Ayn Rand

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search


Ayn Rand
Info kelahiran 2 Februari 1905
St. Petersburg, Rusia
Kematian 6 Mac 1982
Bandaraya New York
Pekerjaan Ahli falsafah, penulis novel serta dramaAyn Rand (2 Februari 19056 Mac 1982), dilahirkan di Rusia dengan nama Alisa Zinov'yevna Rosenbaum (bahasa Rusia: Алиса Зиновьевна Розенбаум), ialah seorang ahli falsafah wanita Amerika Syarikat [1] yang paling dikenali untuk pengembangan Objektivisme, serta novel-novelnya yang termasuk:

Seorang tokoh Amerika Syarikat yang agak berpengaruh selepas Perang Dunia II, karya-karya Rand telah menarik kedua-dua kekaguman yang ghairah serta pengutukan yang pedas. Karya-karyanya menekankan apa yang beliau menganggap sebagai konsep-konsep falsafah asas untuk kenyataan objektif, jalan fikiran, egoisme rasional, serta kapitalisme laissez-faire dan pada masa yang sama, membidas apa yang beliau memperlihatkan sebagai ketakrasionalan dan ketaksusilaan altruisme, kolektivisme, dan komunisme. Rand mempercayai bahawa:

  • orang-orang harus memilih nilai-nilai mereka melalui pemikiran;
  • setiap individu berhak untuk hidup semata-mata untuk diri sendiri, tanpa mengorbankan diri untuk orang lain, atau mengorbankan orang lain untuk diri sendiri;
  • tiada sesiapa pun yang berhak untuk mengambil harta orang lain, baik melalui pemaksaan mahupun melalui penipuan, atau untuk mengenakan tata kesusilaan terhadap orang-orang lain melalui kekuatan fizikal. Politiknya telah diperihalkan sebagai minarkisme dan libertarianisme, walaupun beliau tidak pernah menggunakan istilah pertama dan sangat benci akan istilah yang kedua. [2]

Matlamat khusus fiksyen Rand adalah untuk menonjolkan pahlawan Rand yang ideal, [3] seorang yang keupayaan dan kebebasannya mengakibatkan percanggahan dengan masyarakat tetapi yang walaupun demikian, masih tekun mencapai matlamat-matlamatnya.


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Pendapat-pendapat berbeza tentang bolehkah Rand dianggap sebagai seorang "ahli falsafah". Salah satu sumber memperhatikan: "Mungkin kerana beliau menjauhkan diri daripada falsafah akademik, dan kerana karya-karya dianggap dengan betul sebagai karya kesusasteraan, falsafah objektisme selalunya tidak dimasukkan ke dalam falsafah akademik. Bagaimanapun, semua ahli akademik kesusasteraan menganggapnya sebagai seorang ahli falsafah. Karya-karyanya wajar dipertimbangkan sebagai karya falsafah pada dirinya." (Jenny Heyl, 1995, sebagaimana disebut dalam Mimi R Gladstein, Chris Matthew Sciabarra(eds), penyunting (1999). Feminist Interpretations of Ayn Rand. Percetakan Negeri Penn. ISBN 0-271-01831-3. , m.s. 17)
  2. ^ ""Soal Jawab Ayn Rand mengenai Penyokong-penyokong Libertarianisme."". Dicapai 2006-03-22.  di Institut Ayn Rand. Rand menyatakan pada tahun 1980, "Aku tak pernah membaca sesuatu yang ditulis oleh sebarang penyokong Libertarianisme... itu bukannya idea-ideaku yang telah salah diperlakukan — iaitu gigi-giginya tercabut — tanpa sebarang penghargaan."
  3. ^ Lewis, John. ""Ayn Rand"". Dicapai 2006-03-29.  The Literary Encyclopedia, 20 Oktober 2001.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Maklumat am[sunting | sunting sumber]

Karya dan ucapan Rand[sunting | sunting sumber]

Filem[sunting | sunting sumber]

Pertubuhan yang memajukan falsafah Ayn Rand[sunting | sunting sumber]

Sekutu Rand[sunting | sunting sumber]

Pandang kritis[sunting | sunting sumber]