeris). Blog Lim Kit Siang.  Parameter |accessdaymonth= tidak diketahui diabaikan (bantuan); Parameter |accessyear= tidak diketahui diabaikan (guna |access-date=) (bantuan); Parameter |month= tidak diketahui diabaikan (bantuan)