Aliran keluar modal

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Aliran keluar modal merupakan ekonomi panjang yang menggambarkan modal mengalir keluar dari (atau keluar) ekonomi tertentu. Aliran keluar modal juga disebabkan oleh sebarang bilangan ekonomi atau sebab-sebab politik tetapi selalunya boleh berasal dari ketidakstabilan dalam bidang yang sama.

Tanpa mengira sebab, aliran keluar modal secara amnya dianggap sebagai negara-negara sentiasa tidak diingini dan banyak membuat undang-undang untuk menyekat pergerakan modal dari sempadan negara-negara '(dipanggil pengendalian modal). Walaupun ini boleh membantu dalam pertumbuhan sementara, ia sering menyebabkan masalah yang lebih ekonomi berbanding daripada ia membantu.

  1. Aliran keluar modal besar biasanya mempunyai tanda-tanda masalah yang lebih besar, bukan masalah itu sendiri.
  2. Negara dengan sekatan aliran keluar yang didapati begitu sukar untuk menarik aliran masuk modal kerana syarikat mengetahui sama ada mereka tidak mempunyai peluang untuk memulihkan lebih banyak hasil daripada pelaburan mereka.
  3. Kerajaan yang mengawal institusi modal tidak dapat memberi isyarat kepada rakyat bahawa sesuatu yang mungkin salah dengan ekonomi, walaupun undang-undang hanyalah semata-mata langkah untuk berjaga-jaga.

Aliran keluar modal Argentina yang berleluasa dan secara tiba-tiba dialami pada tahun 1990-an itu selepas wangnya menerima tekanan dramatik untuk menyesuaikan diri dalam cahaya yang kadar pertukaran tetap, yang membawa kepada kemelesetan. Makroekonomi moden sering menyebut negara ini sebagai contoh klasik daripada masalah negara membangun yang baru ditubuhkan.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Blustein, Paul. And the Money Kept Rolling In (And Out)