Pergi ke kandungan

Ahmad al-Jaabari

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Ahmad Al-Jaabari
احمد الجعبري
Kelahiran
Ahmad Said Khalil al-Jaabari
احمد سعيد خليل الجعبري

4 Disember 1960
Meninggal dunia14 November 2012 (berumur 51–52)
Sebab kematianSerangan udara
WarganegaraPalestin
Pusat pendidikanUniversiti Islam Gaza
Terkenal keranaSerangan rentas sempadan Hamas 2006

Ahmad Said Khalil Al-Jaabari (Arab: أحمد الجعبري; 1960 – 14 November 2012[1]) (kadangkala ditulis Jabari atau Ja'bari atau Ja'abari) ialah seorang aktivis politik Palestine dan orang nombor dua dalam sayap tentera Hamas sebelum kematiannya. Beliau dikreditkan sebagai ketua dalam pengambilalihan Genting Gaza oleh Hamas,[2] memimpin pelancaran roket Qassam ke Israel,[perlu rujukan] dan memainkan peranan dalam penawanan askar IDF Gilad Shalit.[2]

Kelahiran dan pendidikan[sunting | sunting sumber]

Al-Jaabari dilahirkan di kawasan kejiranan Al-Shuja'iya, timur Kota Gaza, dalam sebuah keluarga yang komited dan sederhana. Asal-usul keluarganya kembali ke kota Hebron, di selatan Tebing Barat. Dia menamatkan pengajiannya dalam pelajaran sekolah rendah dan sekolah menengah di sekolah-sekolah di Semenanjung Gaza. Selepas itu, dia bekerja dalam bidang pertanian untuk menyara keluarganya, kerana ayahnya menetap di Jordan pada masa itu. Tanggungjawab dalam rumah tanpa kehadiran bapanya selama sembilan tahun berturut-turut di mana Al-Jaabari memikul tanggungjawab rumahnya dalam penjagaan dan perhatian, dan itu tidak mematahkan semangat Al-Jaabari daripada meneruskan kerjaya pendidikannya sehingga beliau memperoleh ijazah Sarjana Muda dalam sejarah dari Universiti Islam di Gaza.

Jawatan[sunting | sunting sumber]

Jabari memegang jawatan Timbalan Panglima Briged Izzuddin Al-Qassam, Muhammad Al-Deif, dan perkhidmatan perisikan memanggilnya Ketua Staf Hamas, menunjukkan kedudukannya dalam pergerakan itu, dan dia berada di bahagian atas senarai orang yang dikehendaki (Israel), yang menuduhnya bertanggungjawab dan merancang sejumlah besar operasi terhadapnya.

Perjuangannya hingga ke penjara[sunting | sunting sumber]

Ja'bari memulakan perjuangannya dalam barisan gerakan Fatah, dan dia ditangkap pada awal tahun lapan puluhan oleh pasukan pendudukan dan menghabiskan masa selama 13 tahun atas tuduhan penglibatannya dalam kumpulan tentera milik gerakan Fatah yang merancang operasi komando menentang pendudukan pada tahun 1982. Beliau telah dipengaruhi oleh beberapa pemimpin awal dan pengasasnya, yang paling terkenal ialah Abdul Aziz Al-Rantisi, Ismail Abu Shanab, Nizar Rayan, Ibrahim Al-Maqadmeh, dan pengasas cabang tentera pertama pergerakan itu, Sheikh Salah Shehadeh.

Pembunuhan[sunting | sunting sumber]

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) dan Shin Beit menjalankan serangan udara menyasarkan beliau pada 14 November 2012, sebagai sebahagian "Operasi Pillar of Cloud", dan berjaya membunuh Ja'bari dan anaknya semasa mereka sedang dalam perjalanan dengan kereta. Jaabari merupakan pegawai berpangkat tertinggi Hamas dibunuh di Gaza sejak 2008. Jaabari telah syahid akibat serangan udara dari pihak Israel. Ini telah menyebabkan Konflik Israel–Gaza 2012 bermula.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Obituary: Ahmad al-Jaabari (1960 - 2012)". Ma'an. Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-11-16. Dicapai pada 16 November 2012.
  2. ^ a b "A look at Terror Mastermind Ahmed Jabari". Consulate General of Israel in New York. 15 November 2012. Dicapai pada 16 November 2012.