Bath, Somerset

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Bath
Pemandangan udara dari teres separuh buluh rumah dengan muka padanan tetapi pelbagai gaya yang berbeza di belakang
Royal Crescent di Bath
Penduduk 88,859 [1]
Demonim Bathonian
Rujukan grid OS ST750645
    - London  97 batu (156 km) E 
Pihak berkuasa kesatuan Bath and North East Somerset
Daerah istiadat Somerset
Kawasan South West
Perlembagaan negara England
Negara berdaulat United Kingdom
Bandar pos BATH
Poskod daerah BA1, BA2
Kod panggilan 01225
Polis Avon and Somerset
Balai bomba Avon
Ambulans Great Western
Parlimen Eropah South West England
Parlimen UK Bath
Senarai tempat di
UK
England
Somerset

Bath adalah status bandar yang terbesar di county county ceremonial dari Somerset, England, yang terkenal dengan mandiannya bergaya seni bina Rom. Pada tahun 2011, jumlah penduduk adalah 88,859.[1] Bath berada dalam lembah Sungai Avon, 97 batu (156 km) barat London dan 11 batu (18 km) tenggara Bristol. Bandar Bath menjadi sebuah Tapak Warisan Dunia pada tahun 1987.

Bandar ini menjadi sebuah spa dengan nama Latin Aquæ Sulis ("perairan Sulis") s.60  AM  apabila orang Rom membina mandian dan sebuah kuil di lembah di Sungai Avon, walaupun mata air panas diketahui sebelum itu.

Biara Bath diasaskan pada abad ke-7 dan menjadi pusat keagamaan; bangunan itu dibina semula pada abad ke-12 dan ke-16. Pada abad ke-17, tuntutan telah dibuat untuk sifat kuratif air dari mata air, dan Bath menjadi popular sebagai bandar spa pada zaman George. Senibina zaman George, yang dibuat dari Bath stone, termasuk Royal Crescent, Circus, Bilik Perhimpunan di mana Beau Nash memimpin kehidupan sosial bandar dari tahun 1705 sehingga kematiannya pada tahun 1761. Banyak jalan-jalan dan dataran yang ditetapkan oleh John Wood, Elder, dan pada abad ke-18 kota menjadi bergaya dan penduduknya bertambah. Jane Austen tinggal di Bath pada awal abad ke-19. Bangunan selanjutnya dilakukan pada abad ke-19 dan berikutan Bath Blitz dalam Perang Dunia II.

Bandar ini mempunyai perisian, penerbitan dan industri berorientasikan perkhidmatan. Teater-teater, muzium dan tempat-tempat kebudayaan dan sukan lain telah membantu menjadikannya pusat utama pelancongan, dengan lebih daripada satu  berjuta-juta pengunjung dan 3.8 juta pengunjung sehari ke bandar setiap tahun.

Terdapat beberapa muzium termasuk Muzium Senibina Bath, Galeri Seni Victoria, Muzium Seni Asia Timur, Herschel Museum of Astronomy dan Muzium Holburne. Bandar ini mempunyai dua universiti iaitu Universiti Bath dan Bath Spa University - dengan Kolej Bath yang menyediakan pendidikan lanjut. Kelab-kelab sukan termasuk Bath Rugby dan Bath City F.C manakala TeamBath adalah nama payung untuk semua pasukan sukan Universiti Bath.

Bath menjadi sebahagian daripada daerah Avon pada tahun 1974, dan, setelah penghapusan Avon pada tahun 1996, telah menjadi pusat utama Bath dan North Somerset Timur.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Bath". BANES 2011 Census Ward Profiles. Dicapai pada 2 Mei 2015. (Gabungan penduduk 16 wad yang membentuk kawasan yang tidak siap.)

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Puatan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:World Heritage Sites in the United Kingdom Templat:Somerset Templat:Former non-metropolitan districts of England