Pergi ke kandungan

Askar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Askar
Askar-askar Tentera Darat Amerika Syarikat dalam latihan di Maryland
Pekerjaan
Jenis
Sektor kegiatan
Penerangan
Kemahiran
Bidang pekerjaan
Tentera dan tempat persenjataan
Pekerjaan berkaitan
sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini
Seorang tentara AMERIKA di kontrol kerusuhan tugas
Russian Soldiers
Tentara russia di parade di Saint Petersburg pada tahun 2014

Seorang askar (pinjaman Arab: عَسكَر, rumi: `askar) atau serdadu[1]:takrifan I (pinjaman Portugis: soldado)[2] menganggotai sesebuah balatentera yang boleh terlibat secara dikerah atau sukarela.

Pekerjaan[sunting | sunting sumber]

Askar-askar yang dikerah atau mendaftar secara sukarela ditugaskan dalam tempoh diperuntukkan yang terhad sebelum diberhentikan atau dilepaskan. Ada juga askar-askar yang memilih untuk meneruskan perkhidmatan mereka sampai bersara lalu dapat menerima pencen dan lain-lain manfaat. Di Amerika Syarikat misalnya, seseorang anggota tentera boleh bersara setelah berkhidmat selama 20 tahun.[3] Di negara-negara lain, tempoh khidmat dikirakan purata sebanyak 30 tahun.

Penglibatan kaum wanita[sunting | sunting sumber]

Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, 10-30% dari semua askar seluruh dunia yang diperangkakan terdiri daripada wanita.[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "serdadu". Kamus Dewan (ed. ke-4). Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia. 2017 – melalui Pusat Rujukan Persuratan Melayu.CS1 maint: date and year (link)
  2. ^ Dalgado, Sebastião Rodolfo (1936). Portuguese Vocables in Asiatic Languages. Diterjemahkan oleh Xavier Soares, Anthony (ed. bahasa Inggeris). Baroda: Oriental Institute. m/s. 328.
  3. ^ "20-Year Retirement". Armytimes.com. Dicapai pada 8 March 2012.
  4. ^ admin. "Congolese young women participating in conflict must actively participate in post-conflict stabilisation -".

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  • Media berkenaan Askar di Wikimedia Commons