Animisme di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Kuil Panglima Hijau, Datuk atau (dalam bahasa Cina Malaysia) Na Tuk Kong, tuhan tempat di Pulau Pangkor.

Animisme di Malaysia atau agama rakyat Malaysia merujuk kepada kepercayaan dan amalan animistik dan politeistik yang masih dipegang oleh ramai di negara majoriti Islam Malaysia. Agama rakyat Malaysia diamalkan sama ada secara terbuka atau tersendiri bergantung kepada jenis ritual yang dilakukan.

Beberapa bentuk kepercayaan tidak diiktiraf oleh kerajaan sebagai agama untuk tujuan statistik walaupun amalan tersebut tidak dilarang. Terdapat interaksi yang mendalam antara agama rakyat Cina tentang penduduk China yang besar di Malaysia, dan agama rakyat Malaysia yang asli.

Sekilas[sunting | sunting sumber]

Tokong Poh San Teng, adalah kuil tertua yang diasaskan untuk Tua Pek Kong, dibina pada 1795.[1]

Terdapat pelbagai jenis agama rakyat Malaysia yang diamalkan di seluruh negara. Persembahan shamanik dipegang oleh orang yang dikenali sebagai dukun, atau juga dikenal sebagai dukun atau pawang. Kebanyakan Orang Asli adalah animistis agama dan percaya kepada semangat yang tinggal di objek tertentu. Walau bagaimanapun, sesetengah orang telah memeluk agama arus perdana kerana dakwah Islam yang ditaja negara atau diinjarkan oleh mubaligh Kristian.

Di Indonesia, agama pribumi juga diamalkan oleh pelbagai kumpulan suku Borneo. Orang Cina umumnya mengamalkan agama mereka yang juga bersifat animistik. Perkataan "bomoh" telah digunakan di seluruh negara untuk menggambarkan sesiapa yang mempunyai pengetahuan atau kuasa untuk melakukan ritual rohani tertentu termasuk penyembuhan tradisional, dan sebagai pengganti perkataan "dukun". Secara umum, orang Indonesia mempunyai kepercayaan tahyul yang mendalam, lebih-lebih lagi di kawasan luar bandar.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kuil Tua Pek Kong di Pulau Kusu, Singapura.

Secara sejarah, sebelum kedatangan dan penyebaran Islam pada abad ke-15, dan penyebaran agama Kristian dari abad ke-19, penduduk di tanah itu adalah sama ada Hindu atau mengamalkan agama orang asli. Di Semenanjung, Islamisasi yang luas dikatakan bermula pada tahun 1409 selepas Parameswara menjadi Sultan Melaka dan ditukar menjadi Islam setelah menikahi puteri dari Pasai. Sejak itu, Kesultanan lain di Semenanjung Melayu telah menerima Islam. Sejak itu, dan berterusan selepas kemerdekaan Malaysia, Islam memainkan peranan utama dalam masyarakat Malaysia.Begitu juga di Malaysia Timur, agama rakyat tersebar luas sebelum ketibaan mubaligh Kristian dari Eropah. Amalan ibupejabat adalah perkara biasa dalam masyarakat ini.[2] Di Sabah, agama asli Momolianisme dianut oleh orang Kadazan-Dusun akan menyembah Kinoingan atau semangat Padi dan meraikan pesta Tadau Kaamatan atau musim menuai setiap tahun. Semasa Kaamatan, ada ritual tertentu yang harus dilakukan oleh para imam tinggi yang dikenal sebagai bobohizan atau bobolian dalam dialek Bundu-Liwan. Hari ini, kebanyakan Kadazandusun telah mengamalkan agama Kristian tetapi ada yang masih meraikan Kaamatan. Walau bagaimanapun, bilangan bobohizan telah jatuh ke bawah dan berada di ambang kepupusan.[3]

Di Sarawak, telah dikatakan bahawa animisme yang diamalkan oleh Iban dan kumpulan lain yang berkaitan adalah yang paling maju, dihuraikan, dan difahami di dunia.[4] Amalan agama rakyat di Malaysia Timur berkaitan dengan agama Kaharingan di Kalimantan, Indonesia, yang telah diakui sebagai agama rasmi oleh pemerintah Indonesia. Walau bagaimanapun, ritual yang terlibat tidak sama sepenuhnya dengan variasi bergantung kepada subkumpulan etnik yang mengamalkannya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Sam Po Keng Temple". AmazingMelaka.com.
  2. ^ Russell, Susan, "Head-hunting in Southeast Asia", Center for Southeast Asian Studies, Northern Illinois University. Accessed 15 August 2007.
  3. ^ "Set up knowledge academy on traditional healing: Pairin " Diarkibkan 26 September 2007 di Wayback Machine, Daily Express, 6 October 2004.
  4. ^ Cavendish, Richard, "Man, Myth & Magic: An Illustrated Encyclopedia of the Supernatural (vol. 3)", New York: Marshall Cavendish Corp. (1970); pg. 312. Accessed 13 August 2007.