Bank Pembangunan Baru

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Bank Pembangunan Baru
BRICS.svg
SingkatanNDB, atau NDB BRICS
PembentukanJulai 2014 (Perjanjian ditandatangani)
Julai 2015 (Perjanjian dikuatkuasakan)
JenisInstitusi kewangan antarabangsa
Status perundanganPerjanjian
Ibu pejabatShanghai
AhliFlag of Brazil.svg Brazil
Flag of Russia.svg Rusia
 India
 Republik Rakyat China
 Afrika Selatan
Bahasa rasmiInggeris
PresidenK.V. Kamath
Organisasi indukBRICS
Laman web rasmiwww.ndb.int

Bank Pembangunan Baru (NDB, singkatan bahasa Inggeris: New Development Bank) dahulunya dirujuk sebagai Bank Pembangunan BRICS, ialah sebuah bank pembangunan pelbagai hala ditubuhkan oleh negara-negara BRICS (Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan).[1] Menurut Perjanjian NDB, "Bank akan menyokong projek awam atau swasta melalui pinjaman, jaminan, penyertaan ekuiti dan instrumen kewangan lain." Selain itu, NDB "akan bekerjasama dengan organisasi antarabangsa dan entiti kewangan lain, dan menyediakan bantuan teknikal untuk projek-projek yang akan disokong oleh Bank."

Modal permulaan bank yang bernilai $ 100 bilion dibahagikan kepada 1 juta saham yang mempunyai nilai nominal $ 100,000 setiap satu. Modal awal dari NDB ialah $ 50 bilion dibahagikan kepada saham berbayar ($ 10 bilion) dan saham boleh disebut ($ 40 bilion). Modal langganan bank yang pertama telah diedarkan di kalangan ahli pengasas. Perjanjian NDB menyatakan bahawa kuasa mengundi setiap ahli akan sama dengan jumlah saham yang dilanggannya dalam stok modal bank.

Bank itu beribu pejabat di Shanghai, China.[2] Pejabat serantau pertama NDB berada di Johannesburg, Afrika Selatan.[3]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Agreement on the New Development Bank – Fortaleza, July 15" (PDF). NDB Official Website. 15 July 2014. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2016-09-26. Dicapai pada 2019-11-28.
  2. ^ Lewis, Jeffrey; Trevisani, Paulo. "Brics Agree to Base Development Bank in Shanghai". The Wall Street Journal. Dicapai pada 16 July 2014.
  3. ^ "Brics Bank now hiring in Johannesburg". Times LIVE. 7 March 2016. Dicapai pada 13 March 2016.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]