Pergi ke kandungan

Amnesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Amnesia (dari Bahasa Yunani Ἀμνησία) ialah keadaan terganggunya daya ingatan. Faktor amnesia boleh berupa organik atau fungsi. Punca organik boleh berupa kerosakan otak, akibat trauma atau penyakit, atau kegunaan ubat-ubatan (biasanya yang bersifat sedatif) dan yang paling teruk boleh juga disebabkan oleh pembedahan pemindahan sum-sum tulang belakang. Faktor fungsi ialah faktor psikologi, seperti mekanisme pertahanan ego. Amnesia dapat juga berlaku secara spontan, seperti berlaku pada amnesia global sementara.[1] Jenis amnesia global ini umum berlaku bermula usia pertengahan hingga usia tua, terutamanya pada lelaki, dan biasanya berlangsung kurang daripada 24 jam.

Kesan lain bagi amnesia ialah ketidakmampuan membayangkan masa hadapan dan akan menyebabkan pesakit akan sentiasa terbayang peristiwa yang telah berlaku dan lupa jika bertemu kembali dengan sesuatu yang terlupa tersebut. Kajian terakhir yang diterbitkan dalam rangkaian Proceedings of the National Academy of Sciences (Prosiding Akademi Kebangsaan Sains) menunjukkan bahawa amnesia dengan kerosakan pada hipokampus tidak dapat membayangkan masa hadapan.[2] Hal ini berlaku kerana apabila seorang yang normal membayangkan masa hadapan, mereka menggunakan pengalaman masa lalu untuk membina senario yang mungkin dihadapi. Sebagai contoh, seseorang yang cuba membayangkan apa yang akan berlaku dalam pesta yang hendak didatanginya akan menggunakan pengalaman pesta sebelumnya untuk membantu mengkonstruksi kejadian pada masa hadapan.

Jenis amnesia[sunting | sunting sumber]

  • Amnesia anterograd: kejadian baru dalam ingatan jangka pendek tidak dipindahkan ke ingatan jangka panjang yang kekal. Penderitanya tidak akan boleh mengingat apapun yang berlaku selepas munculnya amnesia ini walaupun baru berlalu sesaat. Tidak dapat disembuhkan dengan terapi (lupa kekal).
  • Amnesia retrogred: ketidakmampuan memunculkan kembali ingatan masa lalu yang lebih dari peristiwa lupa biasa. Dapat disembuhkan dengan terapi.

Kedua-dua kategori amnesia tersebut dapat muncul serentak pada pesakit yang sama. Contohnya seperti pada penunggang basikal motor yang tidak mengingat pergi ke mana sebelum pertembungan (amnesia retrogred), juga melupakan tentang kejadian di hospital dua hari setelahnya (amnesia anterograd).

Selain itu juga terdapat jenis amnesia lain yang cukup teruk:

  • Amnesia separa: ketidakmampuan mengingat beberapa orang dalam jangka masa 3 tahun malah selamanya, kejadian ini biasanya disebabkan oleh seseorang tersebut mengalami pembedahan pemindahan sum-sum tulang belakang. Kejadian ini cukup jarang berlaku kerana tidak banyak orang yang mahu untuk melakukan pemindahan sum-sum tulang belakang untuk rawatan penyakit Thalassemia Major.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://www.emedicine.com/neuro/topic380.htm
  2. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-04-26. Dicapai pada 2016-03-10.