Bahasa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Bahasa

Manusia telah cuba untuk mentakrifkan bahasa daripada beberapa segi. Contoh takrifan termasuk yang berikut:

  1. satu sistem untuk mewakili benda, tindakan, idea dan keadaan.
  2. satu peralatan yang digunakan untuk menyampaikan konsep realiti mereka kepada fikiran orang lain
  3. satu sistem maksud yang dikongsikan antara mereka
  4. satu kod yang digunakan oleh pakar linguistik untuk membezakan antara bentuk dan maksud.
  5. satu ucapan yang menepati tata bahasa yang telah ditetapkan (contoh :- Perkataan , ayat, dan lain lain.)
  6. satu penuturan yang akan dapat difahami oleh masyarakat linguistik.
  7. pemikiran

Walau bagaimanapun, bahasa manusia merupakan erti utama yang dikaitkan dengan "bahasa". Pengkajian tentang bahasa dipanggil linguistik, atau pakar bahasa.

Bahasa Manusia[sunting | sunting sumber]

Menetapkan perbezaan utama antara satu bahasa manusia dan yang lain seringkali amat sukar. Chomsky (1986) membuktikan bahawa sebahagian loghat Jerman adalah sangat hampir dengan loghat yang dikenali sebagai Belanda dan tidaklah terlalu berbeza sehingga tidak difahami langsung dengan bahasa yang lain yang dikenali sebagai Jerman.

Sesetengah suka mengaitkan bahasa dengan biologi, di mana tiada cara yang tepat untuk membezakan antara satu spesies dengan spesies yang lain. Namun, perkara yang paling sukar mungkin datang daripada interaksi antara bahasa dan populasi dengan perubahan (modification)

Linguistik[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Linguistik


Linguistik mengkaji perspektif teori yang berbeza dalam bahasa manusia secara mendalam. Rencana mengenai Linguistik adalah rencana pengenalan yang berguna tentang bahasa.

Taksonomi Bahasa[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat keluarga bahasa

Bahasa di dunia telah dibahagikan kepada beberapa keluarga atau kumpulan bahasa yang mempunyai persamaan. Kumpulan utama ialah Bahasa Indo-Eropah, Bahasa Afro-Asiatik, dan Bahasa Sino-Tibetan.

Bahasa Buatan[sunting | sunting sumber]

Untuk lanjutan, lihat Bahasa Buatan


Satu daripada bahasa buatan dipanggil Esperanto telah dicipta oleh L. L. Zamenhof. Ia merupakan satu penyusunan dari pelbagai elemen daripada bahasa berlainan dengan matlamat untuk memudahkan belajar bahasa.

Sebahagian pakar bahasa, seperti J.R.R. Tolkien, telah mencipta bahasa dongeng, selalu untuk tujuan kesusasteraan. Satu daripada bahasanya dipanggil Quenya, satu bentuk Elvish. Quenya mempunyai abjad dan sebutan tersendiri dan dapat dipertuturkan oleh manusia.

Bahasa manusia yang berbeza-beza menyebabkan manusia cuba untuk menyelesaikannya dengan pelbagai cara. Salah satu caranya adalah dengan menggunakan komputer untuk menterjemah daripada satu bahasa kepada bahasa yang lain. Aturcara sedemikian dikenali sebagai Terjemahan Mesin.

Terjemahan Mesin merupakan satu matlamat pakar komputer sejak awal lagi. Pada mulanya mereka menjangkakan bahawa ia dapat dilakukan dengan mudah tetapi malangnya matlamat ini lebih sukar dilaksanakan sehinggakan pada suatu masa hampir kesemua pakar komputer telah berputus asa untuk melakukannya. Bagaimanapun, pada masa sekarang beberapa aturcara penterjemah telah dijual secara komersial.

Bahasa Haiwan Bukan-Manusia[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Bahasa Haiwan Bukan-Manusia


Walaupun istilah Bahasa Haiwan Bukan-Manusia digunakan, banyak pengkaji bersetuju bahawa bahasa haiwan tidaklah serumit bahasa manusia. Sesetengah pengkaji berpendapat terdapat perbezaan ketara antara bahasa haiwan dan manusia yang menyebabkan perhubungan antara kedua kumpulan ini sukar dilakukan.


Pengkaji yang lain pula berpendapat satu kesinambungan (continuum) wujud antara kaedah komunikasi semua haiwan. Hampir semua pengkaji bersetuju bahasa manusia jauh lebih kompleks daripada bahasa haiwan.


Lihat juga[sunting | sunting sumber]