Bangunan Parlimen Lama, Canberra

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Old Parliament House
Bangunan Parlimen Lama
Old Parliament House Canberra NS.jpg
Bangunan Parlimen Lama dilihat dari hadapan
Maklumat umum
LokasiCanberra, Wilayah Ibu Negara Australia
NegaraAustralia
Pembinaan bermula1923
Disiapkan pada1927
Dirasmikan pada9 Mei 1927 (1927-05-09) oleh Duke dan Duchess of York
Kos600,000
Tinggi18.5 meter (61 kaki) (tanpa tiang bendera)
Reka bentuk dan pembinaan
ArkitekJohn Smith Murdoch
Bangunan Parlimen Lama dilihat dari Queen Victoria Terrace
Pembukaan Rumah Bangunan pada bulan Mei 1927

Old Parliament House atau Bangunan Parlimen Lama, dikenali dahulu sebagai Bangunan Parlimen Sementara, ialah tempat sementara Parlimen Australia dari 1927 hingga 1988. Bangunan itu mula beroperasi pada 9 Mei 1927 selepas penempatan semula Parlimen dari Melbourne ke ibu kota baru, Canberra. Pada tahun 1988, Parlimen Komanwel berpindah ke Bangunan Parlimen baru di Capital Hill. Ia juga berfungsi sebagai tempat untuk pameran sementara, ceramah dan konsert.

Pada 2 Mei 2008, ia telah menjadi Agensi Eksekutif Jabatan Perdana Menteri dan Kabinet.[1] Pada 9 Mei 2009, Agensi Eksekutif telah dinamakan semula Muzium Demokrasi Australia di Bangunan Parlimen Lama, melaporkan kepada Menteri Khas Negara.

Direka oleh John Smith Murdoch dan sekumpulan pembantu dari Jabatan Kerja Raya dan Keretapi, bangunan itu bertujuan untuk menjadi sebuah bangunan "sementara" yang akan memenuhi keperluan Parlimen untuk maksimum 50 tahun. Reka bentuk yang dilanjutkan dari bangunan itu sendiri termasuk taman, hiasan dan lengkapannya. Bangunan ini adalah dalam Gaya Klasik atau "Stripped" Classical, yang biasanya digunakan untuk bangunan kerajaan Australia yang dibina di Canberra pada tahun 1920-an dan 1930-an. Ia tidak termasuk unsur-unsur seni bina klasik seperti lajur, entablatur atau pedimen, tetapi mempunyai susunan dan simetri yang berkaitan dengan seni bina neoklasik.

Lokasi[sunting | sunting sumber]

Pandangan ke Gunung Ainslie dari tangga depan. Memorial Perang Australia berada di kaki gunung, di tengah-tengah gambar

Bangunan Parlimen Lama terletak di kaki Capital Hill di tengah-tengah Segitiga Parlimen, yang membentuk titik tengah reka bentuk Walter Burley Griffin untuk Canberra—vista terbuka Tasik Burley Griffin, Anzac Parade, Memorial Perang Australia dan Gunung Ainslie selanjutnya.

Di kedua-dua belah bangunan itu terdapat Taman Parlimen—masing-masing untuk Dewan Perwakilan (sebelah timur) dan Senat (sebelah barat) - yang Murdoch maksudkan sebagai unsur bersepadu bangunan, untuk menyediakan ruang lencongan dan kontemplatif untuk ahli dan senator. Taman-taman ini telah diabaikan untuk suatu tempoh selepas bangunan itu dikosongkan oleh parlimen pada tahun 1988. Selepas pemulihan, mereka secara rasmi dibuka semula kepada orang ramai pada tahun 2004, yang kini dikenali sebagai Taman Mawar Nasional. (Lebih terperinci disediakan di bahagian Taman di bawah.)

Façade dan unsur reka bentuk[sunting | sunting sumber]

Façade tengah dan tangga ke pintu depan

Bangunan Parlimen Lama ialah bangunan bata tiga tingkat dengan tingkat utama di tingkat tengah. Murdoch telah merekanya untuk menjadi mudah dan berfungsi, dan ini dapat dilihat di seluruh reka bentuk, memanjang kepada kelengkapan dan perabot dalaman.

Façade pada mulanya menggabungkan grid bukaan tersembunyi dan balkoni, dengan empat ruang unjur yang mempunyai tingkap gangsa yang melengkung dan tembok bertangga. Depan hadapan bangunan ini mempunyai garis mendatar yang kuat, memaparkan hanya dua tingkat, dengan unsur-unsur yang lebih besar di belakang permukaan hadapan di kedua-dua belah tengah, menunjukkan lokasi kedua-dua dewan perdebatan, dengan massa yang lebih rendah di pusat di mana King's Hall terletak. Reka bentuk klasik Murdoch yang disederhanakan adalah berdasarkan kepada segi asas, yang menyediakan bangunan dengan nisbah tetap dari segi seni peningkapan dan unsur-unsur lain, termasuk beranda (sekarang tertutup) dan deretan tiang. Ketinggian bangunan di bumbung bilik ialah 18.5 meter (61 ka) (tidak termasuk tiang bendera).

Jata diraja

Bangunan itu dibina daripada bata tanah liat Canberra, dengan kayu dan lantai konkrit ringan. Ia dibuat pada asalnya dalam konkrit putih, sejak dicat, kecuali untuk kekaki bata yang ditinggalkan dengan warna semulajadi mereka. Bumbung asal dibina dengan papak konkrit rata dengan membran kalis air dan disiapkan dengan salutan bitumen yang direka untuk berjalan. Di garis bumbung, di kedua-dua belah pintu masuk utama, ialah pelega yang besar jata Diraja dan Komanwel. Pagar di tangga depan telah dipasang setelah parlimen persekutuan meninggalkan bangunan dan tidak ada semasa aktifnya.

Bahagian dalaman meneruskan eksterior klasifik, dengan menggunakan motif biasa dan garis sederhana, baik dalam hiasan mahupun lengkapan. Untuk mewakili alam persekutuan Komanwel Australia, bangunan ini juga menggunakan kayu secara meluas dari pelbagai bahagian di Australia, dengan kayu yang berasal dari setiap negeri, (kecuali Australia Selatan), digunakan untuk tujuan yang berbeza. Bangunan ini juga direka untuk memanfaatkan cahaya semulajadi dari tingkap, jendela langit dan sumur cahaya.

Aktiviti penyelenggaraan dan pemulihan sedang dilaksanakan seperti yang terperinci dalam Rencana Pengurusan Warisan.[2]

Plan[sunting | sunting sumber]

Pintu di sebelah kanan ialah pintu masuk ke ruang Senat dari koridor ini di sebelah barat laut Dewan Raja. Lokasi Dewan Perwakilan adalah berlawanan di seberang (sebelah tenggara).

Selaras dengan bentuk klasiknya, bangunan itu mempunyai perancangan simetri yang kukuh berdasarkan beberapa ruang utama. Paksi utama melalui bangunan, yang merupakan sebahagian daripada paksi tanah yang direka Walter Burley Griffin dan Marion Mahony Griffin, adalah melalui Balai Raja, Perpustakaan Parlimen dan dewan saji di belakang. Paksi melintang mempunyai Dewan Perwakilan dan Dewan Senat di salah satu sisi Balai Raja.

Pada mulanya mempunyai bentuk H, bangunan kini membentuk segiempat yang besar sebagai akibat dari pelbagai sambungan, dengan unjuran belakang kecil. Bangunan itu sekarang mengandungi empat halaman dan beberapa sumur cahaya. Halaman-halaman ini dikelilingi oleh tiang-tiang di tingkat bawah dan (kini ditutup) beranda di tingkat utama. Di tengahnya ialah Balai Raja. Ia dinamakan sempena Raja George V, yang patungnya berada di dalam dewan itu. Secara bersebelahan dengan Dewan Raja ialah Dewan Perwakilan (di sebelah tenggara) dan Senat (di sebelah barat laut). Ke belakang ialah Perpustakaan Parlimen (diduduki dari 1998 hingga 2008 oleh Galeri Potret Nasional) dan di belakangnya dewan saji.

Selebihnya tingkat utama bangunan itu diberikan kepada pejabat dan bilik mesyuarat. Di kedua-dua belah setiap bilik parlimen ialah bilik mesyuarat untuk kerajaan dan parti pembangkang dan—di hujung setiap blok—apa yang ditujuankan pada asalnya untuk menjadi suite bagi Speaker Dewan Perwakilan dan Presiden Senat. Di bahagian belakang bangunan terdapat ruang makan untuk ahli dan senator dan untuk 'orang asing'. Di tingkat bawah tanah ialah kawasan perkhidmatan dan beberapa pejabat; di tingkat atas terdapat lebih banyak pejabat dan kemudahan galeri akhbar parlimen.

Balai Raja[sunting | sunting sumber]

Balai Raja tengah, yang terletak di antara dewan Dewan Perwakilan di sebelah kiri dan Senat di sebelah kanan

Dari pintu masuk, tangga menuju ke Balai Raja (atau nama sebenarnya King's Hall). Balai Raja ialah dewan besar persegi, dengan ambulatori di sekitar tepi luar. Ia masuk dari pintu masuk utama dan menaiki tangga. Ruang tengah mempunyai siling yang diletakkan dan diterangi dari atas oleh tingkap-tingkap klerestori pada semua sisi. Lantai adalah parket, diperbuat daripada kayu jarrah dan kayu abu perak. Mendominasi ruangan itu ialah patung gangsa Raja George V, monarki pada masa bangunan itu selesai, tetapi yang, sebagai Duke of York, juga mewakili bapanya, Raja Edward VII pada pembukaan Parlimen Komanwel pertama pada 9 Mei 1901 di Melbourne.

Di lapan lajur yang mengelilingi bilik ialah relief gangsa orang yang menonjol dalam pembentukan Komanwel. Di ambulatori ialah potret Gabenor Jeneral Australia, Perdana Menteri, Speaker Dewan Perwakilan dan Presiden Senat, dan gambar-gambar peristiwa yang berkaitan dengan bangunan ini, seperti upacara pembukaan tahun 1927.

Dewan Sidang[sunting | sunting sumber]

Dewan Sidangnya, Senat dan Dewan Perwakilan, mempunyai ruang dalaman yang besar, dengan silingnya jauh lebih tinggi daripada Dewan Raja. Kedua-dua dewan mempunyai saiz sama, walaupun keperluan seksyen 24 Perlembagaan Australia menetapkan bahawa Dewan Perwakilan sepatutnya mempunyai, sama dari segi praktiknya, dua kali jumlah anggota Senat. Kedua-duanya dipenuhi dengan panel kayu, sekali lagi mewakili gaya klasik Murdoch yang disederhanakan, dengan hiasan dalam gaya yang sama. Kayu yang digunakan dalam panel dinding, tempat duduk dan meja adalah semuanya kayu kacang hitam Australia dan kayu hitam Tasmania. Permaidani yang ditenun tangan di setiap ruang mempunyai corak daun eukaliptus dan bunga wattle.

Dewan Senat

Senat dicirikan oleh dominasi warna merah, di kedua-dua permaidani dan kulit merah di tempat duduk dan meja. Ini mencerminkan peranannya sebagai dewan atasan dan sebagai dewan perundingan seperti House of Lords (Dewan Pertuanan) di Westminster. Tempat duduk berada dalam corak ladam kuda, mengelilingi meja tengah. Setiap senator mempunyai tempat duduk dan meja, termasuk mereka yang duduk di bangku depan (iaitu menteri). Di penghujung meja tengah ialah meja untuk kerani dan di belakang mereka kerusi yang besar untuk presiden. Di belakangnya terdapat dua takhta, yang akan digunakan oleh monarki dan pasangan atau, sebaliknya, Gabenor Jeneral dan pasangan, pada majlis-majlis rasmi seperti Pembukaan Parlimen Negara. Perabotnya sesuai dengan gaya klasik Murdoch yang ringkas

Dinding Dewan Senat dipenuhi dengan kayu kacang hitam (yang juga digunakan untuk perabot) dan di atas ini terdapat galeri di setiap sisi. Galeri di atas takhta dikhaskan untuk wartawan akhbar, dengan yang lain digunakan oleh tetamu senator, anggota Dewan Perwakilan dan orang awam.

Dewan Perwakilan

Dewan Perwakilan sebahagian besarnya sepadan, dari segi unsur-unsur reka bentuk, dengan Senat. Walau bagaimanapun, ruang itu dicirikan oleh warna hijau, mewakili warisan bersejarah Perwakilan, sebagai dewan rendah dan dewan di mana kerajaan dibentuk, dari House of Commons (Dewan Rakyat) di Istana Westminster.

Terdapat tiga perbezaan asas antara Dewan Perwakilan dan Dewan Senat. Pertama, Dewan Perwakilan lebih banyak tempat duduk daripada Senat, mencerminkan keperluan untuk menggandakan jumlah anggota. Kedua, bangku panjang hadapan, bangku yang bersambungan tanpa meja, sama dengan bangku depan House of Commons. Ketiga, Kerusi Speaker membentangkan kontras gaya yang signifikan, kerana ia adalah salinan Kerusi Speaker A.W.N. Pugin di House of Commons British, dipersembahkan kepada Parlimen Australia oleh Persatuan Parlimen Empayar cawangan British pada tahun 1926. Kerusi ini kemudian disalin untuk penggantian Kerusi Speaker asal di House of Commons, dimusnahkan ketika serangan udara semasa Perang Dunia Kedua, yang merupakan hadiah Parlimen Australia kepada House of Commons. Kotak Diraja di atas kerusi itu diukir di kayu oak dari kayu yang mula-mula dibina ke Westminster Hall pada tahun 1399. Flap berengsel di tangan adalah oak dari kapal HMS Victory, dalam Pertempuran Trafalgar (1805). Kerusi itu melambangkan penyatuan Parlimen Australia dengan sejarah British dan Parlimen di Westminster.

Dalaman[sunting | sunting sumber]

Bekas bilik parti Parti Kebangsaan, yang pada asalnya menamakan Parti Negara. Seperti di Parlimen yang baru, lampu merah dan/atau hijau menyala di bawah jam untuk menandakan berlakunya pembahagian (undi) Senat atau Dewan Perwakilan masing-masing.

Hiasan dalaman yang direka Murdoch kekal di kawasan utama bangunan, kadang-kadang dengan perabot asli mereka. Tiga hiasan dalaman yang terpelihara dengan baik, selain Balai Raja dan Dewan Sidang, ialah bilik parti Kerajaan (di sebelah Dewan Rakyat), bilik kelab Senat (juga dipanggil bilik parti Pembangkang Senat) dan pejabat Kerani Senat (yang pada asalnya ialah pejabat presiden Senat). Semua mengekalkan kelengkapan dan perabot asli mereka, yang direka oleh Murdoch dan pasukannya sesuai dengan skim reka bentuk klasik yang mudah. Ini dicirikan dengan bentuk mudah, berdasarkan motif persegi Murdoch Bangunan asal adalah kecil dan tidak menyediakan pejabat individu untuk semua ahli. Pada satu tahap, ini akan diringankan oleh menteri-menteri yang memiliki pejabat di jabatan mereka sendiri, yang pada asalnya di blok timur dan barat (juga direka oleh Murdoch). Atas sebab ini, bilik-bilik parti bukan hanya bilik mesyuarat tetapi mengandungi pondok telefon peribadi, besen cuci, meja dan kawasan kecil untuk perbincangan yang lebih sulit.

Taman[sunting | sunting sumber]

Taman Dewan Perwakilan dilihat dari Gerbang Ahli

Pada mulanya, halaman belakang bangunan itu terbuka ke taman-taman melalui deretan tiang, niat Murdoch adalah bahawa ahli-ahli dan Senator harus dapat menggunakan taman-taman sebagai sebahagian daripada bangunan. Kemudian niat ini telah hilang, kerana sambungan telah ditambahkan ke bahagian belakang bangunan untuk menyediakan lebih banyak pejabat.

Ia dikelilingi oleh pagar dan ditanam dengan pokok. Dalam kedua-dua kes, ia dibahagikan kepada empat kuadran, dengan dua yang diduduki oleh taman mawar dan baki dua dengan kemudahan rekreasi. Di sebelah Senat, di situ terletaknya gelanggang tenis dan padang kriket dan di sebelah Perwakilan, mereka ada gelanggang tenis dan bowling/kroket padang. Pada tahun 1970-an, kebun-kebun Perwakilan banyak diliputi oleh lanjutan bangunan, tetapi kini telah dibuang dan taman-taman dipulihkan.

Taman mawar mengandungi pelbagai jenis spesimen, termasuk banyak bunga mawar tua dan mawar yang disumbangkan oleh orang Australia dan badan dan individu di luar negeri. Banyak inspirasi (dan organisasi) untuk taman ini datang dari Bentara Kayu Hitam dan kemudian Kerani Senat, Robert Broinowski, dan taman-taman itu direka oleh Rex Hazlewood. Mereka juga memainkan peranan utama dalam pembangunan Taman Mawar Nasional di seberang King George Terrace.

Sambungan[sunting | sunting sumber]

Pejabat Perdana Menteri

Bangunan Parlimen Lama hanya bertujuan untuk 'sementara' dan ruang pejabat tidak disediakan untuk semua ahli. Kekurangan ruang ini ditampung oleh keputusan Perdana Menteri James Scullin untuk memindahkan pejabat utamanya dari Blok Barat ke bangunan itu pada tahun 1930. Ini akhirnya mengakibatkan semua menteri, dengan kakitangan jabatannya, ditampung di bangunan dari masa ke masa, menambahkan lagi masalah ruang pejabat

Sambungan pertama dibuat ke belakang bangunan pada tahun 1947 untuk menyediakan lebih banyak ruang pejabat untuk ahli. Beberapa sambungan tambahan telah dibina pada tahun 1964. Pada tahun 1970-an sambungan besar telah ditambah ke kedua-dua belah bangunan dan sudut barat daya. Façade depan diperluaskan dengan cara ala kadar untuk memenuhi reka bentuk Murdoch. Di sisi Perwakilan, perluasan yang lebih besar diperlukan, dan sebahagian besar taman-taman telah dibina di atasnya dan dihubungkan ke bangunan utama oleh sebuah jambatan.

Bahagian dalaman sambungan 1972-73 menggambarkan fesyen pada masa itu, walaupun panel kayu digunakan untuk dinding, selaras dengan bahagian-bahagian bangunan yang lebih tua, tetapi dengan gaya yang tegas pada 1970-an. Di sisi Perwakilan, sambungan itu memerlukan perobohan pejabat suite Perdana Menteri (yang pada asalnya dimaksudkan untuk Speaker) dan Kamar Kabinet yang asal. Bilik-bilik kini ditinggalkan dalam keadaan seperti pada ketika diduduki oleh Bob Hawke, sebelum pindah ke Bangunan Parlimen Baru pada bulan Mei 1988. Sambungan yang sama telah dibuat di sebelah Senat, dengan bilik suite baru dibina untuk Presiden Senat dengan gaya yang serupa.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Program pembukaan Bangunan Parlimen pada 9 Mei 1927

Satu pertandingan telah diumumkan pada 30 Jun 1914 untuk mereka bentuk Bangunan Parlimen, dengan hadiah wang sebanyak £ 7,000. Bagaimanapun, disebabkan permulaan Perang Dunia I bulan berikutnya, pertandingan itu dibatalkan. Ia diumumkan semula pada bulan Ogos 1916, tetapi sekali lagi ditangguhkan pada 24 November 1916. Sementara itu, John Smith Murdoch, Ketua Arkitek Komanwel, bekerja pada reka bentuk sebagai sebahagian daripada tugas rasminya. Beliau tidak mempunyai semangat peribadi untuk projek itu, kerana dia merasakan ia adalah pembaziran wang dan perbelanjaan di atasnya tidak dapat dibenarkan pada masa itu. Walau bagaimanapun, beliau merancang bangunan secara ala kadar.[3] Pembinaan Bangunan Parlimen Lama bermula pada 28 Ogos 1923[4] dan siap pada awal tahun 1927. Ia dibina oleh Jabatan Kerja Raya Komanwel, menggunakan pedagang dan bahan dari seluruh Australia. Kos akhir kira-kira £ 600,000, yang lebih daripada tiga kali perkiraan asal. Ia direka untuk bertahan sehingga maksimum 50 tahun sehingga kemudahan tetap boleh dibina.

Pada tahun 1923, Canberra ialah sebuah bandar kecil yang tersebar dengan beberapa kemudahan dan tiada fungsi pentadbiran atau parlimen. Bangunan Parlimen Lama berkesan menggandakan penduduk bandar (yang sangat kecil). Pekerja yang diperlukan untuk projek itu dan keluarga mereka ditempatkan di perkemahan dan penempatan dan menahan keadaan cuaca yang buruk di Canberra. Apabila Parlimen mula bersidang di Canberra, pemindahan kakitangan awam Komanwel dari Melbourne memerlukan pembinaan perumahan yang sesuai di kawasan Ainslie, Civic, Forrest (dahulunya dikenali sebagai Blandfordia), Griffith dan Kingston.

Lukisan oleh Harold Septimus Power menggambarkan kedatangan Duke dan Duchess of York ketika pembukaan bangunan
Rupa belakang florin peringatan tahun 1927 yang menggambarkan Bangunan Parlimen Lama

Bangunan itu dibuka pada 9 Mei 1927 oleh Duke dan Duchess of York (kemudian Raja George VI dan Ratu Elizabeth Ibunda Ratu). Upacara pembukaannya sangat baik dan tidak sesuai, memandangkan sifat Canberra yang tidak banyak binaan pada masa itu dan penduduknya yang kecil. Bangunan itu dihiasi secara meluas dengan bendera Empayar British dan Australia dan panji-panji (skim yang serupa digunakan pada peristiwa yang akan datang, terutama pada tahun 1954 apabila Ratu Elizabeth II melawat Canberra untuk kali pertama dan membuka Parlimen). Tempat berdiri sementara telah didirikan bersempadan dengan rumput di hadapan Parlimen dan ini dipenuhi dengan orang ramai. Seorang penatua Wiradjuri, Jimmy Clements, merupakan satu daripada hanya dua orang Australia asli, yang telah berjalan selama kira-kira seminggu dari Stesen Brungle (dekat Tumut) untuk berada di acara tersebut. Walter Burley Griffin yang telah berpindah ke Melbourne tidak diberi jemputan rasmi untuk menghadiri pembukaan. Dame Nellie Melba menyanyikan Lagu Kebangsaan (pada masa itu God Save the King). Duke of York membuka pintu depan dengan kunci emas, dan memimpin kumpulan perasmi ke Balai Raja di mana beliau melancarkan patung bapanya, Raja George V. Duke kemudian membuka sesi parlimen pertama di Dewan Senat yang baru.

Tugu besar untuk Raja George V yang terletak tepat di seberang Bangunan Parlimen, dirasmikan pada tahun 1953. Tugu ini dipindahkan ke lokasi yang berdekatan pada tahun 1968 untuk membolehkan garis penglihatan terus ke Memorial Perang Australia.[5]

Gambar yang menunjukkan kambing berhampiran Bangunan Parlimen, Canberra, diambil oleh Albert R. Peters pada tahun 1940-an.

Perdana Menteri John Curtin, yang meninggal dunia ketka menjawat, dan Ben Chifley, bekas Perdana Menteri, kedua-duanya diberikan penghormatan di Balai Raja selepas kematian mereka masing-masing pada 1945 dan 1951. Pada 26 Januari 1972, sejumlah orang Aborigin memacak khemah-khemah dan papan tanda-tanda ketika protes mengenai hak orang asli dan menggelar perhimpunan itu Kedutaan Perkhemahan Aborigin. Pada 11 November 1975, David Smith, Setiausaha Rasmi kepada Gabenor-Jeneral, membaca pengisytiharan dari tangga depan yang mengumumkan pembubaran Parlimen yang menyusul pemecatan kerajaan Whitlam oleh Sir John Kerr; selepas itu, Gough Whitlam berhadapan dengan orang ramai dan peristiwa itu telah menjadi sebahagian daripada sejarah politik Australia yang terkenal.

Menjelang tahun 1970-an, Parlimen Lama telah melampaui kapasitinya dan memerlukan pembaikan dan pengubahsuaian yang agak besar, terutama sekali kerana ia tidak pernah dimaksudkan untuk menjadi kemudahan kekal dan hampir berakhirnya hayat fungsinya. Atas sebab ini, pada akhir 1970-an, kerajaan Malcolm Fraser komitmen untuk membina Bangunan Parlimen yang baru. Selepas pembukaan Bangunan Parlimen baru oleh Ratu Elizabeth II pada 9 Mei 1988, Bangunan Parlimen Lama terus digunakan selama beberapa minggu. Sesi terakhir berakhir apabila Senat ditangguhkan pada 12:26 pagi pada hari Jumaat 3 Jun, oleh Presiden, Senator Kerry Sibraa.[6] Selepas itu, Parlimen Lama dibiarkan kosong selama beberapa tahun.

Keranda John Curtin terletak di Balai Raja, Bangunan Parlimen Lama, Julai 1945.
Litograf langka berwarna oleh seorang artis yang tidak diketahui bagi pembukaan bangunan parlimen sementara di Canberra, 9 Mei 1927.

Selepas Parlimen berpindah ke bangunan baru, terdapat perdebatan mengenai sama ada untuk merobohkan Parlimen Lama. Pada tahun 1920-an, ia telah dipersoalkan oleh beberapa orang, termasuk Walter Burley Griffin, bahawa kedudukan bangunan itu mengganggu pemandangan bangunan Parlimen yang tetap. Burley Griffin telah menyamakan kedudukan Parlimen Lama dengan 'mengisi halaman depan dengan jamban' kerana bangunan itu mengganggu paksi tanah dari Gunung Ainslie ke Capital Hill.

Selepas menimbangkan kepentingan bersejarah bangunan dalam sejarah abad kedua puluh Australia, kerajaan memutuskan bahawa ia sepatutnya kekal. Walau bagaimanapun, ia tetap tidak jelas apa tujan masa depannya. Akhirnya, ia memutuskan bahawa penggunaannya yang paling sesuai akan menjadi 'muzium hidup sejarah politik.'[7]

Bangunan itu dibuka semula pada bulan Disember 1992.[8] Ia kini merupakan Agensi Eksekutif Jabatan Perdana Menteri dan Kabinet, digunakan sebagai muzium.

Galeri Potret Negara[sunting | sunting sumber]

Perpustakaan Parlimen dibuka sebagai Galeri Potret Negara sementara, sebelum dipindahkan ke bangunan baru pada awal tahun 2009.

Meja mantan Perdana Menteri Australia, yang dipamerkan di Muzium Demokrasi Australia, Bangunan Parlimen Lama, Canberra, Wilayah Ibu Kota Australia. Digunakan oleh Perdana Menteri dari Stanley Bruce (dari tahun 1927) kepada Bob Hawke (1988), kemudian di Bangunan Parlimen baru oleh John Howard (1996-2007).

Muzium Demokrasi Australia[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Order to Establish Old Parliament House as an Executive Agency" (PDF). Commonwealth of Australia Gazette. 2008-05-01. Dicapai 2008-05-02. 
 2. ^ Heritage management plan (Warning—this is a PDF file of 11 mB)
 3. ^ Robert Messenger, "Mythical thing" to an iced reality, in "Old Parliament House: 75 Years of History", supplement to the Canberra Times, 4 May 2002.
 4. ^ National Archives of Australia, Australia's Prime Ministers: Timeline. Retrieved 14 December 2015
 5. ^ Rhodes, Campbell (17 October 2011). "The King George V memorial". Museum of Australian Democracy. Dicapai 19 March 2017. 
 6. ^ President's valedictory, Adjournment of the Senate
 7. ^ To Demolish or Not to Demolish at Museum of Australian Democracy, Old Parliament House
 8. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan ordermay082 tidak disediakan

Catatan[sunting | sunting sumber]

 1.  Apperly, Richard; Robert Irving; Peter Reynolds (1989). A pictorial guide to identifying Australian architecture (edisi Paperback, 1994). Sydney, Australia: HarperCollins. ISBN 0-207-18562-X. 
 2.  Charlton, Ken; Rodney Garnett; Shibu Dutta (2001). Federal Capital Architecture Canberra 1911-1939 (edisi 2nd Edition, Paperback, 2001). Canberra, Australia: National Trust Of Australia (ACT). ISBN 0-9578541-0-2. 
 3.  Metcalf, Andrew (2003). Canberra Architecture (edisi 1st Edition, Paperback, 2003). Sydney, Australia: The Watermark Press. ISBN 0-949284-63-7. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 35°18′08″S 149°07′48″E / 35.302097°S 149.12992°E / -35.302097; 149.12992

Templat:Parliament of Australia Templat:Canberra landmarks