Balto II: Wolf Quest

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Balto II: Wolf Quest
Balto2.jpg
Pengarah Phil Weinstein
Penerbit Phil Weinstein
Pengarang Dev Ross
Lakonan Maurice LaMarche
Jodi Benson
Lacey Chabert
David Carradine
Mark Hamill
Muzik Adam Berry
Penyuntingan Ken Soloman
Pengedar Universal Studios Home Entertainment
Mula ditayang Februari 19, 2002 (2002-02-19)
Tempoh ditayang 75 minit
Negara Amerika Syarikat
Bahasa Bahasa Inggeris

Balto II: Wolf Quest (Balto II: Pencarian Serigala) ialah sebuah susulan straight-to-DVD Amerika Syarikat 2002 kepada filem animasi 1995 Universal Studios Balto.

Jalan cerita[sunting | sunting sumber]

Balto dan pasangannya Jenna mempunyai sebuah keluarga yang baharu terdiri daripada enam ekor anak anjing. Lima daripada anak anjing mereka kelihatan seperti ibu anjing husky mereka, sementara seekor anak anjing bernama Aleu sejelasnya kelihatan seperti bapa anjing serigalanya. Apabila mereka semua mencapai umur lapan bulan, semua anak anjing itu diambil ke rumah baharu, tetapi tiada yang menghendaki Aleu. Aleu tinggal dengan bapanya, Balto. Setahun kemudian, selepas dia hampir dibunuh oleh seorang pemburu, Balto memberitahu Aleu tentang kebenaran tentang warisan serigalanya. Kemarahan dan kesedihan, dia melarikan diri berharap untuk mencari tempatnya di dunia.

Pada masa yang sama, Balto bergelut dengan mimpi yang pelik tentang seekor burung raven dan sekawanan serigala dan dia tidak boleh memahami maknanya. Dia bertemu dengan makhluk bermisteri, seperti seekor rubah yang licik, setigaan wolverin yang mengejeknya, burung raven panduan yang sama dari mimpinya, dan seekor beruang perang yang berang yang tiba-tiba hilang seperti tidak pernah berada di situ.

Semasa perjalanan, temannya Boris dan Muk dan Luk berharap untuk menjumpai Balt, tetapi mereka dihentikan oleh kuasa yang tidak diketahui. Mereka kemudian sedar bahawa perjalanan ini untuk mencari Aleu bermakna untuk bapa dan anaknya sendiri.

Aleu, selepas berteduh di sebuah gua, bertemu dengan tikus padang yang dipanggil Muru yang menyedarkan Aleu bahawa bahagian serigalanya tidak teruk sangat. Muru mengajar Aleu bahawa semua mempunyai panduan semangat. Selepas menyanyikan lagu "Who are you?", sebenarnya Muru ialah panduan semangat Aleu.

Apabila Aleu dan Balto bersatu semula selepas nyaris-nyaris melarikan diri dari beruang tersebut, bahagian yang membantu mereka terlepas ialah kebolehan pelik yang entah bagaimana didapatkan oleh Aleu, dan membolehkan Aleu melihat fikiran beruang itu. Aleu mula membesar, memberitahu bapanya bahawa dia tidak akan pulang ke rumah sehingga dia mengetahui siapa dirinya. Kedua-duanya terus berjalan mengikuti burung raven itu ke sekawanan serigala yang lapar di tepi lautan. Mereka diketuai oleh seekor serigala tua bernama Nava, yang mempunyai kuasa magis dan boleh berhubung dengan serigala putih bermisteri Aniu dalam "pandangan mimpi"nya. Dia memberitahu kawanannya bahawa pada satu hari kemudian, mereka akan dikeuai oleh seekor ketua baharu, "yang merupakan serigala tetapi tidak tahu". Semua percaya bahawa Balto, yang separuh serigala dirinya, merupakan yang terpilih yang diperkatakan oleh Aniu. Walau bagaimanapun, Niju, seekor serigala muda, berharap bahawa dia akan menjadi ketua seterusnnya kerana dia yang terkuat dan lebih berkuasa daripada Nava yang tua dan bijaksana. Dia merancang untuk mencapai itu dengan pengikutnya Nuk, Yak dan Sumac.

Harinya tiba untuk berlepas dari rumah mereka untuk mengikut karibu, sumber makanan serigala, menyeberangi laut luas menggunakan pecahan ais seperti jambatan, dengan Balto sebagai ketua. Apabila Nava terpisah daripada selebih kawanan, Aleu menyertainya untuk membantunya ke seberang, tetapi terserempak dengan Niju, yang sedia mengambil nyawa ketua yang tua itu dan serigala kacuk yang muda juga. Balto meninggalkan kawanan itu untuk menyelamatkan anaknya, tetapi sebelum sesiapa sakit, mereka sedar bahawa kawanan itu mengapung lebih jauh, tanpa ketua. Nava tidak boleh merenangi air itu kerana umur tuanya; maka Balto memberitahu Niju untuk menjadi ketua mereka yang baharu dan untuk berenang ke kawanan itu tetapi enggan dia enggan meninggalkan tanah airnya. Balto bersedia untuk membantu kawanan itu, tetapi Aleu sedar bahawa tempatnya yang sebenar. Dia berenang ke kawanan itu untuk menjadi ketua kawanan itu sebaik Nava pulang ke rumahnya untuk mencari Niju. Sebaik Balto hendak pulang ke Nome, burung raven itu memperlihatkan dirinya yang sebenar sebagai serigala putih agung, Aniu, yang merupakan ibu Balto.

Pelakon suara[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Senarai watak Balto

Sambutan[sunting | sunting sumber]

Laman Rotten Tomatoes untuk Balto II tidak mempunyai penilaian, kerana hanya satu ulasan dikira (yang berulasan negatif). Walau bagaimanapun, daripada sembilan ulasan oleh komuniti RT, filem ini memegang penilaian 56% "rotten".[1]

Anugerah[sunting | sunting sumber]

Balto II telah dicalonkan untuk Anugerah Annie[2] pada 2003 untuk "Papan Cerita Cemerlang dalam Terbitan Televisyen Animasi". Anugerah Annie ialah penghormatan yang dianugerahkan dalam animasi sama seperti anugerah yang lain dipersembahkan oleh akademi. Anugerah ini memberikan penghormatan kepada pencapaian tertinggi industri.

Humanitas Prize diterima oleh pengarang Balto II, Dev Ross, pada 2002 untuk filem ini dalam kategori Animasi Kanak-Kanak.[3] Laman web Humanitas menyatakan bahawa "sebuah cerita Humanitas mencabar kita untuk menggunakan kebebasan untuk berkembang maju, menghadapkan kita dengan tanggungjawab individu kami dan menguji akibat pilihan kita."[4] Pemenang lain untuk Humanitas Prize termasuk, "A River Runs Through It", "Schindler's List", dan "Wall-E".

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikiquote-logo.svg
Wikiquote mempunyai koleksi petikan mengenai: