Bahasa Perancis

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Bahasa Perancis
Français
asli di Perancis, termasuk Departmen Luar Negara Perancis, Komuniti dan Wilayah; Kanada terutamanya di Quebec, New Brunswick dan bahagian Ontario; Belgium; Switzerland; Lubnan; Luxembourg; Monaco; Maghribi; Algeria; Tunisia; banyak Barat dan bangsa Afrika Tengah seperti Côte d'Ivoire, Republik Demokratik Congo, Niger dan Senegal; Haiti; Mauritius; sesetengah negara Asia seperti Laos, Kemboja, dan Vietnam; Mexico; dan A.S dari negeri Louisiana dan Maine.
wilayah Afrika, Eropah, Amerikas, Pasifik
penutur asli 270 juta, dimana 120 juta adalah asli atau fasih[1]  (tiada tarikh)
keluarga bahasa
status rasmi
Bahasa rasmi di 30 negara
Dikawal oleh Académie française (Perancis) Office québécois de la langue française (Quebec)
kod bahasa
ISO 639-1 fr
ISO 639-2 fre (B)
fra (T)
[[File:
Map-Francophone World.png

Peta dunia Francofon
Biru gelap: Penutur-Perancis; biru: bahasa rasmi; Biru terang: bahasa kebudayaan; hijau: minoriti
|300px]]
Wikipedia
Wikipedia Bahasa Perancis, ensiklopedia bebas

Bahasa Perancis (le français, la langue française) merupakan antara bahasa Rumi yang berasal dari Perancis, Belgium, Luxembourg dan Switzerland dan kini dituturkan oleh lebih 300 juta orang di seluruh dunia sebagai bahasa ibunda atau bahasa kedua. Bahasa Perancis berasal daripada bahasa Latin Empayar Rom. Ia juga dipengaruhi oleh bahasa Celtic kawasan Gaul serta bahasa Germanic orang Frank.

Kini, bahasa Perancis merupakan bahasa rasmi 29 buah negara, serta bahasa rasmi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan banyak lagi pertubuhan antarabangsa yang lain. Pertubuhan la Francophonie merupakan pertubuhan negara penduduk penutur bahasa Perancis.