Alcatel-Lucent

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Alcatel-Lucent S.A.
Société Anonyme
Didagangkan sebagaiEuronext: ALU
IndustriPeralatan telekomunikasi
Kelengkapan rangkaian
NasibDiperoleh oleh dan bergabung dengan Nokia
Pendahulu
  • Alcatel
  • Lucent
Ditubuhkan1 Disember 2006
Dibubarkan3 November 2016
Ibu pejabatBoulogne-Billancourt, Perancis
Tempat dibekalkan
Seluruh dunia
Perancang utama
Philippe Camus
(pengerusi)
KeluaranPerkakasan, perisian dan perkhidmatan kepada penyedia perkhidmatan telekomunikasi dan perusahaan
Laman sesawangnetworks.nokia.com

Alcatel-Lucent S.A. merupakan syarikat peralatan telekomunikasi Perancis, beribu pejabat di Boulogne-Billancourt, Perancis. Ia dibentuk pada tahun 2006 oleh penggabungan Alcatel dan Lucent yang berpangkalan di Perancis, yang merupakan pengganti Western Electric milik AT&T.

Syarikat itu memberi tumpuan kepada perkakasan rangkaian tetap, mudah alih dan konvensional, teknologi IP, perisian dan perkhidmatan, dengan operasi di lebih dari 130 negara. Ia telah dinamakan sebagai Pemimpin Kumpulan Industri untuk sektor Perkakasan & Kelengkapan Teknologi dalam kajian Dow Jones Sustainability 2014[1] dan tersenarai dalam Inovator Global 100 Global Thomson Reuters 2014 untuk tahun keempat berturut-turut.[2] Alcatel-Lucent juga memiliki Bell Laboratories, salah satu kemudahan penyelidikan dan pembangunan terbesar dalam industri komunikasi, yang pekerjanya telah dianugerahkan lapan Hadiah Nobel dan syarikat itu memegang lebih daripada 29,000 paten.[3][4] Jenama Alcatel-Lucent telah digantikan oleh Nokia, tetapi masih bertahan di bawah Alcatel-Lucent Enterprise (ALE), bahagian syarikat Alcatel-Lucent yang dijual kepada China Huaxin pada tahun 2014.

Pada 3 November 2016, Nokia menyelesaikan pengambilalihan syarikat itu dan ia digabungkan ke dalam bahagian Nokia Networks mereka. Bell Labs masih dikekalkan sebagai subsidiari bebas Nokia.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Alcatel-Lucent dibentuk apabila Alcatel (asalnya ialah singkatan bagi Société Alsacienne de Constructions Atomiques, de Télécommunications et d'Électronique, sebuah syarikat kecil di Mulhouse diserap oleh CGE pada 1966) digabungkan dengan Lucent Technologies pada 1 Disember 2006. Walau bagaimanapun, pendahulu syarikat itu telah menjadi sebahagian daripada industri telekomunikasi sejak akhir abad ke-19. Syarikat ini mempunyai akar dalam dua syarikat telekomunikasi awal: La Compagnie Générale d'Electricité (CGE) dan Syarikat Pengilangan Elektrik Barat.[5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]