Convidecia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Ad5-nCOV)
Jump to navigation Jump to search
AD5-nCoV
Terapi gen
Data klinikal
Nama dagangConvidecia
Kaedah
pemberian
Penyuntikan intraotot, semburan hidung
Data fisiologi
Status perundangan
Status perundangan
  • Peraturan penggunaan semasa darurat di China
Data farmakokinetik
Pengecam
Data kimia dan fizikal
Halaman data

AD5-nCOV, nama dagangan Convidecia, ialah calon vaksin COVID-19 yang dibangunkan oleh syarikat biofarmasi China CanSino Biologics.[1] Pengembangan AD5-nCOV bermula pada awal 2020 dan memasuki ujian Tahap I pada Mac dan ujian Tahap II pada April. Bermula pada Ogos 2020, vaksin tersebut sekarang berada dalam pengujian Tahap III di Argentina, Chile, Mexico, Pakistan, Rusia, dan Arab Saudi dengan lebih dari 40.000 orang[2] dalam dua[2] dan satu dos.[3]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Staff, Reuters (21 November 2020). "CanSino to test coronavirus vaccine candidate in Argentina and Chile". Reuters (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 21 November 2020.
  2. ^ a b "Phase III Trial of A COVID-19 Vaccine of Adenovirus Vector in Adults 18 Years Old and Above - Full Text View - ClinicalTrials.gov". clinicaltrials.gov (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 21 Oktober 2020.
  3. ^ Yáñez, Patricio Lazcano y Cecilia (15 November 2020). "Así funcionan las cuatro vacunas que se probarán en Chile". La Tercera (dalam bahasa Sepanyol). Dicapai pada 17 November 2020.