Bahasa Nepali Bhasa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Bahasa Nepal)
Jump to navigation Jump to search
Nepal Bhasa
नेपाल भाषा
Asli diNepal, India, Bhutan
WilayahAsia Selatan
Penutur asli1 juta ang.  (tiada tarikh)
Keluarga bahasa
Sistem penulisanSkrip Devanagari, skrip Ranjana, skrip Prachalit, skrip Brahmi, skrip Gupta, skrip Bhujimol, skrip Golmol
Kod bahasa
ISO 639-2new
ISO 639-3new

Bahasa Nepali Bhasa (नेपाली भाषा) ialah salah satu daripada bahasa-bahasa utama Nepal. Ia merupakan salah satu daripada lebih kurang lima ratus bahasa dalam keluarga bahasa Sino-Tibetan dan tergolong dalam cabang Tibeto-Burma keluarga bahasa ini. Bahasa ini adalah satu-satunya bahasa Tibet-Myanmar yang ditulis dengan skrip Devanāgarī dan dituturkan terutamanya oleh orang-orang Newar yang kebanyakannya tinggal di bandar-bandar Lembah Kathmandu.

Fakta dan angka[sunting | sunting sumber]

Kawasan[sunting | sunting sumber]

  • Di Nepal: Lembah Kathmandu, Dolakha, Banepa, Dhulikhel, Panauti, Palpa, Trishuli, Nuwakot, Bhojpur, Biratnagar dan bandar raya utama yang lain.
  • Di India: Sikkim, Bengal Barat, Bettiah, Andamans3
  • Di Tibet: Khasa

Bilangan penutur[sunting | sunting sumber]

Lebih kurang 1,000,000 di Nepal, menurut banci 1991, dan beberapa ribu di luar Nepal.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Bahasa Newari Klasik ialah nama bentuk kesusasteraan pra-1850 bagi bahasa ini. Ia tidak lagi dituturkan atau ditulis, tetapi merupakan sumber bahasa yang penting untuk para ahli sejarah serta ahli filologi.

Perkembangan[sunting | sunting sumber]

Bahasa Nepal Bhasa adalah antara bahasa-bahasa Tibet-Myanmar yang paling dipengaruhi oleh bahasa India dan telah mempunyai hubungan dengan bahasa-bahasa India-Iran yang berjiran selama berabad-abad sehingga ia juga mengembangkan fleksi kata nama, suatu sifat yang tipikal bagi keluarga bahasa Indo-Eropah, tetapi amat jarang didapati dalam bahasa-bahasa China-Tibet. Ia juga menyerap ciri-ciri bahasa yang lain, seperti kala. Pengaruh-pengaruh ini merupakan contoh cemerlang bagi sifat asas sesuatu bahasa yang disampaikan melalui hubungan bahasa.