Anjing pemburu Portugis

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Anjing pemburu Portugis
Anjing pemburu Portugis sederhana berbulu dawai
Nama lainPodengo Portugis
Anjing sarang arnab Portugis
Negara asalPortugal
Anjing (Canis lupus familiaris)

Anjing pemburu Portugis atau podengo Portugis (Portugis: podengo português; bahasa Inggeris: Portuguese podengo) ialah satu baka anjing pemburu (penglihatan dan bau) berbilang deria purba dari Portugal. Sebagai baka, podengo terbahagi kepada tiga kategori saiz yang tidak dibiakbakakan secara bersilang - kecil, sederhana dan besar. Bulunya sama pendek atau 'licin', atau panjang atau 'kedawaian'. Ragam berbulu licin adalah tradisional, bertarikh kembali ke abad ke-5, sementara ragam berbulu dawai ialah hasil asimilasi beberapa baka lain semasa abad ke-20. Secara amnya, baka ini adalah sihat; ragam kecil mempunyai purata jangka hayat sepanjang hampir-hampir 15–17 tahun.

Anjing pemburu yang cekap, podengo mempunyai kesemendaan untuk buruan tanpa mengira saiz. Biasanya, anjing ini memburu dalam kawanan dengan jurulatihnya mengikut. Apabila buruan ditemui, ia membunuh dan mengutip buruan itu, atau menggarah buruan itu ke arah pemburu untuk ditembak.

Setiap kategori saiz secara tradisionalnya memburu buruan sesuai dengan saiz dan perangainya; kecil untuk arnab; sederhana untuk arnab juga; dan besar untuk rusa dan babi hutan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]