Asia Tenggara Maritim

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Salah satu daripada majoriti pulau tidak berpenghuni di Filipina. Asia Tenggara Maritim terdiri daripada dua arkipelagos terbesar di dunia yang terletak di antara Lautan Hindi, Laut China Selatan dan Pasifik Barat.

Asia Tenggara Maritim ialah rantau maritim Asia Tenggara (bertentangan dengan tanah besar Asia Tenggara) dan merangkumi negara Brunei, Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura dan Timor Leste.[1] Maritim Asia Tenggara kadang-kadang juga disebut sebagai Pulau Asia Tenggara, Insular Asia Tenggara atau Asia Tenggara Tenggara. Istilah "Hindia Timur" abad ke-16 dan istilah abad ke-19 " Kepulauan Melayu" juga digunakan untuk merujuk kepada Asia Tenggara maritim.

Di Indonesia dan Malaysia, istilah Jawa Lama "Nusantara" kadang-kadang digunakan sebagai sinonim bagi Asia Tenggara Maritim. Walau bagaimanapun, istilah ini bersifat nasionalis dan telah mengalihkan sempadan. ia biasanya hanya merangkumi Semenanjung Melayu, Kepulauan Sunda, Maluku, dan Barat Baru Guinea; tidak termasuk Filipina dan Papua New Guinea.[2][3]

Peregangan selama beberapa ribu kilometer, kawasan ini mempunyai sejumlah pulau yang sangat besar dan menawarkan beberapa jenis laut, flora dan fauna biodiversiti terkaya di Bumi.

Perbezaan demografi utama yang menetapkan Maritim Asia Tenggara selain tanah besar Asia Tenggara adalah penduduknya yang kebanyakannya berasal dari kumpulan Austronesia. Rantau ini mengandungi beberapa kawasan paling ramai di dunia: Jakarta Raya, Metro Manila, Kuala Lumpur dan Singapura; namun sebahagian besar pulau di rantau ini luas masih tidak didiami oleh manusia.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Tarling, Nicholas (1999). The Cambridge history of Southeast Asia, Volume 1, Part 1 (ed. 2nd). Cambridge University Press. m/s. 304. ISBN 978-0-521-66369-4.
  2. ^ Evers, Hans-Dieter (2016). "Nusantara: History of a Concept". Journal of the Malaysian Branch of the Royal Asiatic Society. 89 (1): 3–14. doi:10.1353/ras.2016.0004.
  3. ^ Gaynor, Jennifer L. (2007). "Maritime Ideologies and Ethnic Anomalies". Dalam Bentley, Jerry H.; Bridenthal, Renate; Wigen, Kären (penyunting). Seascapes: Maritime Histories, Littoral Cultures, and Transoceanic Exchanges. University of Hawaii Press. m/s. 59–65. ISBN 9780824830274.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]