Pergi ke kandungan

Air Terjun Niagara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Air terjun Niagara)

Koordinat: 43°04′48″N 79°04′16″W / 43.080°N 79.071°W / 43.080; -79.071 (Niagara Falls)

Air terjun Niagara, dilihat dari A.S.

Air terjun Niagara (bahasa Inggeris: Niagara Falls, Perancis: les Chutes du Niagara) ialah satu kelompok air terjun yang besar di Sungai Niagara yang terbentang di sempadan antarabangsa yang memisahkan wilayah Ontario, Kanada dan negeri New York, Amerika Syarikat. Air terjun ini terletak 27 km di barat daya Buffalo, New York, 120 km di selatan Toronto, Ontario di antara bandar berkembar Niagara Falls, Ontario dan Niagara Falls, New York.

Air terjun Niagara sebenarnya terdiri tiga buah air terjun. Dua buah bahagian utama yang dipisahkan oleh Goat Island ialah Air terjun Horseshoe, yang terletak di bahagian sebelah Kanada, dan Air terjun Amerika, yang terletak di bahagian sebelah Amerika Syarikat. Satu lagi air terjun yang lebih kecil pula ialah Air terjun Bridal Veil yang terletak di bahagian sebelah Amerika Syarikat dan dipisahkan daripada air-air terjun utama oleh Luna Island. Sistem air terjun ini terbentuk apabila glasier mula mencair pada penghujung zaman glasier Wisconsin (zaman air batu terakhir) dan air tercair ini mengalir asal dari Tasik-Tasik Besar yang juga baru sahaja terbentuk membentuk laluan menerusi Tubiran Niagara dalam perjalanan menuju ke Lautan Atlantik. Walaupun tidak terlalu tinggi, sistem ini adalah amat lebar. Lebih 168,000 m³ padu air jatuh dari garis rabungnya pada setiap minit.[1]

Air terjun ini terkenal kerana keindahannya dan juga sebagai sumber bernilai tinggi untuk penjanaan hidroelektrik. Menguruskan keseimbangan di antara kegunaan rekreasi, komersil dan perusahaan telah menjadi satu cabaran bagi penjaga air terjun ini sejak tahun 1800-an.

Pemandangan panorama Air terjun Niagara.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en) "Niagara Falls & Great Gorge - Facts and Figures". Niagara Parks, Ontario. Unknown parameter |accessmonthday= ignored (bantuan)