Avatar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Untuk kegunaan lain, sila lihat Avatar (nyahkekaburan).
Sepuluh avatar Wishnu

Avatar (Sanskrit: अवतार, avatāra) dalam agama Hindu adalah inkarnasi dari Tuhan. Tuhan turun ke dunia, mengambil suatu bentuk dalam dunia material, untuk menyelamatkan dunia dari kehancuran dan kejahatan, menegakkan dharma dan menyelamatkan orang-orang yang melaksanakan Dharma/Kebenaran.

Konsep Avatar merupakan salah satu rukun asas agama Hindu.[1]

Makna dan falsafah[sunting | sunting sumber]

Bhagavad Gita[sunting | sunting sumber]

Konsep Avatar telah dikemukakan dengan jelas dalam Bhagavad Gita. Krishna sebagai perantara Tuhan Yang Maha Esa dalam Bhagawad Gita bersabda:

"Yadā yadā hi dharmasya glānir bhavati bhārata 'abhyutthānam adharmasya tadātmanam srjāmy aham

paritrānāya sādhūnām vināśāya ca duskrtām 'dharma samsthāpanarthāya sambavāmi yuge yuge" (Bhagavad Gītā, 4.7-8)

Maksud: Manakala kebenaran merosot dan kejahatan merajalela, pada saat itulah Aku akan turun menjelma ke dunia, wahai keturunan Bharata (Arjuna) untuk menyelamatkan orang-orang saleh dan membinasakan orang jahat dan menegakkan kembali kebenaran, Aku sendiri menjelma dari zaman ke zaman.

Devī Māhātmyam[sunting | sunting sumber]

Konsep avatar juga disebut dalam Devī Māhātmyam, di mana Devī bersabda:

"bhrāmarīti ca māṃ lokās tadā stoṣyanti sarvataḥ 'ittham yadā yadā bādhā dānavotthā bhaviṣyati (54)

tadā tadāvatīryāham kariṣyāmyarisakṣyam" (55)

Maksud : "Dan maka, orang akan memuji-Ku sebagai Bhrāmarī. Demikian, bila-bila masalah timbul disebabkan kedatangan orang jahat, Aku akan menjelma dan memusnahkan musuh-musuh."

Syarat-syarat kemunculan Avatar[sunting | sunting sumber]

Selepas mencipta dunia, Tuhan menetapkan hukum kosmik yang dikenali sebagai ṛta, satya atau dharma. Hukum kosmik atau ṛta yang menjadi panduan kepada manusia dikenali sebagai satya (kebenaran). Kehidupan yang berpandukan kepada satya menjadi dharma (kebaikan). [2]

Oleh kerana minda manusia dihasilkan oleh tiga Guṇa (iaitu sifat) yakni sattva, rajas dan tamas, ia mudah berubah. Pada mulanya, manusia akan lebih cenderung kepada sifat sattva dan secara semula jadi mereka mengikuti dharma. Maka, kehidupan di bumi akan lebih aman dan tenteram. Secara beransur-ansur, sifat-sifat rajas dan tamas mula bertambah. Ini menyebabkan kejahatan bertambah dan ia mula mengganggu keseimbangan. Kejahatan atau adharma mula bermaharajalela, mengatasi kebaikan. Pada saat kritikal begini, Tuhan turun ke bumi dalam rupa manusia (atau rupa separa manusia) untuk menegakkan kebaikan atau dharma.[3]

Meskipun, tujuan utama avatar ialah untuk menegakkan dharma, avatar juga menghukum atau menghapuskan kejahatan, dan melindungi orang-orang baik.[4]

Menurut falsafah Vedanta, Tuhan menjelma sebagai dunia dan Ia Maha Berkuasa dan Mutlak. Maka, doktrin avatar merupakan sesuatu yang logikal dan semulajadi.[5]

Avatar kepada Vishnu[sunting | sunting sumber]

Dasavatara: Sepuluh Avatar Dewa Vishnu[sunting | sunting sumber]

Agama Hindu menyatakan bahawa adanya Dasa Avatar yang sangat terkenal di antara avatar-avatar lainnya. Dasa Avatar adalah sepuluh Avatar yang diyakini sebagai penjelmaan material Dewa Vishnu dalam misi menyelamatkan dunia. Dari sepuluh Avatar, sembilan diantaranya diyakini sudah pernah menyelamatkan dunia, sedangkan satu di antaranya, Avatar terakhir (Kalki Avatar), masih menunggu waktu yang tepat (konon pada akhir Kali Yuga) untuk turun ke dunia. Kisah-kisah Avatar tersebut terangkum dalam sebuah kitab yang disebut Purana.

Sepuluh Avatar itu adalah:

Avatar dalam Purana[sunting | sunting sumber]

Dalam kitab-kitab Purana, dikenal adanya 25 Avatar termasuk sepuluh Avatar yang terkenal. Avatar-avatar tersebut merupakan penjelmaan Dewa Vishnu. Avatar-avatar tersebut adalah:

 1. Catursana (empat putra Brahmana)
 2. Narada (sang orang bijak yang senang mengembara)
 3. Waraha (sang babi hutan)
 4. Matsya (sang ikan)
 5. Yajna
 6. Nara-Narayana (si kembar)
 7. Kapila (sang pujangga)
 8. Dattatreya
 9. Hayagriva (sang kuda)
 10. Hamsa (sang angsa)
 11. Prsnigarbha
 12. Rishabha (ayah Raja Bharata)
 13. Prithu
 14. Narasimha (sang manusia-singa)
 15. Kurma (sang kura-kura)
 16. Dhanvantari (ayah dari Ayurweda)
 17. Mohini (wanita cantik)
 18. Wamana (orang cebol)
 19. Parasurama (sang ksatria)
 20. Ramachandra (Raja Ayodhya)
 21. Vyasa (penulis Weda)
 22. Balarama (kakak Krishna)
 23. Krishna (sang gembala)
 24. Buddha (Siddharta Gautama)
 25. Kalki (sang penghancur)

Jenis-jenis Avatar[sunting | sunting sumber]

Kepala tiap-tiap Avatar pada patung Dewa Vishnu

Terdapat tiga kategori Avatar iaitu pūrṇāvatāra, amśāvatāra dan āveśāvatāra. Pūrṇāvatāra bermaksud jelmaan penuh dan sempurna seperti Rama dan Krishna. Penjelmaan sebahagian sifat ketuhanan dipanggil sebagai amśāvatāra, misalnya Vyasa Muni. Penjelmaan sementara pula dikenali āveśāvatāra. Dewa Narasimha, misalnya menjelma dalam badan Padmanabha (seorang pengikut Sankara) untuk menghapuskan seorang Kapalika yang keji.[6]

Menurut kitab-kitab purana, tak terhitung banyaknya Avatar yang pernah turun ke dunia ini. Avatar-avatar tersebut tidak selamanya merupakan “inkarnasi langsung” atau “penjelmaan langsung” dari Sang Hyang Vishnu. Beberapa Avatar diyakini memiliki “jiwa yang terberkati” atau mendapat “kekuatan Tuhan” sebagai makhluk yang terpilih.

Purusha Avatar: Avatar pertama Dewa Vishnu yang mempengaruhi penciptaan alam semesta. Avatar tersebut yakni:

Menurut Bhagavad Gītā:

 • Kāranodakaśāyi Vishnu (Mahā Vishnu): Vishnu yang berbaring dalam lautan penyebab dan Beliau menghembuskan banyak alam semesta (galaksi?) yang jumlahnya tak dapat dihitung;
 • Garbhodakaśāyī Vishnu: Vishnu masuk ke dalam setiap alam semesta dan menciptakan aneka rupa;
 • Ksirodakasāyī Vishnu (Roh utama): Vishnu masuk ke dalam setiap makhluk dan ke dalam setiap atom.

Guna Avatar: Avatar-avatar yang mengatur tiga macam aspek dalam diri makhluk hidup. Avatar-avatar tersebut yakni:

Lila Avatar: Avatar yang sering ditampilkan dalam kitab-kitab Purana, seperti Dasa Avatar dan Avatar lainnya. Avatar tersebut turun secara teratur ke dunia, dari zaman ke zaman untuk menjalankan misi menegakkan Dharma dan menunjukkan jalan Bhakti dan Moksha.

Manwantara Avatar: Avatar yang diyakini sebagai pencipta para leluhur dari umat manusia di muka bumi. (lihat: Manu)

Shaktyawesa Avatar: ada dua jenis – 1)makhluk yang merupakan penjelmaan Vishnu secara langsung; dan 2)makhluk diberkati yang mendapatkan kekuatan dari Vishnu. Jenis tersebut memiliki jumlah yang besar, dan merupakan Avatar yang istimewa. Avatar jenis ini, misalnya saja Narada Muni atau Sang Buddha. Avatar jenis tersebut kadang-kadang dikenal dengan sebutan Saktyamsavatar, Saktyaveshavatar atau Avesha avatar. Avatar lain yang termasuk jenis kedua, misalnya Parashurama, yang mana Dewa Vishnu tidak secara langsung menjelma. Dalam jenis yang kedua tersebut, menurut Srivaishnavism, ada dua macam lagi, yakni: 1)Vishnu memasuki jiwa makhluk yang terpilih tersebut (seperti Parashurama); 2)Vishnu tidak memasuki jiwa secara langsung, namun memberikan kekuatan suci (misalnya Vyasa, penyusun Veda).

Avatar jenis kedua tersebut tidak dipuja sebagaimana mestinya Avatar yang lain. Hanya Avatar yang merupakan penjelmaan langsung yang kini sering dipuja, seperti Narasimha, Rama, dan Sri Krishna. Menurut aliran Waisnawa, Krishna merupakan Avatar yang tertinggi di antara Avatar yang lain. Namun, pengikut Sri Chaitanya (termasuk ISKCON), Nimbarka, Vallabhacharya memiliki falsafah berbeza dengan pengikut aliran Waisnawa, seperti Ramanuja dan Madhva dan menganggap bahawa Krishna merupakan kepribadian dari Tuhan yang Maha Esa, dan bukan seorang Avatar belaka. Dalam beberapa falsafah Hinduisme, tidak ada perbedaan dalam memuja Sang Hyang Vishnu ataupun Avatarnya karena semua pemujaan tersebut akan menuju kepada-Nya.

Beberapa orang meyakini bahawa falsafah Dasa Avatar menunjukkan perkembangan kehidupan dan peradaban manusia di muka bumi. Setiap Avatar merupakan lambang dari setiap perkembangan zaman yang terjadi. Matsya Avatar merupakan lambang bahawa kehidupan pertama terjadi di air. Kurma Avatar menunjukkan perkembangan selanjutnya, yakni munculnya hewan amphibi. Waraha Avatar melambangkan kehidupan selanjutnya terjadi di darat. Narasimha Avatar melambangkan dimulainya evolusi mamalia. Wamana Avatar melambangkan perkembangan makhluk yang disebut manusia namun belum sempurna. Parashurama Avatar, pertapa bersenjata kapak, melambangkan perkembangan manusia di tingkat yang sempurna. Rama Avatar melambangkan peradaban manusia untuk memulai pemerintahan. Krishna Avatar, yang mahir dalam enam puluh empat bidang pengetahuan dan kesenian melambangkan kecakapan manusia di bidang kebudayaan dan memajukan peradaban. Balarama Avatar, Kakak Krishna yang bersenjata alat pembajak sawah, melambangkan peradaban dalam bidang pertanian. Buddha Avatar, yang mendapatkan pencerahan, melambangkan kemajuan sosial manusia.

Avatar yang turun ke dunia juga memiliki makna-makna menurut zamannya: masa para Raja meraih kejayaan dengan pemerintahan Rama Avatar pada masa Treta Yuga, dan keadilan sosial dan Dharma dilindungi oleh Sri Krishna pada masa Dwapara Yuga. Makna dari turunnya para Avatar selama masa Satya Yuga menuju Kali Yuga juga menunjukkan evolusi makhluk hidup dan perkembangan peradaban manusia.

Avatar-avatar dalam daftar di atas merupakan inkarnasi Vishnu, yang mana dalam suatu falsafah merupakan lambang dari takaran dari nilai-nilai kemasyarakatan. Istri Dewa Vishnu bernama Laksmi, Dewi kemakmuran. Kemakmuran dihasilkan oleh masyarakat, dan diusahakan agar terus berjalan seimbang. Hal tersebut dilambangkan dengan Dewi Laksmi yang berada di kaki Dewa Vishnu. Dewi Laksmi sangat setia terhadapnya.

Orang-orang yang diyakini sebagai Avatar[sunting | sunting sumber]

Selain avatar-avatar yang disebutkan dalam kitab-kitab Purana dan Veda, beberapa di antara orang India dan Hindu dianggap sebagai Avatar oleh umat yang meyakininya. Mereka adalah orang-orang dengan kekuatan jasmani dan rohani yang luar biasa jika dibandingkan dengan manusia normal dan diyakini sebagai penjelmaan Tuhan atau manifestasinya. Mereka ialah:

 • Sri Krishna Chaitanya (Mahaprabhu)
 • Sri Sankara (Sankaracharya) merupakan jelmaan Siva.
 • Sri Madhva merupakan jelmaan Dewa Vayu yang telah menjelma dalam Treta Yuga sebagai Hanuman dan sebagai Bhima dalam Dwapara Yuga.
 • Sri Ramakrishna (1836–1886) dan Sri Sarada Devi (1853–1920). Ramakrishna pernah berkata kepada Swami Vivekananda: “Beliau yang disebut Rama dan Krishna sedang berada disini, di tubuh ini sebagai Ramakrishna”. Sarada Devi, istri Ramakrishna, diyakini sebagai penjelmaan (Avatar) Dewi Kali.
 • Swami Vivekananda (1863-1902) ialah penjelmaan Siva.

Beberapa umat Hindu dengan kacamata universal juga meyakini bahawa beberapa tokoh-tokoh/nabi-nabi agama lain adalah Avatar (inkarnasi Tuhan). Tokoh-tokoh tersebut yakni:

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Bacaan Lanjut[sunting | sunting sumber]

 • Chetanananda, Swami (1990). Ramakrishna As We Saw Him. St. Louis: Vedanta Society of St Louis. ISBN 978-0-916356-64-4.
 • Torwesten, Hans (1999). Ramakrishna and Christ, or, The paradox of the incarnation. The Ramakrishna Mission Institute of Culture. ISBN 978-81-85843-97-1.
 • Roland, Romain The Life of Ramakrishna (1984), Advaita Ashram
 • Nikhilananda, The Gospel of Sri Ramakrishna
 • Chetanananda, Swami (1989). They Lived with God. St. Louis: Vedanta Society of St. Louis
 • Friedrich Max Müller, Râmakrishna: His Life and Sayings
 • Isherwood, Christopher (1980). Ramakrishna and His Disciples. Hollywood, Calif: Vedanta Press. ISBN 0-87481-037-X. (reprint, orig. 1965)
 • Saradananda, Swami; Swami Chetanananda (2003). Sri Ramakrishna and His Divine Play. St.Louis: Vedanta Society. ISBN 978-0-916356-81-1.

Falsafah Vedanta Tokoh India Mistik Agama Falsafah India Sejarah Falsafah Hindu

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Topik-topik Hinduisme
Śruti: Veda · Upanishad · Śrouta
Smriti: Itihasa (Ramayana, Mahabharata, Bhagavad Gita) · Puranas · Sutras · Agama (Tantra, Yantra) · Vedanta
Konsep: Avatar · Atman · Brahman · Kosas · Dharma · Karma · Moksha · Maya · Ishta-deva · Murti · Penjelmaan semula · Samsara · Tattva · Trimurti · Turiya · Guru | Falsafah Vedanta
Falsafah: Aliran fikiran · Hinduisme awal · Samkhya · Nyaya · Vaisheshika · Yoga · Mimamsa · Vedanta · Tantra · Bhakti · Carvakas
Upacara amal: Jyotish · Ayurveda · Aarti · Bhajan · Darshan · Diksha · Mantera · Puja · Satsang · Stotras · Perkahwinan · Yajna
Guru dan santo: Sankara · Sarada Devi · Madhvacharya · Sri Ramakrishna · Swami Vivekananda · Ramanujacharya · Sri Krishna Caitanya
Mazhab: Vaishnavisme · Syaivisme · Syaktisme · Ramakrishna Mission · Ramakrishna Math
Dewa Hindu: Senarai dewa-dewi Hindu · Mitologi Hindu
Yuga: Yuga Satya · Yuga Treta · Yuga Dvapara · Yuga Kali
Kasta: Brahmin · Kshatriya · Vaishya · Shudra · Dalit
p·b·s
 1. Swami Harshananda, A Concise Encyclopaedia of Hinduism
 2. Swami Harshananda, A Concise Encyclopaedia of Hinduism
 3. Swami Harshananda, A Concise Encyclopaedia of Hinduism
 4. Swami Harshananda, A Concise Encyclopaedia of Hinduism
 5. Swami Harshananda, A Concise Encyclopaedia of Hinduism
 6. Swami Harshananda, A Concise Encyclopaedia of Hinduism