Audio siar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Ikon suapan RSS, yang biasanya digunakan sebagai suapan kepada podcast

Audio siar atau fail media digital ([podcast] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)) ialah siri berepisod fail audio digital perkataan ditutur yang seorang pengguna boleh muat turun ke peranti peranti untuk mendengar dengan mudah. Aplikasi penstriman dan perkhidmatan audio siar memberi cara yang sesuai dan bersepadu untuk mengurus baris gilir penggunaan peribadi merentasi bayak sumber audio siar dan peranti main semula.

Siri audio siar biasanya membuat sorotan satu atau lebih juruacara yang berulangan yang melibatkan diri dalam perbincangan tentang topik tertentu atau hal semasa. Perbincanga dan kandungan di dalam audio siar berbagai-bagai dari mengikuti skrip hingga sepenuhnya spontan. Audio siar menggabungkan penghasilan bunyi yang teliti dan berseni dengan perkara dipentingkan yang bertema dari penyelidikan saintifik hingga kewartawanan cebisan hidup. Banyak siri audio siar memberi laman sesawang yang bersekutu dengan pautan dan catatan rancangan, biografi tetamu, transkrip, sumber tambahan, ulasan, dan juga forum komuniti yang khusus untuk membincangkan kandungan rancangan.

Kos untuk pengguna adalah rendah. Manakala banyak audio siar percuma untuk dimuat turun, beberapa audio siar ditaja jamin oleh syarikat atau ditaja, dengan memasukkan iklan komersial. Dalam kes lain, audio siar boleh juga menjadi usaha niaga yang disokong oleh beberapa gabungan model langganan berbayar, pengiklanan atau keluaran dihantar selepas jualan.

Orang terdorong mencipta audio siar kerana beberapa sebab. Penerbit audio siar, yang selalu menjadi juruacara audio siar juga, boleh berhajat menyatakan keghairahan peribadi, meningkatkan kebolehlihatan profesional, memasuki rangkaian sosial pempengaruh atau idea berpengaruh, mengerjakan komuniti penonton yang sama fikiran, atau meletakkan idea pedagogi atau ideologi ke hadapan (kemungkinan di bawah sokongan dermawan).

Oleh kerana kandungan audio siar selalunya percuma atau, sekurang-kurangnya, mampu milik bagi pengguna audio siar yang biasa, audio siar selalunya dikelaskan sebagai medium pengganggu, yang buruk terhadap pengekalan nilai hasil tradisional. Audio siar yang lama dijalankan dengan katalog sokongan yang cukup banyak bertanggungjawab terhadap penggunaan lewah.

Peristilahan[sunting | sunting sumber]

Pengungkapan pertama mengenai konsep penyampaian ini, "podcasting" pertama kali muncul dalam sebuah karangan nukilan Ben Hammersley di akhbar The Guardian pada Februari 2004[1] gabungan kata podplayable on demand ("dimainkan atas permintaan") yang kelak digunakan Apple Computer (sekarang Apple) untuk pemain media mudah alih iPod keluaran mereka — dan broadcasting ("penyiaran").[2] Penamaan sebegitu dilihat sesentengah pihak sebagai boleh mengelirukan kerana media suapan dapat dimainkan dengan sebarang peranti umum yang dapat memainkan sebarang fail media.[3] Ada beberapa orang yang mewujudkan istilah "netcast" sebagai kata pengganti "podcast"- untuk menghindari keterkaitannya dengan nama khas gajet "iPod".[4]

Istilah "siniar" sebagai merupakan padanan pertama kepada kata asal dalam alam penutur bahasa Melayu - ia dicipta di Indonesia pada tahun 2011 melalui penyisipan imbuhan dalaman -in- ke dalam kata kerja siar oleh bahasawan Ivan Lanin[5] lalu digunakan secara tidak rasmi tapi meluas di negara tersebut. Istilah "audio siar" juga wujud digunakan sebagai padanan untuk bahasa Melayu baku.[6][7]

Gambaran umum[sunting | sunting sumber]

Penghasilan[sunting | sunting sumber]

Audio siar lazim boleh dihasilkan tanpa memakan modal atau kos yang tinggi, semudah-mudahnya memadai sahaja memakai kelengkapan berikut:

Juruaudio siar yang menghasilkan kandungan diingini sering berinteraksi bersama para pendengar mereka,[9] malah ada juga yang menyumbang bersama menghasilkan kandungan audio siar tersendiri.[9][10] Meskipun audio siar semakin lama menjadi medium yang digemari ramai, bidang audio siar ini tidak begitu dapat meraih pendapatan yang banyak daripada yang dijangkakan[11] sehingga ada juga yang menerima danaan orang ramai ataupun tajaan syarikat tertentu yang diselitkan dalam kandungan mereka.

Pengedaran kandungan[sunting | sunting sumber]

Penerbitan dan pengedaran siniar diperhatikan berbeza berbanding penyampaian media lain – seperti pemuatturunan langsung atau penyiaran web beralir (web streaming) – untuk memperoleh fail media melalui Internet. Semua fail audio atau video yang berkaitan dengan rentetan atau siri (series) tertentu dirumahkan secara terpusat pada pelayan pengedar (distributor's server) sebagai suatu sambungan web.

Fail-fail yang terumah ini akan dicari mealui perisian khusus (podcatcher) yang bersambungan dalam talian agar sebarang kemasukan kandungan baru boleh diperiksa para pendengar atau penonton sebelum dimuat turun; tindakan ini dapat diatur agar dapat berjalan dengan sendirinya. Fail termuat turun ini disimpan secara setempat pada peranti pengguna siap untuk dimain di luar talian: ia memudahkan capaian masuk yang mudah dan senang bagi isi kandungan yang diterbitkan sekali-sekala.[12][13]

Jenis fail audio yang umum digunakan dalam media siniar mencakupi format yang popular seperti Ogg Vorbis dan MP3.[14]

Sejarah pembangunan[sunting | sunting sumber]

Suatu sistem awalan yang membenarkan pemilihan, pemuatturunan automatik dan penyimpanan audio siaran bersiri pada komputer persendirian mula dilancarkan pada September 2000[15] oleh syarikat elektronik i2Go.[16] i2Go melancarkan suatu lelaman a digital perkhidmatan audio berita dan hiburan MyAudio2Go.com yang membolehkan pengguna memuat turun siaran berita, sukan, hiburan dan sebagainya dalam format audio dan memainkannya pada pemain MP3 mereka.

Kegunaan[sunting | sunting sumber]

Syarikat-syarikat tertentu seperti IBM dan EMC menggunakan teknologi siniar sebagai suatu saluran atau medium mengajar dan komunikasi.[17][18]

Media penerbitan lama seperti majalah (misalnya The Atlantic[19]) ataupun surat khabar (termasuk New York Times dan Berita Harian Singapura) sudah mula menggunakan siniar sebagai suatu sambungan lanjut (extension) kepada kandungan sedia ada yang telah terbit adakalanya kerana kekangan mengemaskini maklumat semasa ataupun ketidakmampuan memuatkan butiran penting dalam ruang cetakan yang terhad. Badan penyiaran seperti BBC ataupun Astro turut memanfaatkan media ini.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Ben Hammersley: "Audible revolution", The Guardian, 12 February 2004.
 2. ^ "Definition of podcast in English". OxfordDictionaries.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 28 Mei 2019. Dicapai pada 15 November 2017.
 3. ^ "What is PodCasting?". PCReview.co.uk. 9 Jun 2005. Dicapai pada 8 Februari 2010.
 4. ^ "A Cast By Any Other Name..." TWiT.tv. 22 September 2006. Dicapai pada 8 Februari 2010.
 5. ^ Ivan Lanin. "Sisipan". Dicapai pada 30 Mei 2011. ...Mungkin kita dapat menurunkan kata siniar dari siar sebagai padanan podcast...
 6. ^ Dewan Bahasa dan Pustaka. "Istilah Bahasa Melayu". Pusat Rujukan Persuratan Melayu. Dicapai pada 8 Februari 2021.
 7. ^ Majlis Bahasa Melayu Singapura. "Buku Nota Bulan Bahasa 2020". Dicapai pada 8 Februari 2021.
 8. ^ How To Start A Video Podcast di YouTube
 9. ^ a b Smith, Steve (22 November 2016). "Podcasts: Can They Hear Us Now". EContent. Jil. 39 no. 8. Information Today, Inc. m/s. 9. Diarkibkan daripada yang asal pada 16 Julai 2019. Dicapai pada 15 November 2017.
 10. ^ Heffernan, Virginia (22 Julai 2005). "The Podcast as a New Podium". The New York Times. Dicapai pada 16 November 2012.
 11. ^ Gerry Smith (22 Februari 2019). "Everybody Makes Podcasts. Can Anyone Make Them Profitable?". Bloomberg Businessweek. Bloomberg L.P. Diarkibkan daripada yang asal pada 22 Oktober 2019. Dicapai pada 20 Disember 2019.
 12. ^ "Podcast Production". President and Fellows of Harvard College. Dicapai pada 21 Ogos 2009. Text ""episodes of a particular podcast"" ignored (bantuan)
 13. ^ "Oxford University Press | Podcast". Oup.com. Dicapai pada 15 Januari 2010.
 14. ^ Gil de Zúñiga, H., Veenstra, A., Vraga, E., and Shah, D. (2010) 'Digital Democracy: Reimagining Pathways to Political Participation', Journal of Information Technology & Politics, 7: 1, 36 - 51
 15. ^ http://www.mp3newswire.net/stories/2000/ego.html
 16. ^ Credeur, Mary Jane (September 10, 2001). "2Go is gone after burning through $7 million". Atlanta Business Chronicle.
 17. ^ Gronstedt, Anders (June 2007). "Employees Get an Earful". Harvard Business Review. Dicapai pada 15 November 2017.
 18. ^ Gronstedt, Anders (3 Mei 2007). Basics of Podcasting (PDF). ASTD. ISBN 1-56286-488-2. Dicapai pada 15 November 2017.
 19. ^ "Radio Atlantic: The Atlantic's flagship podcast". The Atlantic (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 12 Disember 2017.