Anak Jalanan (sinetron)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Anak Jalanan
Anak Jalanan SinemArt.jpg
GenreDrama, Olahraga
FormatSinetron
PenciptaSinemArt
Ditulis olehHilman Hariwijaya
PengarahAkbar Bhakti
Dibintangi oleh
Stefan William
Natasha Wilona
Immanuel Caesar Hito
Cut Meyriska
Megan Domani
Mezty Mez
Penggubah lagu tema
Purwacaraka
Lagu pembukaanT.R.I.A.D - Cinta Gila
Al Ghazali - Lagu Galau
Lagu penutupT.R.I.A.D - Cinta Gila
Negara asal Indonesia
BahasaIndonesia
Bilangan musim1
Bilangan episod810
Penerbitan
Penerbit eksekutifElly Yanti Noor
PenerbitLeo Sutanto
LokasiIndonesia Jakarta
Tempoh siaran60-120 menit
Syarikat penerbitan
65px
(SinemArt)
Syarikat pengedaran
65px
(Media Nusantara Citra)
Penyiaran
Saluran asal(RCTI))
Format gambar(SDTV) (480i)
Format audioStereo
Dolby Digital 5.1
Julung kali ditayangkan di
Senin, 12 Oktober 2015
Siaran asalSenin, 12 Oktober 20151 Februari 2017
Pautan luar
[www.sinemart.com Tapak sesawang penerbitan] 65px
(SinemArt)

Anak Jalanan ialah sinetron pengeluaran SinemArt yang ditayangkan RCTI.[1][2] Sinetron ini mula tayang pada hari Isnin, 12 Oktober 2015 pukul 18:30 WIB di RCTI. Pada 2 Februari 2017 sinetron ini ditayangkan di Malaysia Astro bintangSetiap Isnin Hingga Rabu Pukul 9.00 Malam.

Ringkasan[sunting | sunting sumber]

Boy (Stefan William) ialah seorang remaja berpenampilan urakan dan cuek tetapi juga saleh dan tampan. Gaya Boy yang keren dan gagah semasa menunggang motor dan sering memenangkan perlumbaan, membuat ia digilai gadis-gadis seusianya. Sikapnya yang penuh kharisma khas anak muda, membuatnya ditunjuk sebagai ketua perkumpulan anak motor Warrior. Tidak hanya di area lumba, di sekolah pun Boy menjadi idola. Sikapnya yang mesra, cuek tapi pintar dan atletis, membuatnya sentiasa menjadi pusat perhatian.

Tentu sahaja Boy tidak terlalu menyahut perasaan gadis-gadis yang memujanya. Di hatinya hanya terdapat 1 wanita, Adriana (Cut Meyriska), bekas pacarnya yang sangat ia sayangi, yang kemudian meninggalkannya kerana memilih bersama lelaki yang jauh lebih tua dan kaya. Sikap Adriana yang seperti itu menyisakan luka yang dalam di hati Boy.

Hingga akhirnya Boy bertemu dengan Reva (Natasha Wilona) , gadis yang ditolongnya, kerana sempat terlibat kejar-kejaran dengan geng motor lain. Awalnya Boy terkejut semasa tahu penunggang motor yang ditolongnya ialah seorang gadis cantik. Boy pun kagum dengan kelihaian Reva mengendalikan motornya. Sayangnya Reva kesal sekali dengan Boy dan geng motornya, kerana telah menyebabkannya terlibat perbalahan antar geng motor. Geng Motor pimpinan Mondy (Immanuel Caesar Hito) menyangka Reva ialah ahli Warrior. Boy tertohok dengan kata Reva. Ia jadi merasa bersalah, kerana boleh sahaja mangsa kesalahpahaman ini telah berlaku pada banyak orang, bukan hanya Reva. Boy pun bercadang membubarkan geng motornya. Tentu sahaja hal ini ditentang oleh teman-temannya. Beberapa teman Boy berusaha memanfaatkan peluang itu untuk mengambil alih kepemimpinan Boy. Geng Warrior pun mula terpecah.

Reva sendiri ialah anak usahawan kaya, Bei (Adipura), yang memilih kebut-kebutan dengan motornya sebagai bentuk pemberontakan terhadap sikap ayahnya yang lagi dengan gadis yang tidak beza jauh dari umurnya. Reva pun sentiasa merasa isteri baru papanya ialah punca kematian ibunya. Ibu Tiri Reva ini ialah Adriana. Adriana sentiasa berusaha menjalankan pelbagai macam cara untuk memenangkan hati Reva, tetapi Reva sikap benci Reva pada Adriana tidak tergoyahkan.

Sama-sama menjadikan jalanan sebagai rumah kedua mereka, dengan menghabiskan masa menunggang motor motor, membuat Boy dan Reva dekat. Motivasi mereka pun sama, sama-sama menjadikannya pelarian dari sikap frustasi mereka terhadap keadaan keluarga mereka masing-masing. Boy sangat kaget semasa tahu bahawa ibu tiri Reva ialah Adriana, bekas pacarnya. Manakala Adriana memanfaatkan peluang itu untuk mengambil hati Reva.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Pelakon Yang Lama Tidak Mencul[sunting | sunting sumber]

Stefan William

Megan Domani

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]