Air Pancut Archibald

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Air Pancut Archibald, Taman Hyde, Sydney

Air Pancut Archibald, yang bergelar Air Pancut Peringatan J. F. Archibald terletak di Taman Hyde, di Sydney tengah. Ia dinamakan selepas J. F. Archibald, pemilik dan editor majalah The Bulletin, yang mewariskan dana untuk membinanya. Archibald menyatakan bahawa ia mesti direka oleh seorang seniman Perancis, baik kerana kecintaannya terhadap budaya Perancis dan untuk memperingati persatuan Australia dan Perancis dalam Perang Dunia I.[1] Dia berharap Sydney bercita-cita untuk reka bentuk dan perhiasan sivik Paris. Artis yang dipilih adalah François-Léon Sicard, yang menyelesaikannya di Paris pada tahun 1926 tetapi tidak pernah melihat patung itu diletakkan di Sydney,[2][3] di mana ia telah diresmikan pada 14 Mac 1932 oleh Lord Mayor Sydney, Samuel Walder.

Tradisi klasik[sunting | sunting sumber]

Kumpulan ukiran Theseus dan Minotaur (1940-an)

Sicard adalah salah seorang pengukir yang terkenal pada zamannya, seorang artis berpendidikan klasik, yang inspirasinya diperoleh, sekurang-kurangnya sebahagiannya, dari kajiannya terhadap seni dan kesusasteraan Yunani dan Rom klasik. Dalam mengemukakan cadangannya untuk reka bentuk kumpulan-kumpulan arca, Sicard menulis: " Apollo mewakili Seni (Kecantikan dan Cahaya). Apollo memegang lengan kanannya sebagai tanda perlindungan, dan menyebarkan faedahnya ke atas semua Alam, sementara dia memegang Lyre di tangan kirinya. Apollo adalah kehangatan yang membezakan, memberikan kehidupan kepada semua Alam. Pada sentuhan sinarnya, lelaki terjaga, pokok dan ladang menjadi hijau, hewan pergi ke ladang, dan orang pergi bekerja pada waktu subuh.

"Pliny kuno memuja matahari, simbol Kehidupan. Adalah di dalam akaun ini bahawa saya berharap angka ini menjadi ketua dalam peringatan itu."

Prasasti di mata air terus: "Di kaki Apollo, Bintang Hari ditunjukkan oleh separa bulatan yang sinar merebak dalam jet cahaya (matahari terbit). Kepala kuda mewakili kuda kereta Apollo. Dari lubang hidung, air jatuh ke dalam lembangan pertama, jatuh ke sana ke kedua dan lari ke dalam lembangan besar.

"Baskom besar dihiasi dengan enam kura-kura yang membuang jet air. Baskom besar dibahagikan kepada tiga kumpulan; yang mewakili Diana, dewi kesucian, malam damai, simbol amal: ideal yang mengawasi manusia - semua itu adalah puisi dan harmoni. Kumpulan Pan melambangkan hal-hal yang baik di bumi - ia adalah 'Tuhan muda ladang dan padang rumput dan pedesaan'. Kumpulan ketiga mewakili pengorbanan untuk kebaikan masyarakat. Theseus vanquisher daripada Minotaur. Semangat menang atas kerisauan. Theseus menyerahkan negaranya dari tebusan yang harus dibayar kepada monster ini. Ia adalah pengorbanan dirinya untuk kebaikan manusia. Antara kumpulan ini lumba-lumba membuang jet air."[4] Air mancur ini diterangi elektrik dan banjir pada malam hari.

Sicard memetik Pliny sebagai salah satu sumber Rom kuno untuk pemahaman moden tentang kualiti yang konon diwakili oleh tuhan-tuhan. Bukan sekadar menggunakan contoh-contoh visual karya seperti Pheidias, pemahat ikonik Athens klasik, yang berdiri sendiri dan patung-patung frieze mewakili acme penggambaran klasik bentuk manusia dalam gangsa atau marmar hidup yang lebih besar daripada yang digunakan oleh Sicard sumber sastera untuk menerangkan symbology di sebalik bentuk.

Pilihannya dari tokoh-tokoh klasik adalah selaras dengan tradisi Eropah arca dan seni bina kawasan Presidio Hyde. Tidak ada petunjuk dalam tulisan-tulisan Sicard, atau sesungguhnya, dalam penilaian karyanya, bahawa ada niat untuk menghubungkan angka-angka dalam kumpulan-kumpulan arca dengan mana-mana tema agama atau seksual.

Pemuliharaan[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2013, mata air itu menjalani kerja-kerja pemuliharaan termasuk "membersihkan semua unsur-unsur yang berhati-hati, penyepit angka gangsa dan penambahan asas granit dan mengelilingi." [3]

Budaya popular[sunting | sunting sumber]

Air Pancut Archibald, dengan Menara Sydney di latar belakang

Populariti Archibald Fountain telah dikaitkan dengan "interaksi air dan patung, dan unsur-unsur kecil yang seperti kanak-kanak". [5] Selama bertahun-tahun ia juga menjadi tempat yang dipilih untuk foto, basker, perhimpunan politik dan hanya sebagai tempat pertemuan. Air pancut adalah di ruang terbuka yang dikelilingi oleh taman bunga formal dan mempunyai bangku-bangku taman yang disediakan berdekatan yang menjadikannya lokasi yang popular untuk pekerja bandar semasa makan tengah hari.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Robin Tranter (2008). "Archibald Fountain". Dictionary of Sydney. Dictionary of Sydney Trust. Dicapai pada 7 October 2015.
  2. ^ Daftar JF Archibald Lengkap Mendaftarkan Berita-Pictorial, Adelaide, 5 November 1942, di Trove
  3. ^ a b Bickersteth, Julian (4 December 2013). "Mr Archibald and his fountain". Museum Musings. Dicapai pada 5 December 2013.
  4. ^ City Art. "Archibald Memorial Fountain". City of Sydney. Dicapai pada 6 May 2016.
  5. ^ Taffel, Jacqui (23 July 2016). "Sydney's most important statues fall into the careful hands of Anne Cummins" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 24 July 2016.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 33°52′16″S 151°12′43″E / 33.87099°S 151.21182°E / -33.87099; 151.21182