BIMP-EAGA

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

BIMP-EAGA atau Kawasan Pembangunan ASEAN Timur diwujudkan pada Mac 1994 bagi menyuntik pembangunan di kawasan kawasan ini yang agak mundur dari segi ekonomi. Kawasan ini meliputi:

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada Oktober 1992, Presiden Filipina, Fidel Ramos mengutarakan konsep EAGA kepada ketua kerajaan ASEAN Timur di Brunei. Tiga bulan kemudian, Presiden Ramos sekali lagi membincangkan EAGA bersama Tun Dr. Mahathir Mohamed semasa lawatannya ke Malaysia. Usaha usaha EAGA bermula pada Mei 1993 di mana pegawai kerajaan dan ahli perniagaan dari Mindanao pergi ke Sulawesi dan Sarawak. Pada 1993, EAGA dibincangkan oleh Menteri Kewangan semasa Mesyuarat Menteri Kewangan di Singapura dan sebulan kemudian Sultan Brunei menyatakan persetujuan baginda untuk menyertai EAGA.

BIMP-EAGA BC[sunting | sunting sumber]

BIMP-EAGA BC atau Majlis Perniagaan EAGA merupakan komponen swasta BIMP-EAGA. Badan ini dikorporatkan di Brunei Darussalam pada 1996. Pada 2001, pejabat sekretariat BIMP-EAGA BC dipindahkan ke Kuching, Sarawak.

Majlis Perniagaan BIMP-EAGA mewakili sektor swasta dan bertindak sebagai penggerak dalam mempromosikan perdagangan dan pelaburan dalam dan luar EAGA.

Sukan BIMP-EAGA[sunting | sunting sumber]

Sukan BIMP-EAGA diadakan buat pertama kalinya di Filipina pada tahun 1996 dan yang kedua di Brunei pada 1997. Sukan ini dilupakan buat sementara waktu, tetapi dihidupkan kembali pada 2003.

1996 Manila, Philippines
1997 Bandar Seri Bagawan, Brunei
2003 Puerto Princessa, Philippines

Sukan BIMP-EAGA yang keempat akan diadakan di Sabah, Malaysia. Sukan ini dijadualkan pada 13 hingga 15 September 2004 di Kompleks Sukan Kota Kinabalu.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]