Agensi Rumah Tangga Imperial

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Agensi Rumah Tangga Imperial adalah agensi kerajaan Jepun yang bertanggungjawab atas perkara-perkara berkaitan keluarga diraja Jepun, dan juga menjaga Cop Mohor Diraja Jepun.

Agensi ini unik di kalangan agensi kerajaan dan kementerian di Jepun kerana ia tidak melaporkan secara langsung kepada Perdana Menteri Jepun pada peringkat Kabinet dan ditadbir secara berasingan.

Organisasi dan fungsi[sunting | sunting sumber]

Agensi dipimpin oleh Grand Steward dan dibantu oleh Vice Grand Steward.

Bahagian utama organisasi ini ialah:

Grand Steward adalah Shin'ichirō Yamamoto.

Ibu pejabat Agensi ini terletak di dalam kawasan Istana Imperial di Tokyo. Tugas dan tanggungjawab Agensi merangkumi aktiviti harian, seperti lawatan negara, acara penganjuran, pemeliharaan budaya tradisional, fungsi pentadbiran, dan lain-lain. Agensi juga bertanggungjawab atas berbagai kediaman yang bertaburan di seluruh negara. Pelawat yang ingin melawat Istana Imperial Tokyo, Istana Imperial Kyoto, Katsura Detached Palace, dan kawasan lain, harus mendaftar untuk lawatan secara berkumpulan dengan agensi itu.

Agensi ini bertanggungjawab untuk kesihatan, keselamatan dan pengaturan perjalanan keluarga diraja, termasuk menentukan sistem penggiliran takhta Dewan Chamberlains yang diketuai oleh Grand Chamberlain bertugas menguruskan kehidupan seharian Maharaja Jepun Maharaja dan Maharani . Ia juga mengekalkan Cop Mohor Diraja. "Master Grand Board of the Prince of the Household" membantu menguruskan jadwal, menu makan, dan penyelenggaraan rumah tangga Putera Mahkota dan keluarganya.

Grand Stewards[sunting | sunting sumber]

Agensi Rumah Tangga Imperial diketuai oleh Grand Steward di mana pelantikan atau pemecatannya tertakluk kepada persetujuan Maharaja (Perkara 8-2).

Grand Steward diberi kawalan komprehensif ke atas aktiviti pentadbiran di dalam agensi, dan pihak berkuasa pengawasan atas prestasi perkhidmatan staf (8-3). Beliau diberi kuasa untuk berinteraksi dengan Perdana Menteri Jepun mengenai hal-hal yang berkaitan dengan tugas yang diberikuasa agensi, sama ada meminta ketetapan Pejabat Kabinet (8-3) , atau memaklumkannya mengenai perkara yang berkaitan (8-4). Beliau mempunyai keizinan untuk menyerahkan perintah atau arahan kepada anggota kakitangan organ kerajaan di bawah kawalan langsung agensi (8-6), dan juga boleh meminta Pesuruhjaya Ketua [[Agensi Polis Negara (Japan) | Agensi Polis Nasional] untuk mengambil langkah yang sesuai mengenai tugas pentadbiran yang melibatkan orang awam.