Astro Arena

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Astro Arena, Astro Arena HD
Astro Arena.jpg
Dilancarkan26 Mac 2010 (Sebagai Astro Arena)
Dimiliki olehAstro (2010-kini)
Format gambar16:9 HDTV,4:3 SDTV
Cogan kataNadi Sukan Malaysia (2009-kini)
Negara Malaysia
Kawasan siaran Malaysia
Ibu pejabat Kuala Lumpur,  Malaysia
Dahulu dikenali sebagaiRTM Arena
PenggantiRTM Arena
Saluran kembarAstro SuperSport
Laman sesawangPortal Rasmi Astro Arena
Ketersediaan
Satelit
Astro MalaysiaSaluran 801 (SD)
Saluran 802 (HD)
Astro NJOI MalaysiaSaluran 801 (SD)

Astro Arena dan Astro Arena HD merupakan saluran sukan pertama berbahasa Melayu 24/7 di Malaysia. Saluran ini dapat diikuti menerusi saluran 801 Astro menerusi Pakej Famili ASTRO bermula 26 Mac 2010. Ia juga merupakan saluran sukan pertama dipancarkan menerusi Astro di bawah Pakej Famili ASTRO. Saluran Astro Arena asalnya merupakan inisiatif Menteri Belia dan Sukan, Dato' Seri Ahmad Shabery Cheek bersama-sama Radio Televisyen Malaysia (RTM), Majlis Olimpik Malaysia dan pihak ASTRO untuk merealisasikan satu saluran sukan untuk perkembangan sukan dalam negara melalui televisyen. Seperti yang diketahui umum ketika Dato' Seri Ahmad Shabery Cheek memegang jawatan menteri penerangan beliau pernah menjanjikan satu saluran sukan untuk Malaysia di bawah program pendigitalan RTM iaitu RTM Arena, tetapi setelah beliau ditukarkan untuk menerajui kementerian lain, saluran itu menjadi tanda tanya dan impian beliau untuk merealisasikannya agak kabur disebabkan RTM bukan lagi di bawah kementeriannya. Jadi dengan melalui Astro sahaja saluran ini menjadi kenyataan melalui beberapa perbincangan antara pihak ASTRO dan MOM. Pada 26 Mac 2010 buat pertama kalinya saluran sukan pertama Malaysia dilancarkan.

Ranking[sunting | sunting sumber]

Astro Arena merupakan satu-satunya saluran sukan 24 jam sehari yang dapat diikuti oleh semua pelanggan Astro, yang mana ia diletakkan dalam Pakej Famili ASTRO.

Program[sunting | sunting sumber]

Cogan kata[sunting | sunting sumber]

  • Nadi Sukan Malaysia

Lihat juga[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.