Bank Wales

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Bank Wales (dalam Bahasa Wales: Banc Cymru) adalah sebuah bank yang asasnya di Cardiff, Wales. Ia didirikan oleh Sir Julian Hodge pada 1971, berkutnya dua tahun perkelahian legal untuk mencipta sebuah syarikat baru termasuk perkataan "bank" dalam gelarannya dan bantahan dari Bank England. Ibu pejabatnya terletak di Kingsway di Cardiff; sebuah rangkaian cabang kecil juga ditubuhkan.

Dari permulaan Sir Julian Hodge hendak syarikat ini digelar Bank Wales, tetapi gelaran compromise Bank Komersial Wales (dalam bahasa Wales: Banc Masnachol Cymru) pula digunakan untuk mencegah secara salah bahawa syarikat ini adalah sebuah Bank Pusat. Pada 1981 Bank England menjalankan suatu siasatan, yang menyebabkan dalam suatu kritikan teruk piawai Bank dan suatu penggantungan kedudukan perbankan penuh syarikat. Berikutnya kemajuan, ini telah dikembalikan pada 1982. [1]

Syarikat ini telah akhirnya menamakan semula secara rasmi Bank Wales pada Disember 1986. Syarikat ini juga mempunyai sebuah operasi asas Manx.

Bank Wales kemudian diambil alih oleh HBOS dan jenama Bank Wales dialihkan pada 2002.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]