Agama Dharma

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
தர்ம மதங்கள்
agama Dharma
Simbol Swastika biasa kepada semua agama Dharma
Cahaya - Penting dalam semua agama Dharma. Ia melambangkan kebajikan dan kesucian, dan menerangi mereka bermakna menghilangkan kegelapan dan pergi ke cahaya.

Agama India, agama Asia Selatan atau agama Dharma adalah agama yang berasal dari benua kecil India sebagai asal usul banyak agama di dunia, dan berdasarkan Dharma. [1] Di benua kecil India, pada zaman Hindu yang berbeza ( agama Saiva, agama Vaishnava, caktam ), Jainisme, Buddhisme, Sikhisme, Ayyavazhi dan agama-agama baru muncul tersebar di seluruh dunia dari semasa ke semasa. [2] Semua agama ini, kerana asal usul yang sama dan beberapa pengaruh bersama, mempunyai banyak persamaan dalam kepercayaan asas, pemujaan dan upacara keagamaan. Selalunya semua ini dianggap sebagai agama banyak agama dan mazhab dan semuanya dipanggil 'Hindu'. Semua agama ini diklasifikasikan sebagai agama Timur. Walaupun agama -agama India terjalin melalui sejarah India, mereka membentuk pelbagai komuniti agama dan tidak terhad kepada benua kecil India. [3] [4] [5] [6]

Budaya yang serupa[sunting | sunting sumber]

Disebabkan oleh penyelarasan ideologi, interpolasi dan kesepaduan sosial penganut agama-agama ini, kepercayaan ini juga dianggap sebagai pecahan atau sub-kasta agama Hindu yang lebih luas. Kuil, biara, tempat ibadat, perayaan, budaya, tradisi, ritual, sistem kasta, kosmologi, teologi, kesusasteraan, Veda, kalendar, semua agama ini mempunyai satu persamaan. Adalah menjadi kebiasaan bagi orang dari semua agama untuk mengunjungi kuil semua agama. Semua agama ini mengikut sistem kasta. [7]

Hindu biasanya diklasifikasikan sebagai Saiva, Vaishnava dan Saktam. Agama Buddha umumnya diklasifikasikan sebagai Buddhisme Theravada dan Buddhisme Mahayana.

agama Dharma[sunting | sunting sumber]

agama Hindu[sunting | sunting sumber]

மதுரை மீனாட்சி அம்மன் கோவில்
Kuil Madurai Meenakshi Amman

Hindu adalah agama kedua terbesar dan agama tertua di benua Asia. Lebih daripada 100 crore orang mengikuti agama ini. Ia adalah agama majoriti di India, Nepal dan Kepulauan Bali dari segi populasi. Sebilangan besar penganut Hindu tinggal di Bhutan, Indonesia, Bangladesh, Myanmar, Caribbean, Malaysia, Singapura dan Sri Lanka.

Jainisme[sunting | sunting sumber]

ஜெய்சால்மர் கோவில் சிற்பங்கள், இந்தியா
Arca Kuil Jaisalmer, India

Jainisme adalah agama India. Jain kebanyakannya tinggal di India tetapi terdapat di banyak bahagian dunia. [8] Pengaruh Jainisme terhadap ciri-ciri politik, ekonomi dan moral India adalah ketara. Antara agama di India, yang paling berpendidikan ialah Jain. [9] [10] Perpustakaan Jain dianggap sebagai perpustakaan tertua di India. [11] [12] Ajaran Mahavira sekarang adalah garis panduan agama ini.

agama Buddha[sunting | sunting sumber]

தேரவாத புத்த கோவில்
Di kuil Buddha Theravada

Agama Buddha ialah agama keempat terbesar di dunia dan agama ketiga terbesar di Asia. Agama dimulakan oleh Siddhartha Gautama. 12% penduduk di Asia menganut agama ini. Ia adalah agama utama di Bhutan, Myanmar, Kemboja, Thailand, Sri Lanka, Tibet dan Mongolia. Sebilangan besar penganut Buddha tinggal di China, Taiwan, Korea Utara, Korea Selatan, Singapura dan Vietnam.

Sikhisme[sunting | sunting sumber]

அமிர்தசரஸ் பொற்கோயில்
Kuil Emas Amritsar

Sikhisme adalah agama kelima terbesar di dunia. Kira-kira tiga crore orang mengikuti agama ini. Ia dicipta oleh Guru Nanak pada tahun 1500-an. Ia berasal dari Punjab, bahagian utara benua kecil India. Nama Sikh berasal daripada perkataan Sanskrit yang bermaksud pelajar (Sikh). Ia adalah agama keempat terbesar di India dan mempunyai penduduk berikut sebanyak 2% daripada penduduk India. Selain India, orang Sikh juga tinggal di Kanada, Amerika Syarikat, Pakistan, Afghanistan, United Kingdom, Australia, Singapura, Malaysia, Afrika Timur dan Timur Tengah .

gerakan reformasi Hindu[sunting | sunting sumber]

Gerakan reformasi ini kadangkala dianggap sebagai agama baru. Semua ini mengajar cara hidup Hindu. Mereka juga merupakan sebahagian daripada agama Dharma. Semua yang mengikuti ini juga menganut agama Hindu.

Ayyavazhi[sunting | sunting sumber]

Ayyavazhi pada pertengahan abad kesembilan belas, selatan India, Kanyakumari daerah camitoppu penampilan tunggal dalam bahagian teori agama . Ayyavazhi dianggap sebagai mazhab Hindu dalam Banci India. [13]

Vera Shaivam[sunting | sunting sumber]

Vera Shaivismea agama atau linkayatam pembahagian Saivisme yang muncul daripada agama. Ini kebanyakannya diikuti dalam kalangan masyarakat Lingayat di Karnataka. .

Siradi Sai Baba[sunting | sunting sumber]

Shirdi Sai Baba, juga dikenali sebagai Shirdi Sai Baba, adalah seorang guru rohani India yang dianggap oleh penganutnya sebagai manifestasi Sri Dattaguru dan dikenal pasti sebagai seorang wali dan seorang pakir.

Arya Samaj[sunting | sunting sumber]

Aryan Samaj ialah gerakan reformasi Hindu India bersatu yang mempromosikan falsafah dan amalan berdasarkan kepercayaannya terhadap kuasa Veda. Samaj telah diasaskan pada 10 April 1875 oleh Sannyasi Swami Dayanand Saraswati.

Om adalah perkataan mantra biasa dalam semua agama Dharma.

Persamaan[sunting | sunting sumber]

Ramayana - Epik penting dalam kalangan semua masyarakat di Asia Selatan, Tenggara dan Timur.
Deepavali - Perayaan penting semua agama

Hinduisme, Buddhisme, Jainisme dan Sikhisme berkongsi beberapa falsafah penting yang ditafsir secara berbeza oleh kumpulan dan individu yang berbeza. Sehingga abad ke-19, penganut agama yang berbeza itu tidak melabelkan diri mereka sebagai bertentangan antara satu sama lain, tetapi sebagai "kepunyaan keluarga budaya yang sama".

amal jariah[sunting | sunting sumber]

Agama-agama ini dipanggil agama Dharma kerana ia saling berkaitan dengan konsep utama Dharma. Dharma mempunyai makna yang berbeza bergantung pada konteks. Contohnya boleh merujuk kepada kebajikan, kewajipan, keadilan, kerohanian dan sebagainya. [14]

Sosiologi[sunting | sunting sumber]

Hinduisme, Buddhisme, Jainisme dan Sikhisme berkongsi idea pembebasan daripada kitaran Moksha dan kelahiran semula. Mereka berbeza dalam sifat sebenar keluaran ini.

Ritual[sunting | sunting sumber]

Ciri-ciri biasa juga boleh didapati dalam ritual. The majlis kepala urapan adalah penting dalam semua tiga tradisi yang berbeza, dengan pengecualian Sikh. Ritual penting lain termasuk pembakaran mayat, memakai tembikar di kepala wanita yang sudah berkahwin, dan pelbagai upacara perkahwinan. Empat tradisi termasuk konsep karma, dharma, samsara, motsam dan pelbagai jenis yoga.

Mitos[sunting | sunting sumber]

Rama adalah tokoh heroik dalam semua agama ini. Dalam agama Hindu dia menjelma sebagai Tuhan dalam bentuk raja orang asli; Dalam agama Buddha, dia adalah penjelmaan Bodhisattva; Dalam agama Jainisme, dia seorang yang sempurna. Antara Ramayana Buddha: Vasantharajataka, Regar, Ramagyan, Phra Luck Phra Lam, Hikayat Seri Rama, dll. Kamti Ramayana juga terdapat dalam suku Kamti Assam, penjelmaan Bodhisattva yang menjelma untuk menghukum Rama, raja syaitan. Ramayana Ibu Ravana ialah buku lain yang menceritakan semula kisah ketuhanan di Assam.

இந்த வரைபடம் ஆபிரகாமிய மதங்கள் மற்றும் தார்மிக் மதங்களின் பரவலைக் காட்டுகிறது
Peta ini menunjukkan penyebaran agama Ibrahim ( merah jambu ) dan agama Dharma ( kuning).
Kawasan yang disepadukan oleh agama dan budaya Dharma


Bilangan pengikut agama Dharma (bancian 2020) [15] [16] [17] [18]
agama Penduduk
penganut Hindu (16x16px</img> ) 1.2 bilion
penganut Buddha (18x18px</img> ) 520 juta
Sikh (19x19px</img> ) 30 juta
Penandatangan (33x33px</img> ) 6 juta
Lain-lain 4 juta
Jumlah 1.76 bilion

Kebanyakan penganut agama ini adalah dari Asia Selatan, Asia Tenggara, dan Asia Timur . Sebelum kedatangan Islam, Asia Tengah, Malaysia [19] dan Indonesia adalah majoriti Hindu dan Buddha dalam sejarah. [20] [21] [22] Di luar Asia, hari ini, terdapat populasi besar penganut agama di Amerika Syarikat, Kanada, Caribbean, United Kingdom, Timur Tengah, Mauritius, Australia, Kesatuan Eropah dan Afrika Selatan. Semua agama rakyat Asia Selatan berada di bawah agama Dharma.

Agama dunia umumnya diklasifikasikan sebagai agama dharma dan agama Abrahamik. Pada masa ini, kira-kira 2 bilion penganut agama dunia membentuk 24% daripada populasi dunia. Angka populasi yang tepat tidak diketahui, kerana di kebanyakan negara kebanyakan pengikut Jainisme dan Buddhisme dianggap sebagai mazhab Hindu. [23] [24] Juga, dalam beberapa Asia Tenggara negara, Hindu adalah dianggap Buddha. Di negara-negara Asia Timur seperti Jepun dan China , orang yang menganut agama Buddha bersama-sama agama tradisional mereka tidak dikira dengan betul. [25]


Sebelum abad ke-20, semua penganut agama ini dipanggil Hindu. Hanya selepas kemerdekaan India, Sikhisme dan Jainisme dianggap sebagai agama yang berasingan. [26] [27] [28]

Pendatang India[sunting | sunting sumber]

Majlis Hindu di Australia, Amerika Syarikat, Kanada, dan Eropah mewakili ahli pertubuhan, komuniti, dan parti politik, termasuk Sikh, Jain, dan agama pribumi yang lain. [29] [30]

Sikh, Jain dan Buddha di India[sunting | sunting sumber]

Pengikut Sikhisme, Jainisme dan Buddhisme dianggap sebagai penganut Hindu yang luas mengikut struktur sosial India. Pada tahun 2005, Mahkamah Agung India mengisytiharkan bahawa Sikh dan Jain adalah sebahagian daripada komuniti Hindu yang lebih luas. Sikh, Buddha, Jain dan semua agama rakyat di India dianggap sebagai Hindu dan undang-undang sivil Hindu terpakai kepada mereka. [31] [32]

Akta Perkahwinan Hindu 1955 mentakrifkan "Hindu sebagai penganut Buddha, Jain, Sikh dan sesiapa sahaja selain daripada Kristian, Muslim, Parsi atau Yahudi". Perlembagaan India selanjutnya menyatakan bahawa "rujukan kepada Hindu hendaklah dianggap merujuk kepada orang yang menganut agama Sikh, Jainisme atau Buddha." [33] [34]

Dalam Peringatan Kehakiman, Mahkamah Agung India merujuk kepada Sikhisme dan Jainisme sebagai subbahagian atau kepercayaan istimewa dalam agama Hindu dan sebagai sebuah mazhab Hindu. [35]

Walaupun kerajaan India British menganggap Jain di India sebagai subbahagian Hinduisme daripada banci pertama yang dijalankan pada tahun 1873, Sikh dan Jain tidak dianggap sebagai minoriti negara selepas kemerdekaan pada tahun 1947. [36]

Pada tahun 2005, Mahkamah Agung India enggan mengeluarkan rang undang-undang yang memberikan status minoriti agama kepada Jain di seluruh India. Mahkamah menyerahkan kepada negeri masing-masing untuk memutuskan status minoriti agama Jain. [37]

Walau bagaimanapun, beberapa negeri telah berbeza pendapat sejak beberapa dekad yang lalu sama ada Jain, Buddha dan Sikh adalah minoriti agama atau tidak dengan mengisytiharkan penghakiman atau menguatkuasakan undang-undang. Contohnya ialah keputusan Mahkamah Agung 2006 dalam kes yang melibatkan Uttar Pradesh yang mengisytiharkan Jainisme tidak dapat dipisahkan daripada agama Hindu. Bagaimanapun, Mahkamah Agung juga memetik pelbagai kes mahkamah yang menganggap Jainisme sebagai agama yang berbeza. Contoh lain ialah Rang Undang-undang Kebebasan Beragama Gujerat, pindaan kepada undang-undang yang bertujuan untuk mentakrifkan Jain dan Buddha dalam agama Hindu. [38] [39]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Petikan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Dharmic religions". Psychology Wiki (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2021-10-30.
 2. ^ "dharma | religious concept". Encyclopedia Britannica (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2021-10-30.
 3. ^ "Rude Travel: Down The Sages". Hindustan Times (dalam bahasa Inggeris). 2013-09-13. Dicapai pada 2021-08-30.
 4. ^ "The word "Hindu" with reference to the People of In - GKToday". www.gktoday.in. Dicapai pada 2021-10-30.
 5. ^ "Hinduism/Etymology of the words Hindu and Hinduism - Wikibooks, open books for an open world". en.wikibooks.org (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2021-10-30.
 6. ^ "இந்தியச் சமயங்களும் தத்துவங்களும்". Dinamani (dalam bahasa Tamil). Dicapai pada 2021-10-31.
 7. ^ "Dharmic Religions". Worldmapper (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2021-10-30.
 8. ^ Estimates for the population of Jains differ from just over four million to twelve million due to difficulties of Jain identity, with Jains in some areas counted as a Hindu sect. Many Jains do not return Jainism as their religion on census forms for various reasons such as certain Jain castes considering themselves both Hindu and Jain. The 1981 Census of India returned 3.19 million Jains. This was estimated at the time to be at least half the true number. There are an estimated 25,000-30,000 Jains in Europe (mostly in Britain), 20,000 in Africa, 45,000 plus in North America (from Dundas, Paul (2002). The Jains. Routledge. m/s. 271; 354. ISBN 9780415266062.) and 5,000 in the rest of Asia.
 9. ^ "Press Information Bureau, Government of India". Pib.nic.in. 2004-09-06. Dicapai pada 2010-09-01.
 10. ^ "Census of India 2001". Censusindia.net. Dicapai pada 2010-09-01.
 11. ^ The Jain Knowledge Warehouses: Traditional Libraries in India, John E. Cort, Journal of the American Oriental Society, Vol. 115, No. 1 (January – March, 1995), pp. 77–87
 12. ^ "History - Melbourne Shwetambar Jain Sangh Inc". Melbournejainsangh.org. Dicapai pada 2013-07-28.
 13. ^ "Ayyavazhi". www.englishgratis.com. Dicapai pada 2021-09-02.
 14. ^ "Dharma | religious concept". Encyclopedia Britannica (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2021-10-08.
 15. ^ "Központi Statisztikai Hivatal". Nepszamlalas.hu. Dicapai pada 2013-10-02.
 16. ^ "Christianity 2015: Religious Diversity and Personal Contact" (PDF). gordonconwell.edu. January 2015. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 25 May 2017. Dicapai pada 2015-05-29.
 17. ^ https://www.bbc.com/news/world-asia-india-57817615
 18. ^ https://www.worldatlas.com/articles/countries-with-the-largest-jain-populations.html
 19. ^ "Malaysian Culture - Religion". Cultural Atlas (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2021-09-18.
 20. ^ "Hinduism in Indonesia".
 21. ^ "Hinduism - The spread of Hinduism in Southeast Asia and the Pacific". Encyclopedia Britannica (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2021-09-18.
 22. ^ "Buddhism - Central Asia and China". Encyclopedia Britannica (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2021-09-18.
 23. ^ "Census of India: Religion". censusindia.gov.in. Dicapai pada 2021-09-02.
 24. ^ "Jainism", Wikipedia (dalam bahasa Inggeris), 2021-08-31, dicapai pada 2021-09-02
 25. ^ "Japan - Religion". Encyclopedia Britannica (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2021-09-02.
 26. ^ "Hindu Life".
 27. ^ "Pashaura Singh (2005), Understanding the Martyrdom of Guru Arjan, 12(1), page 37". Journal of Punjab Studies,.CS1 maint: extra punctuation (link)
 28. ^ "Dharmic Religions". Worldmapper (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2021-10-08.
 29. ^ "- Hindu Council of Australia Representing Hindus in Australia". Hindu Council of Australia (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2021-10-14.
 30. ^ "Hindu American Foundation". Hindu American Foundation (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2021-10-14.
 31. ^ Nov 13, Dhananjay Mahapatra / TNN / Updated:; 2012; Ist, 05:53. "Can Hindu law cover Sikhs, Jains, asks SC | India News - Times of India". The Times of India (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2021-10-07.CS1 maint: extra punctuation (link) CS1 maint: numeric names: authors list (link)
 32. ^ "India Code: Section Details". www.indiacode.nic.in. Dicapai pada 2021-10-07.
 33. ^ "Indian religions", Wikipedia (dalam bahasa Inggeris), 2021-09-16, dicapai pada 2021-10-08
 34. ^ Empty citation (bantuan)
 35. ^ "salinan arkib". web.archive.org. Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-05-02. Dicapai pada 2021-10-08.CS1 maint: bot: original URL status unknown (link)
 36. ^ "salinan arkib". web.archive.org. Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-05-02. Dicapai pada 2021-10-08.CS1 maint: bot: original URL status unknown (link)
 37. ^ "salinan arkib". web.archive.org. Diarkibkan daripada yang asal pada 2007-03-11. Dicapai pada 2021-10-08.CS1 maint: bot: original URL status unknown (link)
 38. ^ "Dharmic religions". Psychology Wiki (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2021-10-08.
 39. ^ [:www.aiccindia.org/newsite/0804061910/resources/pdf/Gujarat%2520Freedom%2520of%2520Religion%2520Act%2520-%2520text%2520only.pdf+Gujarat+Freedom+of+religions+bill&hl=en&ct=clnk&cd=20 "freedom bill"] Check |url= value (bantuan).