Anak Ke-5

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Anak Ke-5
GenreKomedi
Keluarga
Dibintangi oleh
Chacha Maembong
Linda Hashim
Janna Nick
Liza Abdullah
Riz Amin
Lagu pembukaan"Matahari" nyanyian Lydia Shafrina Suhaili
Negara asal Malaysia
BahasaBahasa Malaysia
Bahasa Indonesia
Penerbitan
Tempoh siaranSabtu, 8.30 malam
(Ulangan) Isnin - Khamis , 6:30 petang
Penyiaran
Saluran asalTV9 , TV3 slot Iris
Siaran asal17 Januari 2015

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

menceritakan pulangnya anak perempuan ke pangkuan family tersayang setelah dicullik 22 tahun lepas. Ketua keluarga, Haji Din dan isterinya, Hajjah Salmiah mempunyai anak-anak lelaki dan perempuan yang sudah dewasa. Mereka terkejut apabila mendapati kepulangan anak mereka Marlina yang di culik 22 tahun ketika beliau berumur 1 tahun.

Haji Din dan isterinya penat mencari Marlina tetapi usaha mereka tidak mendatangkan hasil dan menganggap Marlina telah mati. Namun hakikatnya Marlina masih hidup dan telah didewasakan oleh penculiknya yang berada di Thailand. Marlina telah diberi nama lain iaitu Tini. Tini dibesarkan tanpa pengetahuan yang beliau mempunyai family di Malaysia. Di bawah penjagaan keluarga angkatnya, Tini selalu ditinggalkan dan terpaksa hidup berdikari dalam usia yang mentah.

Sebelum ayah angkatnya mati, Tini diberitahu yang beliau adalah anak angkat dan keluarganya yang sebenar berada di Malaysia. Tini kemudiannya meninggalkan Indonesia dan menghubungi family di Malaysia dan beliau disambut dengan gembira sekali. Hajjah Salmiah dan Haji Din amat terkejut mendengar hal ini. Akan tetapi, cara Marlina/Tini dibesarkan agak lain daripada cara Hajjah Salmiah dan Haji Din membesarkan anaknya yang lain. Disebabkan itu, Tini terpaksa sesuaikan dirinya bersama family asalnya.

Pelbagai perkara yang kelakar berlaku dalam proses untuk sesuaikan diri.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Chacha Maembong melakonkan watak Tini dan Marlina dalam drama ini.