Pergi ke kandungan

Akbarnama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Abu'l-Fazl ibn Mubarak presenting Akbarnama to Akbar, Mughal miniature
The court of young Akbar, age 13, showing his first imperial act: the arrest of an unruly courtier, who was once a favorite of Akbar's father. Illustration from a manuscript of the Akbarnama
Akbar on a hunt

Akbarnāma ( Parsi : اکبر نامہ), bermaksud Buku Akbar, adalah buku kronik rasmi tentang pemerintahan Akbar , Empayar Mughal ketiga (1556-1605), yang dibuat oleh Akbar sendiri dan ditulis dalam bahasa Parsi oleh ahli sejarah mahkamah dan biografinya, Abul Fazl yang merupakan salah seorang daripada sembilan permata di mahkamah Akbar. Buku ini mencatatkan dan menggambarkan secara terpeinci tentang perihal hidup dan beliau .

Abul Fazl menulis hasil kerja ini antara 1590 dan 1596 dan dipercayai telah digambarkan antara tahun 1592 dan 1594 . Sekurang-kurangnya 49 artis berbeza dari studio Akbar terlibat dalam projek besar ini.

Kerja-kerja ini telah diarah dan ditugaskan oleh Akbar , dan ditulis oleh Abul Fazl , salah satu daripada sembilan permata mahkamah diraja Akbar. Selama tujuh tahun untuk menyiapkan manuskrip asal yang mengandungi beberapa lukisan yang menyokong teks, dan semua lukisan mewakili sekolah lukisan Mughal .

Selepas kematian Akbar dalam tahun 1605, manuskrip kekal di perpustakaan anaknya, Jahangir (1605-1627 ) dan kemudian Shah Jahan (1628-1658 ). Hari ini, manuskrip AkbarnAma yang mengandungi 116 lukisan kecil telah dibawa dan disimpan di Muzium Victoria & Albert . Ia telah dibeli oleh Muzium South Kensington pada tahun 1896 dari Puan Frances Clarke, yang diperolehi dari suaminya yang bersara sebagai Pesuruhjaya Oudh (1858-1862).