Bandar Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Bandar Malaysia ialah sebuah projek pembangunan bandar di Kuala Lumpur, Malaysia. Projek ini akan dibina di tapak Lapangan Terbang Lapangan Terbang Simpang semasa. Terdapat dua stesen MRT Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya iaitu "Bandar Malaysia Utara" dan "Bandar Malaysia Selatan". Projek ini dijangka memiliki nilai pembangunan kasar sebanyak RM140 bilion.[1] Pembangunan ini dipertanggungjawab oleh Bandar Malaysia Sdn Bhd yang terdiri daripada perkongsian dua pihak utama, iaitu gabungan Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd dan China Rail Engineering Corp (IWH-CREC) yang memegang 60% syarikat serta selebihnya ialah TRX City Sdn Bhd (TRXC) di bawah Kementerian Kewangan Malaysia.[2]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "RM140 billion Bandar Malaysia project officially revived". New Straits Times. 17 Disember 2019. Dicapai pada 23 September 2020.
  2. ^ Kaur, Sharen (22 September 2020). "Bandar Malaysia to start with over 12 world-class towers worth RM10 billion in 2021". New Straits Times (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 23 September 2020.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]