Al-Mustadrak ala ash-Shahihain

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Al-Mustadrak ala ash-Shahihain (المستدرك على الصحيحين; Al-Mustadrak 'ala al-Sahîhayn) adalah koleksi lima hadith yang ditulis oleh Hakim al-Nishapuri (Nishapur terletak di Iran).

Beliau menulis pada tahun 393 H (1002-1003 CE), ketika berusia 72 tahun. Ia mengandungi 9045 hadis.[1] Dia mendakwa semua hadith di dalamnya adalah sahih menurut syarat Sahih al-Bukhari atau Sahih Muslim atau kedua-duanya.[2]

Keaslian[sunting | sunting sumber]

Kenyataan kesahihan tidak diterima oleh beberapa ulama Sunni yang terkenal. Al-Dhahabi, seorang sarjana Islam SyafiSunah Waljamaah membuat versi ringkasan koleksi yang bernama Talkhis al-Mustadrak di mana beliau memberi komen mengenai keasliannya. Ia telah menjadi kebiasaan ulama sekarang yang bekerja di bidang hadith, ketika menyusunnya dan menentukan keasliannya, untuk mengatakan seperti "Disahkan oleh al-Hâkim dan al-Dhahabî". Dengan berbuat demikian, mereka merujuk kepada Talkhîs al-Dhahabi, penyimpangan dari Mustadrak yang sering diterbitkan bersama dengan marginnya.[3]

Dhahabi juga menulis: [4]

Mustadrak mengandungi bilangan hadith yang baik yang mematuhi syarat kesahihan kedua-dua (al-Bukhârî dan Muslim) serta beberapa hadîth yang mematuhi syarat-syarat salah satu daripada mereka. Mungkin jumlah had tersebut terdiri daripada separuh buku. Terdapat kira-kira suku lain dari had yang mempunyai rantai otentik penghantaran, tetapi ada sesuatu yang lain tentang mereka atau yang mempunyai cacat. Bagi yang selebihnya, dan itu adalah kira-kira keempat, mereka ditolak dan pernyataan palsu yang tidak autentik. Sebahagian daripada mereka adalah fabrikasi. Saya mengenali mereka apabila saya menyiapkan pengurangan Mustadrak dan menunjuk mereka.

al-Dhahabi mengeluh:

Akan lebih baik jika al-Hakim tidak pernah menyusunnya. "

Ibn Hajar al-Asqalani menyatakan bahawa Mawdu'at al-Kubra adalah tidak dapat dipercayai kerana menyenaraikan gred sebagai "dipalsukan" kepada hadith tertentu kerana Mustadrak al-Hakim tidak boleh dipercayai dalam mengisytiharkan gred "bunyi" atau Sahih kepada banyak hadith. [5]

Singkatan[sunting | sunting sumber]

Fail:Al-Mustadrak alaa al-Sahihain 2.jpg
Lima jilid Al-Mustadrak ala al-Sahihain

Talkhis al-Mustadrak adalah versi ringkas al-Mustadrak alaa al-Sahihain, yang ditulis oleh al-Dhahabi. Al-Dhahabi di dalamnya Talkhis al-Mustadrak membuat versi ringkas (versi dengan bahan yang dikutip dari koleksi itu di mana dia memberi komen mengenai kesahihannya). Dalam versi itu, beliau menambah komennya pada 1182 hadith. Al-Dhahabî dalam ensiklopopiknya Târikh al-Islam "Sejarah Islam" mengatakan yang berikut dalam catatan biografi beliau di al-Hâkim, di mana dia bercakap tentang Mustadrak beliau: "Beberapa dari mereka adalah fabrikasi. Saya mengenali mereka ketika saya menyiapkan pengurangan Mustadrak dan menunjuk mereka." Al-Dhahabî berkata: [6] "Ini adalah buku yang berguna. Saya telah membuat ringkasannya yang memerlukan kerja dan penyuntingan yang besar."

Pada sekurang-kurangnya tiga peristiwa lain, hadis yang dihancurkan oleh al-Dhahabi dia tidak berkomentar di dalam Talkhîsnya. Sebagai contoh, apabila bercakap tentang Mu`âwiyah b. Syaikh, [7] dia menulis: "Dia adalah antara penyampai yang diterima oleh Muslim tetapi tidak al-Bukhârî. Anda boleh melihat al-Hâkim yang menghubungkan hadith ini dalam Mustadrak dan berkata: 'Ini adalah mengikut syarat-syarat al-Bukhârî.' Dia berulang kali membuat kesilapan ini. " Walau bagaimanapun, apabila kenyataan yang sama muncul dalam Talkhîs, dia tidak mengatakan apa-apa mengenainya.

Terdapat banyak cendekiawan terkemuka yang menganggap bahawa kesunyian al-Dhahabî di dalam Talkhîs beliau menunjukkan kelulusannya yang tersirat dari keputusan al-Hâkim, para ulama al-Suyuti dalam al-Nukat al-Badî`t (197) (abad ke-15 CE), al-Manâwî di Fayd al-Qadîr, dan al-Husaynî di al-Bayân wa al-Ta`rîf. Banyak cendekiawan kontemporari mengikuti pandangan ini juga, tetapi ada persoalan yang menonjolkannya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ These figures are taken from the editorial introduction of Ibn al-Mulaqqin's Mukhtasar Istidrâk al-Dhahabî, 8–9 "Archived copy". Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-10-13. Dicapai pada 2005-11-11. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)CS1 maint: archived copy as title (link)
  2. ^ arshad. "Major Collections of Hadith". Members.cox.net. Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-03-23. Dicapai pada 2010-06-10. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
  3. ^ "Al-Hakim's Mustadrak & al-Dhahabî's Talkhis". IslamToday. Diarkibkan daripada yang asal pada October 13, 2008. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
  4. ^ in his biographical encyclopedia entitled Siyar A`lâm al-Nubalâ' "Biographies of Outstanding Personalities" "Archived copy". Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-10-13. Dicapai pada 2005-11-11. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)CS1 maint: archived copy as title (link)
  5. ^ dinyatakan dalam al-Qawl al-Musaddad fil-Dhabb` an Musnad al-Imam Ahmad (diterbitkan oleh Shaykh Ahmad Shakir dalam edisi Musnad) [1]
  6. ^ Siyar A`lâm al-Nubalâ '(17/176)
  7. ^ Mîzân al-I`tidal (4/135)

Templat:Sunni hadith literature