Acanthopholis

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Acanthopholis
Julat zaman: Awal Cretaceous
Acanthopholis suposed.jpg
Gambaran artis tentang Acanthopholis.
Pengelasan saintifik
Alam: Haiwan
Filum: Bertulang belakang
Kelas: Sauropsida
Superorder: Dinosaur
Order: Ornithischia
Suborder: Thyreophora
Infraorder: Ankylosauria
Keluarga: Nodosauridae
Genus: Acanthopholis
Huxley, 1867
Species
  • A. horridus Huxley, 1867 (type)

Acanthopholis (disebut /ˌækənˈθoʊfəlɨs/) (bererti "sisik berduri") adalah genus dalam dinosaur ankylosaurid dalam keluarga Nodosauridae yang hidup sekitar Awal Tempoh Cretaceous (tahap haiwan Albian hingga Cenomanian sekitar 100 juta tahun dahulu. Nama dinosaur ini merujuk kepada perisainya (Yunani akantha bererti 'duri' atau 'tajam' dan pholis bererti 'sisik'). Perisai Acanthopholis terdiri dari sisik bulat mendatar dengan kulit, dengan sisik terjulur dari kawasan leher dan bahu, sepanjang tulang belakang. Acanthopholis merupakan haiwan berkaki empat dan maun. Saiznya telah dianggarkan sekitar 3 hingga 5.5 meter (10 hingga 18 kaki) panjang dan seberat sekitar 380 kilogram (840 paun).

Jumpaan kelonsong otak dan unsur postcrania dijumpai di England pada 1867, dan dinamakan Acanthopholis horridus oleh Thomas Huxley. Acanthopholis adalah nama tidak sah bagi sesetengah sumber, yang menyatakan bahawa tidak cukup maklumat dijumpai untuk membuktikan jumpaan ini adalah lebih dari nodosaur.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Carpenter, Kenneth (2001). "Phylogenetic Analysis of Ankylosauria". Dalam Carpenter, Kenneth(ed). The Armored Dinosaurs. Indiana University Press. m/s. 455–480. ISBN 0-253-33964-2. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]