Alfred Russel Wallace

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Alfred Russel Wallace
PSM V11 D140 Alfred Russel Wallace.jpg
Kelahiran8 Januari 1823
Mounmouthshire, United Kingdom
Meninggal dunia7 November 1913
Dorset, United Kingdom
WarganegaraBritish
PekerjaanAhli biologi, biogeografi dan botani
Terkenal keranaPenemu bersama pemilihan semula jadi dan kerjanya berkaitan biogeografi

Alfred Russel Wallace, OM, FRS (8 Januari 1823 – 7 November 1913) ialah seorang pengembara dan ahli alamiah, geografi, antropologi dan biologi British. Kemasyhuran utamanya ialah sebagai pengusul teorinya sendiri berkaitan evolusi melalui pemilihan semula jadi yang mendorong Charles Darwin untuk mengemukakan teorinya.

Wallace menjalankan kajian kerja luar yang meluas, mula-mula di lembangan sungai Amazon dan kemudian di Kepulauan Melayu, di mana beliau ketemu Garis Wallace yang membahagikan kepulauan Indonesia kepada dua bahagian jelas, satu di mana terdapat binatang yang hampir serupa dengan binatang di Australia, dan satu di mana faunanya hampir dengan spesis yang terdapat di Asia. Beliau dianggap sebagai pakar taburan geografi spesis binatang dalam abad kesembilan belas dan kadang kala digelar "bapa biogeografi".[1]

Wallace merupakan seorang daripada pemikir utama tentang evolusi pada abad ke-19 dan membuat beberapa sumbangan terhadap pengembangan teori evolusi selain menjadi penemu bersama pemilihan semula jadi. Ini termasuk konsep pewarnaan amaran dalam binatang, dan Kesan Wallace, satu hipotesis bagaimana pemilihan alamiah boleh menyumbang kepada kemunculan spesis dengan menggalakkan pengembangan rintangan terhadap kacukan.

Kepulauan Melayu. Burung Wallace's Standardwing. Spesis ialah Semioptera wallacii.

Wallace tertarik kepada idea-idea yang tidak kebiasaan. Beliau menyokong pergerakan Spiritualisme dan kepercayaannya kepada sifat keduaan (Dualisme) punca kebolehan mental tinggi menegangkan hubungan antara dirinya dengan pihak berkuasa sains, terutamanya penyokong awal evolusi. Selain kerja saintifiknya, Wallace juga seorang penindak cergas ataupun aktivis yang menkritk apa yang dilihatnya sebagai ketidakadilan sosial sistem ekonomi kapitalisme Britain dalam abad ke-19.

Minatnya dalam biogeografi memjadikannya seorang daripada ahli sains yang mula-mula mengetengahkan kerisauan tentang kesan aktiviti manusia terhadap alam sekitar. Wallace seorang penulis prolofik yang menulis tentang isu-isu saintifik dan sosial. Penulisannya dalam Kepulauan Melayu tentang pengembaraan dan pemerhatiannya semasa penjelajahannya di Malaysia dan Indonesia menjadi satu daripada jurnal penjelajahan saintifik yang amat digemari dan berpengaruh yang diterbitkan pada kurun ke-19 dan terus diterbitkan oleh penerbitnya sehingga dasawarsa kedua abad ke-20.[2]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Smith, Charles H. "Alfred Russel Wallace: Evolution of an Evolutionist Introduction". The Alfred Russel Wallace Page hosted by Western Kentucky University. Dicapai 2007-04-27. 
  2. ^ [1] Koleksi bibliografi Wallace di University of Western Kentucky