Ayam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Ayam
Ayam jantan (kiri) dan ayam betina (kanan)
Status pemuliharaan
Dibelajinakkan
Pengelasan saintifik
Alam: Haiwan
Filum: Kordata
Kelas: Burung
Order: Galliformes
Famili: Phasianidae
Genus: Gallus
Spesies: Gallus gallus
Subspesies: Gallus gallus domesticus
(Linnaeus, 1758)
Sinonim

Ayam : Ayam jantan (m), Ayam betina (f)

Ayam goreng
Wikibooks
Buku resipi Wikibuku mempunyai resipi
Wikibuku
Wikibuku mempunyai satu buku topik mengenai
Telur ayam berwarna berbeza-beza bergantung pada ayam betina, biasanya berwarna putih terang ke perang dan juga biru, hijau, dan baru-baru ini ungu (ditemui di Asia Selatan) (varieti Araucana).

Ayam (Gallus gallus, Gallus gallus domesticus) merupakan sejenis burung peliharaan yang seringkali diternak bagi telurnya. Ia dipercayai berasal daripada Ayam Hutan Merah Asia (Asian Red Junglefowl).

Ayam merupakan burung paling biasa di dunia. Dianggarkan terdapat 24 bilion pada tahun 2003, menurut Firefly Encyclopedia of Birds.

Ayam merupakan haiwan maserba. Ia makan hampir apa sahaja, dari bijian ke daunan dan dari serangga ke tikus. Namun ayam ternakan biasanya diberi makanan khas seperti bijirin dan sumber protein. Ayam ternakan biasanya tidak dapat terbang begitu jauh.

Ayam merupakan makanan yang sangat digemari dan boleh digoreng untuk dimakan begitu sahaja ataupun sebagai lauk untuk dimakan bersama nasi yang sudah pasti enak dimakan. Ayam juga boleh dimasak dengan masak kari, masak kurma, masak merah, masak gulai, rendang ayam dan sebagainya.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]