Bangunan Sultan Ibrahim

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Bangunan Sultan Ibrahim Johor Bahru.JPG
Bangunan Sultan Ibrahim
Bangunan Sultan Ibrahim

Koordinat: 1°27′28.4″N 103°45′39.8″E / 1.457889°N 103.761056°E / 1.457889; 103.761056

Bangunan Sultan Ibrahim merupakan bekas bangunan urus Setia negeri Johor. Ia terletak di Bukit Timbalan di Johor Bahru, Malaysia. Bangunan ini telah dibina di antara tahun 1936 dan 1939 dan telah siap pada tahun 1940 kerana kerajaan kolonial British mencuba untuk menyelaraskan pentadbiran negeri.[1] Ia telah dirasmikan oleh almarhum Sultan Ibrahim ibni Sultan Abu Bakar.

Ia juga merupakan bangunan tertinggi di Malaya semasa zaman sebelum Merdeka . Di Johor Bahru sendiri, ia berdiri tidak dicabar sebagai bangunan tertinggi di bandar sehingga selesai Menara Merlin pada tahun 1970an.

Pejabat-pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri telah berpindah ke Kota Iskandar. Terdapat rancangan untuk menukar bangunan kepada muzium.

Seni bina[sunting | sunting sumber]

Seni bina bangunan ini menggabungkan kolonial serta Melayu dengan seni bina reka bentuk yang Saracenic dan menara menjadikannya mercu tanda di Johor Bahru. Bangunan ini telah direka oleh firma seni bina terkenal British, Palmer dan Turner yang juga bertanggungjawab dalam perancangan Hospital Besar Johor Bahru yang kini dikenali sebagai Hospital Sultanah Aminah serta beberapa mercu tanda penting di Singapura.

Bangunan ini dahulunya menempatkan Menteri Besar (pejabat Menteri Besar) dan Dewan Undangan Negeri Johor sebelum kedua-duanya telah dipindahkan ke Kota Iskandar.

Pembinaan[sunting | sunting sumber]

Pembinaan konkrit, dengan air liur menghadap, dibina pada rangka logam yang terdiri daripada 3,000 tan struktur keluli yang direka di bengkel Singapura iaitu United Engineers Ltd, yang juga bertanggungjawab untuk pembinaan pada tahun 1940.[2] Satu lagi syarikat yang berpusat di Singapura, Ah Hong and Company, bertanggungjawab untuk pembinaan am.[3]

Pendudukan Jepun[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1942, semasa Pendudukan Jepun di Tanah Melayu, Tentera Imperial Jepun diketuai oleh Jeneral Yamashita Tomoyuki ditempatkan di bangunan sendiri dan Istana Bukit Serene merancang untuk melakukan serangan ke atas Singapura.[4] Jepun menggunakan bangunan sebagai benteng dan pusat arahan untuk mengintip aktiviti British di Singapura. Bangunan ini telah rosak sebahagiannya semasa pencerobohan Jepun dan bahagian yang rosak masih boleh dilihat sehingga ke hari ini.

Pendudukan Jepun di Johor adalah sebagai tempat perlindungan untuk menyerang Singapura dan tidak pernah menawan tanah Johor seperti yang diberitakan oleh sesetengah pihak. Johor tidak pernah dijajah oleh Jepun berikutan Almarhum Sultan Ibrahim ibni Sultan Abu Bakar pernah mengembara sehingga ke Negara Jepun dan mengadakan hubungan rapat sehingga baginda dianugerahkan 'First Class Grand London of the Order of Rising Sun' sebagai tanda perkenalan dan persahabatan Pingat Kebesaran Jepun pada 15 Mac 1934.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Oakley, Brown, Lonely Planet Singapore City Guide, pg 181
  2. ^ Clark, T. A. (1940). "Structural Steelwork Fabricated in Singapore". The Structural Engineer. 18 (8): 656–657. Dicapai 29 September 2012.  Parameter |month= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  3. ^ "Johore's New Government Offices". The Straits Times. 10 March 1940. Dicapai 29 September 2012. 
  4. ^ Lee, Singapore: The Unexpected Nation, pg 37

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.