Asmara (drama)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Asmara(drama))
Jump to navigation Jump to search
Asmara
FormatDrama Romantik
Ditulis olehSharifah Abu Salem
(season 1 )
PengarahHeykal Hanifah
Dibintangi oleh
Shahz Jaszle(Musim 1 - 2)
Faezah Elai(Musim 1-2)
Negara asal Malaysia
Penerbitan
Penerbit
Eksekutif:Julia Juhasa
Penerbit:Rosyam Nor Shamsuddin
PenyuntingRomizal Rosle
Tempoh siaran60 minit
Penyiaran
Saluran asalTV3
(Season 1 - Season 2)

Asmara adalah sebuah drama di TV3. Drama ini disiarkan pada pukul 10.00 malam dan ditayangkan pada setiap hari Selasa.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Musim 1


Musim 2

Sinopsis Musim 1[sunting | sunting sumber]

Asmara mengisahkan Zaliya (Faezah Elai) yang terlanjur dengan teman lelakinya, Raziq (Nazim Othman) sehingga mengandungkan anak luar nikah. Bagi menutup malu, ayah Zaliya, Sahlan meminta Malik membenarkan anaknya, Asmara (Shahz Jaszle) mengahwini Zaliya kerana Malik pernah berjanji untuk membalas hutang nyawanya.

Malik yang tidak mengetahui tentang kehamilan Zaliya telah meminta Asmara menunaikan janjinya kepada bapa Zaliya. Walaupun keberatan dan mengenali perangai buruk Zaliya yang sekolej dengannya, Asmara terpaksa setuju dan melupakan perasaan hatinya dengan rakan baiknya Melati (Faralyna).

Pada malam pertama perkahwinan, Zaliya telah membongkar rahsianya malah dia juga memberitahu Asmara bahawa mereka hanya perlu berlakon dan akan meneruskan kehidupan masing-masing seperti biasa.

Asmara yang mengetahui cerita sebenar Zaliya merasa tertipu dan marah kerana dijadikan Pak Sanggup oleh bapanya sendiri dek kerana terhutang nyawa Zaliya pula tidak puas hati kerana dijodohkan dengan Asmara, sering mencari salah Asmara dan meminta diceraikan. Asmara akur dengan permintaan Zaliya dan akan menceraikannya selepas dia melahirkan anak.

Sinopsis Musim 2[sunting | sunting sumber]

Asmara (Shahz Jazie) sukar untuk menerima kenyataan yang isterinya Zaliya (Faezah Elai) telah meninggalkan dirinya buat selama-lama, Zaliya yang masih koma dikatakan sudah meninggal dunia oleh Sahlan. Hanya Sahlan, Rohayu, Tria dan Orang Gaji Sahlan sahaja yang mengetahui perkara sebenar mengenai Zaliya. Penampilan Asmara mula berserabut dan tidak terurus kerana tidak menjaga diri selepas kematian Zaliya, walau bagaimanapun Asmara masih tetap dan bertegas dengan pendiriannya. Dalam masa yang sama, Asmara akan terus berdendam pada Sahlan yang menjadi punca perpisahannya dengan Zaliya. Walau bagaimanapun Asmara tetap menjaga batasan tingkah lakunya dengan Sahlan, kerana Sahlan merupakan bapa mertuanya. Asmara tekad untuk menerima kenyataan dan berubah demi Adam dan watak Osman yang menjadi perbualan dalam musim lepas akan di zahirkan dalam musim ini untuk tontonan bagi menambah kehangatan drama Asmara musim ke 2.


Rujukan[sunting | sunting sumber]

Sumber: http://blog.mohdisa.com/sinopsis-drama-asmara-2-tv3.html#ixzz1H25rAEVg