Pelabuhan Klang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Bandar Port Swettenham)
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Pelabuhan Klang
ڤلابوهن كلاڠ
Bandar
NegaraMalaysia
NegeriSelangor
DaerahKlang
Kerajaan
 • Pihak Berkuasa TempatanMajlis Perbandaran Klang
 • PentadbirLembaga Pelabuhan Klang
Luas
 • Jumlah573 km2 (221 batu persegi)
Zon waktuUTC+8 (Waktu Piawai Malaysia)
Poskod
42000
Nombor telefon di Malaysia+60 3
Laman webhttp://www.pka.gov.my

Pelabuhan Klang ialah sebuah bandar dan pintu masuk perkapalan utama di Malaysia. Asalnya dikenali sebagai Pelabuhan Swettenham, ia merupakan pelabuhan terbesar dan tersibuk di Malaysia. Terletak di kawasan seluas 806 hektar di daerah Klang, Selangor. Pelabuhan ini merangkumi Pelabuhan Utara, Pelabuhan Barat dan Pelabuhan Selatan. Pelabuhan Klang menawarkan kemudahan-kemudahan perkhidmatan yang serba lengkap dan tercanggih untuk mengendalikan sebarang jenis dagangan.

Ia merupakan pelabuhan pemindahan ke-13 tersibuk di dunia pada tahun 2004, pelabuhan ke-26 tersibuk berdasarkan jumlah tanan kargo yang dikendalikan pada tahun 2005, dan pelabuhan ke-16 tersibuk di dunia pada tahun 2007.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pelabuhan Klang asalnya dikenali sebagai Port Swettenham apabila ia diasaskan oleh pemerintahan kolonial British pada tahun 1893, bersempena Residen British Selangor ketika itu, Sir Frank Swettenham. Perasmian pembukaan pelabuhan ini diadakan pada 15 September 15 1901, selepas satu kajian yang diadakan mendapati kawasan persisirannya mempunyai tempat berlabuh dalam, bebas dari bahaya dan sesuai untuk dermaga. Sejak dari itu, ia mengalami perkembangan pesat dengan adanya pemanjangan landasan kereta api dari Kuala Lumpur.

Organisasi[sunting | sunting sumber]

Pelabuhan Klang ditadbir oleh Lembaga Pelabuhan Klang di mana organisasi ini terdiri daripada Jemaah Lembaga iaitu Pengerusi yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong dan sepuluh orang pengarah (termasuk Pengurus Besar), dilantik oleh Menteri Pengangkutan Malaysia.

Galeri Gambar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Town built on Selangor's tin trade". New Straits Times (Malaysia). 2009-04-06. Dicapai pada 2009-06-20.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]