Anjing terier Sealyham

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Anjing terrier Sealyham)
Lompat ke: pandu arah, cari
Anjing terier Sealyham
Sealyham terrier 230809.JPG
Seekor anjing terier Sealyham
Nama lain Anjing terier sempadan Wales
Anjing terier Cowley
Negara asal Wales Wales
Ciri
Berat Jantan 9 kg (20 lb)
Betina 8 kg (18 lb)
Tinggi 12 in (30 cm)
Bulu Dua lapis
Warna Putih
Anjing (Canis lupus familiaris)

Anjing terier Sealyham (Bahasa Inggeris: Sealyham terrier) ialah satu baka anjing terier bersaiz kecil hingga sederhana Wales jarang yang berasal dari Wales sebagai anjing pekerja. Ia merupakan baka anjing terutamanya berbadan putih dan berbulu kasar dikembangkan pada pertengahan ke hujung abad ke-18 oleh Kapten John Edwardes di Rumah Sealyham, Pembrokeshire.

Ikutan Perang Dunia Pertama, kepopularannya menignkat dan berhubung kait dengan bintang Hollywood dan anggota Keluarga Diraja British. Bilangannya menurun dengan ketara sejak itu, dengan baka ini tersenarai sebagai Baka Asli Rentan oleh The Kennel Club; kerendahan sepanjang masa dicatatkan pada 2008 apabila hanya 43 ekor anak anjing didaftarkan di United Kingdom. Penurunan ini telah disalahkan pada kemasukan lampau baka anjing pereka dan asing, dan kebergunaan menurun anjing terier Sealyham sebagai anjing pekerja.

Baka ini sama sesuai sebagai anjing keluarga atau anjing terier pekerja, dengan latihan betul. Ia terjejas kerana beberapa gangguan baka tertentu, dengan hanya dua keadaan prevalen merupakan kehelan kanta dan mielopati merosot anjing.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Umum
Tertentu

Pautan luar[sunting | sunting sumber]