Akademi Sains Kebangsaan Amerika Syarikat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Akademi Sains Kebangsaan Amerika Syarikat
NationalAcademySciences 07110011.jpg
Bangunan Akademi Sains Kebangsaan Amerika Syarikat di Washington, D.C..
Pembentukan3 Mac 1863; 159 tahun yang lalu (1863-03-03)
PengasasAlexander Dallas Bache
Abraham Lincoln
Diasaskan di2101 Constitution Ave NW, Washington, D.C., A.S. 20418
JenisNGO
Laman web rasminasonline.org

Akademi Sains Kebangsaan Amerika Syarikat (NAS; bahasa Inggeris: National Academy of Sciences) ialah sebuah pertubuhan bukan keuntungan, bukan kerajaan Amerika Syarikat. NAS adalah sebahagian daripada Akademi Sains, Kejuruteraan, dan Perubatan Kebangsaan, bersama Akademi Kejuruteraan Kebangsaan (NAE) dan Akademi Perubatan Nasional (NAM).

Sebagai sebuah akademi kebangsaan, ahli-ahli baru pertubuhan dipilih setiap tahun oleh ahli-ahli semasa, berdasarkan pencapaian mereka yang berlainan dan berterusan dalam penyelidikan asal. Pilihanraya ke Akademi Kebangsaan merupakan salah satu penghormatan tertinggi dalam bidang saintifik. Ahli-ahli berkhidmat pro-bono sebagai "penasihat kepada negara" mengenai sains, kejuruteraan, dan perubatan. Kumpulan ini memegang piagam kongres di bawah Tajuk 36 Kanun Amerika Syarikat.

Ditubuhkan pada tahun 1863 sebagai hasil daripada Akta Kongres yang diluluskan oleh Abraham Lincoln, NAS bertanggungjawab untuk "memberi nasihat bebas dan objektif kepada negara mengenai perkara-perkara yang berkaitan dengan sains dan teknologi... untuk memberikan nasihat saintifik kepada kerajaan" bila-bila masa dipanggil 'oleh mana-mana jabatan kerajaan. Akademi tidak menerima pampasan daripada kerajaan untuk perkhidmatannya."[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Overview: NAS Mission". National Academies of Science. Dicapai pada 25 April 2015.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]