Anjing pemburu Jura Bruno

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Anjing Santo Hubert jenis Jura)
Jump to navigation Jump to search
Anjing pemburu Jura Bruno
Seekor anjing pemburu sangat berkedut hitam dan sawo matang bertali cawak. Anjing ini mempunyai telinga berjuntai dan panjang dan telinga tidak terpotong.
Seekor anjing pemburu Jura Bruno hitam dan sawo matang
Negara asalSwitzerland
Trait
Berat 34–44 lb (15–20 kg)
Tinggi 17–23 in (43–58 cm)
Jangka hayat 12–13 tahun
Anjing (Canis lupus familiaris)

Anjing pemburu Jura Bruno (Bahasa Inggeris: Bruno Jura hound) atau anjing pemburu Jura (Bahasa Jerman: Jura Laufhund) ialah satu baka anjing bela jinak, dikembangkan pada Zaman Pertengahan di Pergunungan Jura di sempadan Switzerland-Perancis.

Ia dijumpai dengan keragaman warna dan mempunyai kepala lebar dan sangat berkedut, yang membezakannya daripada hound Switzerland lain. Ia diketahui kerana memburu rubah, kelinci, dan kadang-kadang juga rusa kecil. Anjing pemburu Jura Bruno ialah pengikut bau mahir dan boleh mengikuti jejak sedikit bau merentasi rupa bumi kasar Pergunungan Jura. Ia memerlukan pengendalian kukuh jika dipelihara semata-mata untuk ketemanan.

Saiznya serupa dengan yang pada anjing pemburu Switzerland, tetapi ia berlainan kelebaran kepalanya. Ia berkaitan dengan anjing pemburu darah. Jangka hayat anjing pemburu Jura Bruno ialah 12–13 tahun. Seekor anjing pemburu Jura Bruno dewasa boleh berbeta mana-mana antara 34–44 lb (15–20 kg) dan biasanya berketinggian dari 17–23 in (43–58 cm).

Juga dipanggil anjing pemburu Jura (Bahasa Jerman: Jura Laufhund; Bahasa Inggeris: Jura hound), anjing ini ialah pemburu yang cemerlang untuk rubah, kelinci, dan rusa kecil. Berkait rapat dengan anjing pemburu Jura Santo Hubert, kepalanya menyerupai anjing-anjing pemburu dari Perancis yang diturunkan olehnya. Tidak biasa sebagai teman, anjing pemburu Jura Bruno memerlukan latihan khas sekirnya akan dipelihara untuk tujuan ini. Terdapat dalam pelbagai warna, anjing pemburu Jura dikembangkan dari Pergunungan Jura di sempadan Switzerland-Perancis. Kekayaan warnanya, kepala lebarnya, dan kedutan beratnya membezakan anjing ini daripada anjing pemburu gunung lain.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]